У чому суть методики Монтессорі для дітей

1134

Зміст:

  • Суть методики раннього розвитку Монтессорі
  • Основні положення методики Монтессорі для дітей
  • Навчання дітей за методом Монтессорі: 10 принципів
  • Виховання дитини і роль дорослого в ньому
  • Іграшки та дидактичний матеріал
  • Недоліки методики
  • Марія Монтессорі – перша жінка-лікар в Італії, що досягла ступеня доктора медичних наук. Вона є творцем педагогічної методики раннього розвитку для дітей, яка донині є однією з найбільш затребуваних серед батьків усього світу.

    Суть методики раннього розвитку Монтессорі

    Методика Монтессорі для дітей спрямована на те, щоб діти вчилися самостійно, а дорослі тільки створювали сприятливу для цього атмосферу. Велике значення надається розвитку дрібної моторики, а також почуттів – слуху, зору, нюху, дотику тощо

    Методика Монтессорі для дітей отримала свою назву від імені її створювачки

    Методика не ставить малюка в жорсткі рамки. Немає конкретних рекомендацій або вправ, які потрібно неухильно дотримуватися. Малюки працюють в комфортному для себе темпі, без будь-якого стресу. Кожна дитина може вибрати цікаві для себе заняття, розвиваючи природжені таланти. Як наслідок, у нього ще в ранньому віці формується здорова впевненість в собі і своїх здібностях.

    Система не практикується відносно дітей до року. Приступати до занять за цією програмою можна з 3-річного віку і до початку навчання в школі.

    Основні положення методики Монтессорі для дітей

    Суть методики полягає в тому, що в середовищі, де виховується дитина, абсолютно все має бути навчальним посібником. Матеріали системи розроблені таким чином, щоб малюк міг самостійно відшукати помилку і прибрати її – в цьому і полягає основний принцип самостійності.

    Дорослі практично не втручаються в процес навчання малюків, а діти розуміють, як усувати помилки і попереджати їх появу.

    Завдання педагога – визначити, що цікаво конкретній дитині в даний момент, і створити комфортну обстановку для його розвитку. Дорослі підштовхують дітей до дій, але нічого не роблять за них.

    Дитина навчається, взаємодіючи з предметами. В цей час він один. Якщо він бере участь у колективних іграх, завдання зовсім інша – навчити дітей взаємодіяти один з одним, спілкуватися і взаємовигідно співпрацювати.

    Навчання дітей за методом Монтессорі: 10 принципів

    Надалі діти, яких виховували у відповідності з цією методикою, стають самостійними і незалежними людьми. Вони здатні долати труднощі і знаходити своє місце в соціумі. Але для цього не можна «глушити» вроджену дитячу потребу пізнавати світ і освоювати нові навички. Малюки постійно прагнуть все навколо помацати, доторкнутися, спробувати на смак, понюхати. На цьому етапі основне навчання відбувається за допомогою органів почуттів.

    Існує 10 головних положень системи:

    • Дорослі тільки допомагають дітям. Ініціатива повинна виходити від дитини.
    • Дитина вчить себе самостійно і сам вибирає способи і засоби навчання.
    • Якщо діти займаються в групах, старші є вчителями для молодших.
    • Діти абсолютно самостійні під час занять.
    • Всі заняття відбуваються у заздалегідь підготовленому середовищі.
    • Мета дорослого – зацікавити дитину, але не зробити все за нього.
    • Дитина абсолютно вільний у вираженні почуттів і емоцій.
    • Дитина може бути самим собою.
    • Дорослі повинні поважати дітей – погрози, крики і покарання недопустимі.
    • Малюки мають право на помилки.

    Дотримання цих принципів сприяє розкриттю вродженого дитячого потенціалу з самого раннього віку.

    обучение детейНавчання відбувається в цікавій формі

    Важливо розуміти, що у кожного малюка є потреба пізнавати навколишній світ, тому з тим, щоб його зацікавити, жодних проблем не виникне. Набагато важливіше – облаштувати сприятливе середовище для навчання.

    Виховання дитини і роль дорослого в ньому

    Дорослі підштовхують дитину до вивчення навколишнього світу, але для цього необхідно створити комфортну обстановку, в якій може розташовуватися кілька зон:

    • Зона повсякденності – зона, де розташовані повсякденні предмети, за допомогою яких дитина вчиться ними розпоряджатися і користуватися.
    • Зона сенсорного сприйняття – дозволяє дітям розвивати органи чуття, вивчати розміри і форми предметів, оцінювати їх величини.
    • Математична зона – прищеплює дітям математичні навички, вчить розуміти числа та базові операції складання, віднімання, ділення, множення.
    • Зона рідної мови – знайомить дитину з буквами, розширює словниковий запас, сприяє поступовому розуміння словотворення.
    • Зона Космосу – дозволяє дітям познайомитися з навколишнім світом, усвідомити значення людей в ньому, засвоїти ази біології, анатомії, географії, фізики та астрономії.

    Працюючи з кожної з цих зон, дитина розвивається комплексно. Він не потребує допомоги дорослого, але потребує якісно організованою середовищі навчання.

    Іграшки та дидактичний матеріал

    Система передбачає, що дитина навчається, контактуючи з предметами. Існують спеціальні ігрові набори Монтессорі, які можна придбати в спеціалізованих магазинах, але можна обійтися і без предметів повсякденності, наприклад, тазиків, чашок, ложок, чарок, серветок, круп і т. д.

    Весь навчальний матеріал повинен розташовуватися не вище рівня очей малюка. Так відбувається спонукання до дії. Дорослі повинні стежити за тим, щоб діти акуратно зверталися з предметами і використовували їх тільки після повного розуміння призначення. Предмети, які вибрав малюк для гри, мають розташовуватися на спеціально призначеному килимку для ігор.

    методики раннего развитияСеред методик раннього розвитку Монтессорі займає одне з перших місць

    Якщо дитина не знає, як користуватися конкретним предметом, дорослий може показати йому. Але це не означає, що малюк не може застосовувати і власний досвід. Коли він закінчить грати з певними предметами, він повинен повернути їх на місце, і лише після цього взяти нові.

    Якщо іграшки, які хоче взяти маля, в даний момент зайняті іншою дитиною, він повинен почекати, поки той закінчить свою гру, спостерігаючи за діями нього. Спостереження є одним із способів розвитку дитини.

    Недоліки методики

    Методика досить ефективна, але вона не може використовуватися як єдиний засіб дитячого розвитку із-за таких недоліків і обмежень:

    • Система спрямована лише на інтелектуальне і практичне розвиток.
    • Методика не передбачає необхідні для повноцінного розвитку рухливі та рольові ігри.
    • В системі відсутні творчі завдання, що розвивають уяву і абстрактне мислення.
    • Постійне слідування системі сприяє тому, що в школі дітям важко звикнути до суворої дисципліни.

    Зараз багато дитячі садки спеціалізуються на методиці Монтессорі, але при цьому мають ігрову кімнату для рухливих занять і приділяють увагу класним уроків, на яких діти повинні вести себе дисципліновано і слухатися дорослих. Такий комплексний підхід сприяє всебічному розвитку і компенсує недоліки системи.

    Методика Монтессорі для дітей – це система раннього розвитку малюків-дошкільнят, при якій особлива увага приділяється самостійності. У ній немає строгих програм і обмежень – дитина сам вибирає, з допомогою чого він розвивається. Але повне занурення в систему може провокувати відсутність дисциплінованості, тому включення інших занять у методику обов’язково.

    Також рекомендуємо почитати: список речей з дитиною на море