Симптоми і способи лікування цистаденоми яєчників

1090

Зміст:

  • Цистаденома яєчників – що це таке
  • Муцинозна цистаденома
  • Серозна цистаденома
  • Переродження пухлини – злоякісна серозна аденокарцинома
  • Ознаки пухлини з двох сторін або одностороннього новоутворення
  • Діагностичний мінімум
  • Операція
  • Клінічні рекомендації післяопераційного періоду
  • Вагітність при цистаденоме яєчників
  • Цистаденома яєчників відноситься до пухлин доброякісного характеру. Новоутворення розташовується на статевій залозі з однієї або двох сторін відразу. Патологія вимагає термінового лікарського втручання, оскільки деякі види кістом мають схильність до малігнізації.

    Цистаденома яєчників – що це таке

    Цистаденома відноситься до функціональних пухлин, вражаючим жіночі статеві залози. Статистика показує, що найчастіше під час обстеження виявляється новоутворення на правому яєчнику. Це пов’язано з тим, що дана статева залоза краще забезпечується кров’ю, всі біологічні процеси в ній відбуваються швидше.

    Пацієнтки гінекологічного відділення часто плутають такі терміни, як кіста і кистома. Жінки сильно помиляються, вважаючи, що це одне і те ж.

    Цистаденома яєчників може досягати гігантських розмірів

    Цистаденома – це новоутворення, яке зазвичай має доброякісний характер, але не можна виключити можливості його виникнення злоякісної пухлини. Відмінною особливістю пухлини є те, що вона формується з епітеліальних тканин статевої залози. Зростання новоутворення забезпечується поділом клітин, а не збільшенням обсягу рідинного включення.

    На відміну від кісти яєчника, яка з часом може почати зворотне перетворення, цистаденома не схильна до регресу. Новоутворення не зменшується в розмірі, а може лише на деякий час зупинятися в рості. При цьому патологічний стан прогресує і з часом призводить до появи клінічної картини.

    Як показує медична практика, кистома рідко розривається. Ускладнення у вигляді апоплексії більше властиво кіст яєчника.

    У гінекології виділяють кілька різновидів пухлинних процесів:

    • злоякісне новоутворення – має характерне агресивна поведінка, супроводжується появою метастазів у сусідніх органах;
    • доброякісне новоутворення – не має схильності до малігнізації і не представляє серйозної загрози для життя жінки;
    • прикордонне новоутворення – пухлина, яка має ознаки доброякісної походження, але схильна до малігнізації.

    Цистаденома відноситься до останнього виду новоутворень. Важливо вчасно діагностувати патологію, відрізнити від схожих по симптоматиці пухлин і провести лікування.

    Муцинозна цистаденома

    Характерною ознакою муцинозной пухлини статевої залози є наявність декількох камер. Зазвичай вони добре видно під час ультразвукового обстеження. Всередині камери заповнені щільною рідиною, що містить суспензію.

    Особливістю даного виду пухлини є те, що вона може досягати гігантських розмірів. У медичній практиці зустрічалися випадки, коли багатокамерна новоутворення важило до 15 кг. Якщо пухлина розташовується в порожнині лівого яєчника, то, відповідно, порушується робота статевої залози з цієї сторони.

    серознаяСерозна кистома здатна переродитися в рак

    При діагностиці муцинозні включення можуть бути сплутані з эндометриомами і текалютеиновыми кістами. Важливо диференціювати патологію, оскільки ці види новоутворень вимагають інших методів лікування.

    Серозна цистаденома

    Серозну пухлина відрізняє те, що вона має пристінкові розростання. При проведенні діагностики фахівець може дати висновок, що у пацієнтки виявлена папілярна кіста. Така назва з’явилася з-за схожості пристінкових включень з папилломами.

    У 7 жінок з 10, мають епітеліальні пухлини статевих залоз, визначається серозна кіста.

    Папілярні пухлини найчастіше виявляються в одному яєчнику. Новоутворення має гладку поверхню і одну камеру. Всередині заповнений рідинним вмістом. Під час діагностики патологія може бути сплутана з тератомой або гидросальпинксом.

    Переродження пухлини – злоякісна серозна аденокарцинома

    Не можна виключити можливість малігнізації новоутворення. Прикордонна пухлина при відсутності своєчасної терапії перероджується в рак. Найчастіше це відбувається з серозними цистаденомами, мають пристінкові включення.

    Характерною ознакою переродження новоутворення є формування полів навколо сосочків всередині епітеліальної капсули. Цистаденокарцинома відрізняється стрімким зростанням, поширенням метастазів у лімфатичні вузли та сусідні органи.

    Ознаки пухлини з двох сторін або одностороннього новоутворення

    Новоутворення невеликого розміру може впродовж довгого часу ніяк не проявляти себе. В силу того, що пухлина не піддається самостійного регресу, з часом клінічна картина з’являється. Зазвичай це супроводжується зростанням пухлини.

