На заміну чаю і кави: що таке тизани і як їх правильно пити

258

Чайна індустрія не стоїть на місці, з’являється нова культура пиття, а улюблений напій стає символом стилю життя. Трансформація торкнулася і трав’яних напоїв-це більше не умовні іван-чай і ромашка, а так звані тизани з цілою палітрою купажів з різними «здоровими фішками». Так що ж таке тизан, чому його краще віддати перевагу звичайному чаю, як його пити?

Ти-що?

Слово «тизан» часто можна зустріти в блогах, лекціях, присвячених правильному харчуванню. Насправді «тизан» — не щось нове, а добре забуте старе. Ця назва альтернативне трав’яного чаю, який складається з листя, коренів, квітів, ягід, спецій. Відмінною рисою напою є приємний смак і гастрономічна цінність. Саме смак відрізняє тизан від аптечних зборів. Він не містить в собі листя чайного куща і ароматизатори. Саме тому некоректно називати трав’яні напої «чаєм».

Заварювання трав практикувалося людьми протягом довгого часу, в кожній країні є свої рецепти таких напоїв, їх використовували як лікарський засіб. Вважається, що в нашу країну він потрапив разом з варягами і князями скандинавського походження, напій в той час називали «узвар». Зараз же пити тизани просто приємний ритуал під час робочого дня або перед сном. Купажі складаються як зі звичних інгредієнтів, наприклад, ромашки, імбиру і кориці, так і з більш несподіваних — бузини, ялівцю, троянди. Цінність тизану в тому, що в ньому немає кофеїну і таніну, тобто речовин, що збуджують цнс.

Звичний чай vs тізан

Всі види чаю від білого до пуеру отримують з листя одного і того ж рослини (чайного куща). Відрізняється лише їх обробка. Вона залежить від ступеня зрілості листа і ферментації — окислення клітинного соку чайного листа.

Від того, який ферментації піддавався лист залежать властивості напою. Наприклад, зелений чай багатий амінокислотами і антиоксидантами, в чорному їх менше. Але, в цілому, зелений, чорний, білий і т. Д. Чаї надають тонізуючу дію. Крім того, занадто міцна заварка може чинити негативний вплив на організм.

Класифікація тизанів проста — з яких трав складається купаж, яка рослина переважає, і який вплив він надає. Їх ділять всього на 3 групи:

  • заспокійливі 8>—>- у складі переважають м’ята, ромашка, шавлія, ромашка. Може включати в себе спеції: гвоздику, корицю. Найкраще їх пити перед сном, так як напій м’яко заспокоює цнс.

  • тонізуючі 8>—>- купажі включають в себе, в основному « «кислі нотки» і спеції, наприклад, гібіскус, троянда, апельсин, лимон, кориця, мускат, розмарин, бузина і т. Д.. Такий склад добре підійде для обіднього часу.

  • вітамінні — складаються з трав і сушених плодів шипшини, смородини, чорниці, горобини і т.д. При правильній сушці ягоди зберігають більшість своїх корисних властивостей. Багато вітамінні тизани за смаком нагадують компот.

Тизани вживають в якості підтримки організму в період зниження імунітету. У них містяться вітаміни, органічні кислоти, ефірні масла, мінеральні солі. Однак при покупці варто уважно вивчати склад, так як деякі ягоди і трави є алергенами. Якщо в массмаркеті складно знайти відповідний склад, то його можна створити самостійно. Наприклад, використовуючи моно-продукти, вибравши, відповідні ягоди, спеції, трави і змішавши в переважній пропорції, або купивши чайний конструктор з рецептурою напоїв.

Як вибрати тизан на полиці в магазині

На полицях магазину з’являється все більше тизанів, багато склади є ідентичними. Тизан варто вибирати в залежності від мети прийому напою — отримати «здорові фішки» або спробувати унікальний смак.

Крім того, необхідно читати список інгредієнтів. Якщо в ньому присутні ароматизатори-це поганий дзвіночок. Краще шукати фірму, яка пише на упаковці з яких частин рослин зроблений збір, наприклад, не просто «ромашка», а «квітки ромашки». Це говорить про те, що в складі не буде стебел — це означає, що в складі переважають «сміттєві» частинки.

Важливо звертати увагу на те, що заявляють на лицьовій частині упаковки і в якому порядку вказані інгредієнти в складі. Згідно із законом виробник зобов’язаний вказувати сировину в порядку убування їх кількості в товарі. Тобто, якщо ви купуєте тизан з шавлією, а сама рослина на останньому місці, то брати такий продукт не варто.

Також продукт повинен бути герметично і порційно упакований, це гарантує те, що склад напою при транспортуванні не змінився (дрібні частинки не прокидалися вниз) і в чайнику буде кожного компонента рівно стільки скільки потрібно.

Найкращий варіант для вибору тизану, коли споживач може подивитися заварку на власні очі: переконатися, що там немає дрібних пилових частинок, дізнатися аромат завареного напою і спробувати його. Така можливість є, наприклад, на різних ярмарках, презентаціях, виставках продуктів здорового харчування.

Гарячі напої в холодну пору року-хороший спосіб зігрітися і підняти настрій, підтримати імунітет, а також створити «осінню» атмосферу.