Тепер це так називається! Про батьків, які змушують дітей зїдати все, що в тарілці

817

Тема харчування завжди актуальна в сім’ях, де є маленькі діти. Багато батьки хвилюються, що дитина залишиться голодним, схудне, стане слабким, тому змушують доїдати все, що в тарілці. «І щоб до останньої ложки!», «Вийдеш з-за столу, коли всі доїси»… Знайомо?

Читайте також:2 в 1: лайфхак, який допоможе нагодувати малоїжку і навчити новому

Своїми роздумами на цю тему поділилася матуся з ніком в Мережі Альона:

Нещодавно дізналася про те, що коли батьки змушують дітей є або доїдати все, що в тарілці, це називається харчовим насильством. Насправді це дуже правильне слово. Я пам’ятаю своє дитинство, коли мене змушували доїдати. І це було жахливо. Ну як можна ставити годинник, щоб я доїдала цей противний суп з смаженою цибулею? І лаяти, якщо не хотіла їсти.

Я свою дитину не змушую доїдати. І це зустрічає опір у бабусь-дідусів. Коли буваємо у них, тут же починається – ось, дитина худий, не їсть нічого. Поки не доїси – не встанеш. Дійшло до того, що дитина не хоче до них їздити.

Я розумію, що до продуктів треба ставитися з повагою. Але ж не потрібно і накладати стільки, щоб дитина не могла доїсти.

Скажіть, тільки чесно, хто змушує дітей додати, а хто ставитися до цього спокійно? – звернулася з питанням до подруг матуся.

З’ясувалося, що різні батьки як за, так і проти того, щоб переконувати (змушувати) дітей з’їдати все, що у них в тарілці. Ось аргументи прихильників цієї практики:

Якщо моїх дітей не змушувати, то вони і не будуть. А потім проблеми з шлунком. Молодша 2 ложки з’їдає і каже наїлася. І як? Нехай ходить голодна? (Катерина)

Дитина багато чого самостійно визначити не може. І багато чого не знає. і ніяким досвідом не володіє. для цього всього є батьки. які знають те, що потрібно. і ніяким іншим спосіб зробити це «треба» як змусити зробити неможливо. сьогодні дитина не хоче їсти, завтра спати, післязавтра вчиться… потім не захоче прибирати за собою, митися, чистити зуби і тд. не будемо займатися насильством? харчовим, навчальним, виховним, гігієнічним… нехай росте як хоче і робить що хоче (Олена)

Я так роблю і буду робити. Тому що моя з народження образ малоїжки, з’їсть 3 ложки і все. Як ви думаєте їй 3 ложки в 7років, багато чи мало? Моє завдання мами, зробити так, що у дитини в подальшому не було проблем зі шлунком і зі здоров’ям в цілому (ЗмеяГорыновна)

З крайності в крайність не треба кидатися. Одна справа, коли дитина образ малоїжки і ти хоч намагаєшся нагодувати і привчати до домашньої їжі. І інше, коли батьки махнули рукою і дають дитині тільки те, що він хоче. А потім скаржаться, що в садку він воліє газованої води, чіпси, сухарики та шоколадки. Я свою змушувала з’їдати порцію. Зате зараз у саду вона все їсть і режим налагоджений і наїдається а не клює даремно (Дочки Матері)

Читайте також:Місія здійсненна: як нагодувати дитину вівсянкою

А ось і аргументи тих, хто проти харчового насильства:

Не примушую! Чим поганий худий дитина? Він же здоровий і веселий! А бабусі хочуть потім лікувати ожиріння? Або хочуть, щоб дитина був товстим і малорухливим, щоб його діти дражнили, щоб він потім сидів на дієтах і мав проблеми зі здоров’ям? Дитина не буде ходити голодним, зголодніє — поїсть! Як казала моя бабуся — не поснідала — пообідаєш, не пообідала — повечеряєш (Тетяна)

Не знаю чи це збіг чи ні, але всі знайомі, кого в дитинстві змушували їсти, зараз товстуваті… Дитина з народження просить їсти якщо голодний, це ж інстинкт. Ну з’їсть сьогодні мало, завтра більше з’їсть (Irene)

Я проти того, щоб змушувати. Коли хоче – їсть (Ксенія)

Якщо бабуся не вважає, що онук худий і голодний, задумайтеся, чи ваша це бабуся. Не змушую. Бабусі теж вічно не задоволені, що онук погано їсть і худий. Старша добре їсть і не худенька на радість бабусям (Экамайи)

Доїдати не змушую (як і не накладаю багато, знаю скільки хто їсть), але можу змусити хоч поїсти старшу, а то вона у нас не любитель їжі, може встати десь о 7.30 ранку, попити води і пішла в музикалку, звідти в звичайну і в итогк в 18 в краще випадку будинку та все одно — я не хочу їсти, (у школі теж не їсть), і як тут не змусити хоч трохи з’їсти супу або каші (ЗабиякаБяка)

Коли не хоче взагалі, прошу з’їсти 3 ложечки — ну начебто як в ігровій формі, не хоче доїдати ну та гаразд, не наваливаю багато. Іноді з’їдає і просить ще, іноді й половини не з’їдає… бабусі теж змушують… якщо я поруч впрягаюсь (Anika)

Не змушую.Та й їсти в принципі не змушую.Хоче-їсть, не хоче-ні (Барбариска)

Взагалі ніколи не змушую є. Навіть не уявляю, як це можна робити. Хоче дитина їсть — їсть, не хоче — не їсть. Голодним він себе точно не залишить (Liza)

Моя дочка ненажера. Навпаки намагаюся з порцією не переборщити. Якщо перестане доїдати буду тільки рада, а то вона пузач у мене. Мене маленьку вічно примушували в дитинстві. Часто їла через сльози навіть. Своїх дітей ніколи не буду примушувати є (Катя Антропова)

Я кладу по 2 ложки їм, з’їли молодці, немає, так собака доїсть (Вероніка)

Я проти! Дитину насильно доїдати і є примушувати не варто! Від цього потім і йде поняття «відчуття ситності», людина виросте і буде їсти як не в себе — тому що його привчили все доїдати до кінця, навіть якщо він давно ситий! (Ганна)

Переїдання — дуже погано. Я не знаю, навіщо змушувати дитину доїдати, якщо він не хоче (в рамках розумного, звичайно). Не розумію чому переїдання вважають краще, ніж недоїдання (Альона)

Розмірковуючи на тему харчового насильства, матусі висловили думку про «золоту середину» в цьому питанні:

Іноді бачу, що дитині набридло їсти, і він ні разу не наївся, і скоро прийде попоїсти. Тоді змушую. А іноді бачу, що не голодний і не хоче їсти, тоді без питань (Олена)

Мене, наприклад, з дитинства примушували їсти різну їжу. Неприємні спогади, але зараз я їм все і тарілку залишаю абсолютно порожній — залізна звичка. У чоловіка ситуація протилежна була, як підсумок — їсть два-три улюблені страви, при цьому половину розмазує по тарілці і неодмінно пару ложок залишає недоїденими😝 будинку звикли до цього, а от у гостях бувають незручні ситуації. Так що я за харчове виховання без насильства (Shafran)

А ви змушуєте дитину все з’їдати?

Всі фото: Depositphotos