Список газоутворюючих продуктів харчування

2170

Зміст:

  • Газоутворюючі продукти під час вагітності
  • Чим замінити газоутворюючі продукти
  • Газоутворюючі продукти при грудному вигодовуванні
  • Під час вагітності та лактації організм жінки зазнає значних змін. Порушення травлення – одна з частих проблем, з якими стикаються молоді мами. Хворобливе здуття живота і метеоризм можуть стати наслідком вживання в їжу газоутворюючих продуктів.

    Газоутворюючі продукти під час вагітності

    Чим вище термін вагітності, тим більший тиск на внутрішні органи надає збільшена в обсязі матка. Гормональні зміни також впливають на роботу органів травного тракту, з-за чого підшлункова залоза починає виробляти менше ферментів.

    Недолік ферментів уповільнює процес перетравлення їжі, викликаючи в кишечнику процеси бродіння і підвищене газоутворення згодом.

    Газоутворюючі продукти в раціоні можуть бути причиною проблем з травленням

    Якщо майбутню маму турбує хворобливе здуття живота і метеоризм, лікарі рекомендують скорегувати раціон і виключити їжу, викликає газоутворення в кишечнику.

    Насамперед, це відноситься до наступних продуктів:

  • Хліб, особливо житнього та хлібобулочні вироби. Ферменти в них викликають бродіння, роблячи тісто повітряним, але в той же час вони сприяють надмірного газоутворення.
  • Незбиране молоко. Лактоза або цукор, що міститься в молоці, у великій кількості погано засвоюється і порушує процеси травлення.
  • Листові овочі. Всі різновиди капусти: біло — і червонокачанна, брюссельська, цвітна, брокколі, містять велику кількість грубої клітковини, підсилює вироблення газів в кишечнику.
  • Бобові культури. Багаті білком горох, боби, квасоля, сочевиця також є частою причиною порушення травлення.
  • Солодкі фрукти: виноград, яблука, груші, персики, абрикоси. Високий вміст цукру в них може стати причиною розвитку метеоризму.
  • Гриби в будь-якому вигляді. Містять велику кількість погано засвоюваного білка гриби є найбільш «важким» для травної системи людини продуктом. Гриби не рекомендується використовувати для дітей до трьох років.
  • Газовані солодкі і несолодкі напої. Вуглекислий газ, що міститься в них, потрапляє в кишечник, викликаючи відчуття розпирання і тиску.
  • Не тільки окремі продукти можуть викликати проблеми з травленням. Іноді неприємні симптоми здатне викликати вживання в їжу певних сполучень, наприклад:

    • молочних продуктів разом з рибою або м’ясом,
    • кондитерських виробів разом з солоними,
    • крохмалистих продуктів у поєднанні з білковими.

    Якщо при вилученні продуктів з раціону робота кишечника не нормалізувалася, необхідно проконсультуватися з лікарем. Можливо, що причина порушень травлення викликана серйозними проблемами, які вимагають своєчасної діагностики та лікування.

    Чим замінити газоутворюючі продукти

    Виключивши з раціону продукти, що викликають підвищене газоутворення, легко порушити баланс корисних речовин в організмі. Щоб цього не сталося, необхідно замінити їх на нейтральними, але рівноцінними по калорійності і змісту.

    Продукты питания

    Шкідливі продукти харчування можна і потрібно замінити корисними

    Найбільш оптимальні варіанти заміни:

  • Хліб можна замінити бездрожжевыми хлібобулочними виробами, але не цільнозерновими хлібцями. Останні за рахунок високого вмісту грубої клітковини також стимулюють газоутворення.
  • Замість незбираного молока і вершків варто ввести в раціон кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, сир. За змістом кальцію вони не поступаються коров’ячого молока, але значно легше перетравлюються. Цьому сприяє і підвищений вміст в кисломолочних виробах корисних бактерій, родинних тим, що складають мікрофлору кишечника.
  • Вживання свіжих овочів слід скоротити, віддаючи перевагу відварним: картоплі, моркви, буряку. Відшкодувати потреба організму у клітковині допоможуть крупи: рисова, гречана, вівсяна, перлова та інші.
  • Виноград, яблука і груші можна замінити бананами. У невеликих кількостях цей трав’янистий фрукт добре перетравлюється і засвоюється. Також дуже корисними будуть сухофрукти.
  • Кращою заміною грибів як джерела білка стануть варені яйця та нежирні сорти м’яса.
  • Солодкі газовані напої слід зовсім виключити, замінивши чистою водою, неміцним чаєм і компотами з сухофруктів з невеликим вмістом цукру.
  • Майбутній мамі також слід виключити з раціону продукти, які надають серйозну навантаження на травну систему. У цей список входять різноманітні ковбасні вироби, копченості, солоні і мариновані овочі, гриби, гострі спеції і соуси, будь-які консерви, солодощі, газовані напої.

    Основу харчування повинні складати нежирні сорти м’яса та птиці у вареному і тушкованому вигляді, каші на воді, відварні овочі. Не варто забувати і про необхідність пити достатню кількість чистої води.

    Газоутворюючі продукти при грудному вигодовуванні

    На питання про те, чи впливає вживання матір’ю газоутворюючих продуктів на розвиток кольок у немовлят, не можна дати однозначну відповідь. Довгий час вважалося, що порушення травлення малюка безпосередньо пов’язані з дієтою годуючої матері. Однак немає жодних досліджень, достовірно підтверджують цей зв’язок.

    В сучасному світі поняття «дієта годуючої матері» визнано неактуальним: обмеження в раціоні жінки у період годування груддю накладаються лише на вживання алкоголю і несумісних з лактацією медикаментів.

    Кольки, що виникають у дитини в ранньому віці, можуть бути наслідком природної незрілості травних процесів.

    Якщо у малюка немає проблем зі здоров’ям (алергії, дерматиту, стійких порушень травлення тощо), коригувати раціон годуючої мами немає ніякої необхідності.

    Включення в раціон продуктів харчування, потенційно здатних викликати газоутворення, залежить лише від самопочуття майбутньої або годуючої матері. Якщо жінка та її дитина почувають себе добре, серйозні обмеження і дотримання дієти не потрібно, адже різноманітність – один з головних принципів здорового харчування.

    Дивіться далі: особливості дієти 1 стіл