Фіолетовий плач немовляти: небезпечно це знайоме багатьом явище

336

Немовлята плачуть. Багато і часто. І це їх природна поведінка, яка не завжди говорить про проблеми, але завжди дуже важко для батьків. Але фіолетовий плач педіатри вироблять особливо.

Джерело: pixabay

Отже, сама назва «фіолетвий» плач походить від англійського purple crying і це абревіатура, а не позначення кольору плаче немовляти. Таке явище зустрічається досить часто, причини досі не відомі, а інша назва такого невтішного плачу немовляти – коліки. Слово purple складається з перших букв ознак такого плачу, а саме:

  • peak (пік, наростання) — інтенсивність плачу наростає, період кольок починається приблизно з другого тижня життя дитини і досягає піку 2 місяців, після чого починається поступовий спад і до 3-4 місяців, як правило, фіолетовий плач припиняється.
  • unexpected (несподіваний) – дитина починає плакати без будь-яких видимих причин, абсолютно раптово. Так само раптово плач припиняється. Теж без видимих причин.
  • resists soothing (не піддається заспокоєнню) — малюк не заспокоюється, що б не робили батьки. Не допомагає ні годування, ні водичка, ні газовідвідна трубочка.
  • pain-like (схоже на біль) – при такому гіркому, гучному і невтішному плачі, завжди здається, що у дитини щось болить. Батьки в цьому практично впевнені, але джерело болю виявити не вдається.
  • long lasting (тривалий) — фіолетовий плач, якщо вже почався, то триває досить довго, іноді до декількох годин.
  • evening (вечірній) — такий плач починається приблизно в один і той же час, як правило, ввечері або в другу половину дня.

Таке явище як фіолетовий плач трапляється з кожним третім малюком — а це дуже багато. Причини його досі не відомі, хоча існують різноманітні версії – від недосконалості вестибулярного апарату, до перебудови нервової системи і недосконалості шлунково-кишкового тракту. Як би там не було, вчені вважають, що дитина не відчуває біль, а плач провокує щось інше.

Джерело: pixabay

Пережити цей період досить складно, найнеприємніше те, що немає ніякої реальної можливості допомогти дитині. Головне, постаратися зберегти залишки власної нервової системи, а для цього вам може знадобитися допомога близьких. Як кажуть педіатри, в період фіолетового плачу найчастішою проблемою є не сам плач, а спроби батьків його припинити. Так синдром струшеного дитини найчастіше трапляється саме в цей період, і це дуже небезпечно.

Джерело: pixabay

Кілька порад, як пережити період фіолетового плачу

  • пам’ятати, що це не на завжди, але потерпіти доведеться приблизно 2-3 місяці. Хоч це і непросто.
  • на заході батьки застосовують цікавий метод-укладають малюка в автокрісло і катають на машині. Кажуть, це трохи допомагає. Якщо це так, то версія з вестибулярним апаратом стає схожою на правду.
  • ігнорувати плач так само неправильно. Візьміть малюка на руки, притисніть його животик до себе, походіть, співайте йому пісеньку.
  • якщо ви відчуваєте, що нерви на межі, покладіть дитину в ліжечко або віддайте комусь із помічників. Ні в якому разі не струшуйте різко немовляти, це загрожує проблемами, які не пройдуть самі, як фіолетовий плач.
  • хоч фіолетовий плач вважається природним і безпечним явищем, якщо подібне починається, варто порадитися зі своїм педіатром, щоб бути впевненим, що причина саме в цьому, а не в проблемах зі здоров’ям малюка.