    Ознаки:

    • локальні тягнучі болі в лівому боці – якщо пухлина розташовується з даної сторони;
    • порушення регулярності менструацій;
    • гормональний збій;
    • збільшення об’єму черевної порожнини;
    • часті позиви до сечовипускання;
    • зміна функції кишечника – запори, які змінюються діареєю;
    • набряклість нижніх кінцівок;
    • варикозне розширення вен нижніх кінцівок.

    При переродження пухлини у пацієнтки стрімко погіршується загальне самопочуття, з’являються ознаки інтоксикації. У рідкісних випадках порушується цілісність епітеліальної оболонки кістоми, що призводить до симптомів гострого живота, втрати свідомості, підвищення температури тіла.

    Діагностичний мінімум

    Основним моментом в діагностиці патології є ультразвукове дослідження. Для отримання точнішої картини необхідно використовувати апаратуру експертного класу і виконувати сканування трансвагінальним датчиком.

    папиллярнаяПапілярна пухлина має пристінкові включення

    Для уточнення діагнозу жінці може бути призначена томографія – магнітна або комп’ютерна. При підозрі на рак рекомендується здати кров на онкомаркери. Під час підготовки до видалення потрібно пройти повне обстеження організму та отримати консультації вузькопрофільних спеціалістів.

    Операція

    Обсяг і техніка проведення операції залежать від розміру і приналежності новоутворення. При виявленні цистаденоми безсимптомного течії не рекомендується чекати появи клінічної картини.

    Часто пацієнтки відмовляються від операції, вважаючи, що новоутворення зникне самостійно. Така тактика дій може стати фатальною помилкою, оскільки з часом розмір пухлини збільшується і підвищується ймовірність її виникнення злоякісної пухлини.

    Оперативне лікування виконується двома способами:

    • Лапароскопія. Малотравматична ендоскопічна операція проводиться за допомогою 2-4 проколів черевної порожнини. Дана техніка краща, якщо пухлина має невеликий діаметр і не порушує функції сусідніх органів. При видаленні кістоми хірург намагається максимально зберегти цілісність статевої залози щоб уникнути зниження оваріального резерву у майбутньому. Якщо зберегти яєчник не вдається, то згодом його функція перекладається на здорову статеву залозу.
    • Лапаротомія. Дана техніка оперативного втручання передбачає розріз черевної порожнини. Показанням для проведення такого втручання є гігантський розмір новоутворення, а також підозра на переродження пухлини. При аденокарциномі показано видалення найближчих лімфатичних вузлів для гістологічного обстеження.

    При підтвердженні онкології жінці призначається променева і хіміотерапія.

    Клінічні рекомендації післяопераційного періоду

    Після видалення пухлини правого яєчника або двостороннього новоутворення пацієнтка перебуває під наглядом медиків протягом 1-2 тижнів. Якщо цистаденома мала доброякісне походження, рекомендується динамічне спостереження за здоров’ям органів малого тазу. Візити до гінеколога та УЗД виконуються не рідше одного разу на півроку.

    У післяопераційному періоді рекомендується:

    • уникати теплових процедур і впливу прямих сонячних променів;
    • утриматися від інтимної близькості протягом 4-6 тижнів;
    • не купатися у ванні і громадських водоймах протягом місяця;
    • виключити фізичні навантаження, спорт і підняття важких предметів.

    При появі болю в животі, порушення функції видільної системи, кровотечах із статевих шляхів необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

    Вагітність при цистаденоме яєчників

    Оскільки пухлина на початкових стадіях має безсимптомний перебіг, вона може виявитися випадково під час вагітності. В даному випадку лікарі проводять диференціальну діагностику, щоб переконатися в доброякісному походження новоутворення.

    Якщо підтверджено, що цистаденома не є рак, вибирається вичікувальна позиція. Лікування призначається у другому триместрі вагітності, коли органи і системи дитини вже сформовані, а плацента активно функціонує. Оптимальним терміном для проведення лапароскопії під час вагітності вважається 18-20 тижнів.

    Екстреного хірургічного втручання вимагає цистаденома, якщо вона переродилася в рак, лопнула або викликала перекрут яєчника. В цьому випадку операція виконується в першому триместрі, а основним завданням хірурга стає збереження життя пацієнтки. Поширеним ускладненням хірургічного лікування на ранніх термінах є мимовільне переривання вагітності.

    Цистаденома яєчника відноситься до функціональних малопоширених пухлин. Новоутворення виявляється у 1 з 10 жінок, що мають кісти статевих залоз. Найчастіше пухлина з’являється у пацієнток в репродуктивному віці. Для збереження репродуктивної функції необхідно провести терапію в стислі терміни.

    Також рекомендуємо почитати: фиброаденоз молочних залоз