Тромбоцитопенія у дітей: симптоми та підходи до терапії

583

Зміст:

  • Виникнення захворювання
  • Клінічні прояви
  • Діагностичні заходи
  • Підходи до лікування
  • Тромбоцитопенія у дітей — стан, що характеризується зниженням кількості тромбоцитів в крові. Супроводжується виникненням геморагічного висипу на шкірі, а також крововиливами різної локалізації. Після підтвердження діагнозу і виявлення причини хвороби підбирається терапія з використанням лікарських засобів і немедикаментозних методів. Прогноз для дитини залежить від своєчасності діагностики та лікування.

    Виникнення захворювання

    Тромбоцитопенія у дітей: причини і прояви

    Лікарі виділяють два типи патології: неиммунную та імунну тромбоцитопенію. У другому випадку тромбоцити гинуть із-за впливу своєї власної імунної системи або антитіл з організму матері. Стан схоже на гемолітичну хворобу новонароджених, при якій страждають еритроцити.

    При виявленні хвороби у новонароджених руйнування тромбоцитів часто пов’язана з вродженими захворюваннями: синдром Віськотта-Олдріча, Фанконі та ін. Друга за частотою причина — гіперспленізм. Цей стан характеризується зменшення кількості еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів у крові внаслідок їх руйнування або скупчення в збільшеній селезінці.

    Викликати руйнування тромбоцитів можуть лікарські засоби, злоякісні новоутворення та інші причини. Виявлення чинників, що призводять до тромбоцитопенії, можливо при комплексному обстеженні дитини.

    Клінічні прояви

    Нормальна кількість тромбоцитів в крові у дітей відрізняється від дорослих. У новонароджених показники норми коливаються від 100 до 400 тисяч клітин на мл крові. У дітей старше 1 року рівень тромбоцитів — 180-320 тисяч клітин на мл крові. При цьому тяжкість симптомів хвороби пов’язана з кількістю кров’яних тілець. Чим їх менше, тим більш виражена симптоматика тромбоцитопенії.

    На початкових етапах хвороби, коли кількість тромбоцитів знизилося несильно, клінічні прояви виражені слабо. Запідозрити розвиток патології можна з наступних симптомів:

    • поява на шкірі ніг дрібної висипки, має синюватий відтінок. Висипання часто з’являються на згинальної поверхні;
    • безпричинне поява синців. Якщо дитина під час гри отримує садно або дряпає шкіру, то кровотеча довгий час не зупиняється;
    • виникають носові кровотечі.

    При тромбоцитопенії у дітей можливі внутрішні кровотечі. Вони характеризуються появою згустків крові в сечі або калових масах. Якщо джерело кровотечі ясен, то дитина скаржиться на неприємний присмак у роті.

    Грізне ускладнення хвороби — внутрішні крововиливи, які призводять до порушення функції органів. При ураженні головного мозку виникає інсульт, здатний призвести до загибелі дитини. Якщо кровотеча розвивається в кишечнику або черевної порожнини, розвивається рясна крововтрата. Вона ускладнюється шоком і порушенням роботи серцево-судинної і дихальної системи.

    Діагностичні заходи

    Лечение проводится после выявление причины болезниДіагностику та лікування захворювання проводить лікар

    Неиммунная і імунна тромбоцитопенія діагностуються за спеціальним алгоритмом:

  • Збір наявних скарг, а також інформації про давність появи крововиливів і висипань на шкірі. Важливо уточнити у батьків інформацію про перебіг вагітності і про випадки гематологічних захворювань у родині.
  • Зовнішній огляд дитини;
  • Клінічний аналіз крові з підрахунком кількості тромбоцитів.
  • Оцінка тривалості кровотечі за Дуке.
  • При підозрі на імунну причину розвитку патології проводиться визначення рівня антитіл у крові. Підвищення гама-глобулінів свідчить про активацію імунітету.

    За свідчення проводять електрокардіографію, пункцію і паркан спинномозкової рідини, рентгенологічні та ультразвукові дослідження. Вони допомагають лікареві поставити точний діагноз і виявити ускладнення тромбоцитопенії.

    Підходи до лікування

    Лікування тромбоцитопенії у дитячому віці ґрунтується на застосуванні консервативних методик і проведенні хірургічних втручань. Якщо рівень тромбоцитів знижений незначно і захворювання не прогресує, лікар призначає дитині вітамінно-мінеральний комплекс та спеціальне харчування.

    Терапію захворювання проводять вдома, амбулаторно консультуючись з лікарем. При імунної тромбоцитопенії показано використання глюкокортикостероїдів та імуносупресивних препаратів. Вони пригнічують імунітет і попереджають загибель тромбоцитів. Якщо захворювання прогресує, то проводиться видалення селезінки та переливання тромбоцитарної маси.

    Важливе значення в терапії має дієта. Продукти в раціоні повинні бути багаті вітамінами, макро — і мікроелементами. З їжі виключаються всі гострі, гарячі або холодні страви. Вони негативно впливають на слизові оболонки, можуть привести до внутрішніх кровотеч.

    Самолікування при зниженому рівні тромбоцитів неприпустимо. Терапію завжди підбирає лікар, грунтуючись на наявних у дитини показання і протипоказання.

    Прогноз при патології залежить від причини виникнення. Своєчасний початок терапії нормалізує рівень кров’яних тілець і попереджає розвиток ускладнень. Якщо батьки довгий час не звертаються за медичною допомогою, то у дитини розвиваються внутрішні кровотечі і крововиливи у внутрішні органи, у тому числі в головний мозок. Це призводить до тяжких негативних наслідків для здоров’я і може стати причиною загибелі хворого.

    Тромбоцитопенія у дітей — захворювання, що приводить до розвитку внутрішніх кровотеч і геморагічним висипанням на шкірі. Причини хвороби різні. Вони пов’язані з надмірною активністю імунітету, прийомом лікарських засобів, перенесеними інфекційними хворобами та ін. Для підбору лікування лікар повинен визначити, так як терапія повинна бути спрямована на усунення причинних факторів. Це дозволяє зупинити прогресування патології і усунути її симптоми.

    Читайте далі: знижений гематокрит у дитини