Стрептокок вириданс в горлі у дитини: що це означає і як лікуватися

963

Зміст:

  • Шляхи і наслідки зараження
  • Діагностика та лікування
  • Стрептокок вириданс в горлі у дитини – це умовно-патогенна бактерія, головним місцем локалізації якої є слизові оболонки рота, органів дихання і травлення. Стрептококи цього типу складають до 50% мікрофлори ротової порожнини та травного тракту.Підвищення норми стрептокока вириданс проявляється лихоманкою, слабкістю, болем у горлі та іншими неприємними симптомами

    Стрептококи вириданс широко поширені в природі і не небезпечні для здорової людини. Однак при зниженні імунітету починається рясний ріст їхніх колоній, що провокує розвиток аутоімунних та інфекційно-запальних патологій. У першу чергу уражається дихальна система, в меншій мірі запалення схильні сечовидільна система і органи шлунково-кишкового тракту.

    Шляхи і наслідки зараження

    Стрептокок вириданс в горлі у дитини може виявлятися при ангіні, фарингіті, ларингіті і потрапляти туди із запалених пазух носа або зіпсованих зубів. Підхопити інфекцію можна ззовні контактним, аліментарним (через рот) і повітряно-крапельним шляхом. Можлива трансплацентарний передача, коли відбувається внутрішньоутробне зараження плоду від матері.

    Варто відзначити високу ступінь сприйнятливості людини до даного мікроба, в групі ризику – маленькі діти і літні люди. Незважаючи на низьку агресивність, при певних умовах мікроб вириданс здатний проникати в кров’яне русло, спинномозкову рідину і сечу. При цьому норма його вмісту в організмі підвищується, і імунна система реагує на інфекцію як на чужорідне тіло. В результаті вироблення антитіл запускається механізм аутоімунних реакцій, що веде до розвитку гломерулонефриту і ревматизму.

    Діагностика та лікування

    Щоб поставити діагноз, у дитини беруть мазок з зіву ротової порожнини і досліджують його в лабораторії. Для визначення ступеня мікробної обсіменіння біоматеріал поміщають у чашку Петрі з живильним субстратом. Через добу підраховують результати.

    Нормальний вміст стрептокока viridans — 10, зведена в 4 ступінь. При перевищенні цього показника проводять тест на чутливість до антибіотиків.

    Після виявлення інфекції відразу приступають до лікування. Обов’язково проводиться антибактеріальна терапія, і призначаються такі препарати:

  • Стрептококовий бактеріофаг, Мірамістин або Хлоргексидин у вигляді полоскань;
  • Парацетамол, Нурофен або їх похідні;
  • Полісорб, Смекта;
  • Лінекс, Аципол, Біфідумбактерин;
  • Імуномодулятори – Бронхомунал, Лікопід;
  • Антигістамінні – Лоратадин, Тавегіл, Зіртек;
  • Краплі в ніс – Виброцил, Тизин, Отривин.
  • Щоб прискорити одужання, рекомендується більше пити, полоскати горло відварами трав.

    Читайте далі: як навчити дитину пити з кухля