Харчування в перші дні після пологів

1376

Зміст:

  • Принципи харчування при становленні лактації
  • Перелік дозволених страв
  • Перелік заборонених страв
  • Зразкове меню
  • Раціон в перші дні після пологів повинен бути різноманітним, повноцінним, включає заповнюють запаси мінералів і вітамінів продукти. Не менш важливі такі аспекти, як якість, свіжість, користь і кількість їжі. Порушення правил харчування й недолік мікроелементів можуть призвести до алергії у немовляти, проблем з травленням, зниженням кількості грудного молока у матері. І якщо складання раціону в пологових будинках підпорядковується правилам здорової їжі після пологів, то в домашніх умовах жінці потрібно скласти меню самостійно.У перші дні після пологів жінці особливо важливо правильно харчуватися, порушення правил може привести до проблем з травленням у малюка.

    Принципи харчування при становленні лактації

    Правильна їжа в перший день після пологів допомагає відновитися організму жінки і налагодити процеси вироблення грудного молока. Протягом перших діб після появи малюка на світ мама практично не відчуває почуття голоду, органи травного тракту функціонують в помірному режимі. Але важливо знати, що приймати їжу в перший день потрібно обов’язково, це допоможе заповнити витрати енергії.

    У перші дні після народження дитини, в тому числі, в пологовому будинку, важливо дотримувати наступні принципи збалансованого харчування:

  • У раціон рекомендується щодня включати невелику кількість фруктів зеленого кольору. В період становлення лактації, потрібно виключити червоні і оранжеві плоди і коренеплоди.
  • Щоденне меню обов’язково має включати різноманітні злаки. Особливо корисні вівсяна, гречана, ячна крупи. А ось від манки, рису і бобових культур потрібно відмовитися.
  • Протягом перших трьох днів рекомендується їсти декілька раз на день, але невеликими порціями, ця проста міра допоможе покращити лактацію.
  • М’ясо, рибу потрібно вибирати пісних сортів. Готувати їх потрібно тільки за допомогою гасіння або варіння на пару.
  • Потрібно виключити страви, які можуть спровокувати розвиток алергії, наприклад, шоколад, мед, екзотичні фрукти, кондитерські вироби. Важливо відмовитися від алкоголю, міцного чаю і кави.
  • Дотримуватися збалансованого режиму харчування рекомендується протягом усього періоду лактації.

    Поступово потрібно вводити в раціон нові продукти. Починати бажано з невеликих порцій, поступово їх збільшуючи, якщо відсутні негативні реакції з боку організму новонародженого.

    Перелік дозволених страв

    Для стимуляції вироблення грудного молока, зміцнення здоров’я мами і дитини в раціон необхідно включати тільки корисні, легкі та поживні страви. Слід зазначити, що протягом трьох днів, які жінка проведе в медичному закладі після розродження, на столі повинні бути присутніми страви з наведеного нижче переліку:

  • Пісні сорти м’яса, птиці і риби. Є їх рекомендується у вигляді парових котлет, тефтелькою, рагу.
  • Овочі потрібно вживати, але їсти їх потрібно тільки у відварному або тушкованому вигляді. Найкраще включити в раціон цвітну капусту, моркву, кабачки, гарбуз. У незначних кількостях можна вживати картоплю.
  • Фрукти. Регулярне їх вживання допоможе поліпшити травлення, наситити організм вітамінами. Протягом перших днів життя малюка харчування мами повинно включати зелені яблука.
  • Злакові каші, приготовані на воді з додаванням молока і вершкового масла. Для додання каші кращого смаку можна додати в неї трохи сухофруктів, найкраще – чорносливу, який поліпшити роботу кишкового тракту.
  • Породілля повинна більше пити протягом перших кількох діб. Краще всього підійдуть компоти, морси, слабко заварений чай. Пиття повинне бути теплим.
  • Кисломолочна продукція.
  • При наявності у жінки зайвої ваги, їй може бути рекомендована збалансована дієта, заснована на споживанні перерахованих вище страв. При цьому важливим є дотримання режиму дробового харчування, яке сприяє поліпшенню травлення і стимулює обмінні процеси.

    Якщо прийом будь-якої їжі спровокував появу у дитини кольок або алергії, на деякий час варто відмовитися від її споживання. Знову спробувати їжу в невеликій кількості можна не раніше, ніж через місяць.

    еда в первый деньПравильна їжа в перший день особливо важлива, вона допоможе налагодити лактацію.

    Перелік заборонених страв

    Протягом раннього періоду після пологів важливо знизити вживання швидких вуглеводів і виключити з раціону продукти, що викликають підвищене газоутворення, діарею. У їх числі:

    • незбиране коров’яче молоко;
    • цитрусові. Нерідко саме вони провокують розвиток алергічних реакцій у малюка;
    • потрібно знати, що можна приймати в їжу тільки тверді сорти сиру. А ось від екзотичних і м’яких його видів краще відмовитися повністю;
    • гострі приправи і спеції, в тому числі, часник, цибулю;
    • бобові культури, вживання яких може спровокувати підвищений газоутворення;
    • свіжий дріжджовий хліб, випічка, кондитерські вироби, солодощі;
    • жирні сорти м’яса і риби.

    Потрібно їсти тільки свіжу їжу, важливо відмовитися від різних видів консервації, солінь, маринадів, соусів. Їх краще повністю виключити на весь період грудного вигодовування, так як вони висококалорійні і містять мінімальну кількість корисних речовин.

    Зразкове меню

    Щоб поліпшити роботу травного тракту і налагодити лактацію, в перші дні після появи на світ малюка породіллі рекомендується дотримуватися такого розпорядку і раціону харчування.

    Сніданок. Каша з додаванням молока, трав’яний чай або компот.

    Другий сніданок. Сухе печиво або сухарик, відвар шипшини.

    Обід. Суп з овочів, приготований на вторинному бульйоні, сухарі з хліба з висівками, компот або кисіль.

    Полуденок. Запечене яблуко або нежирний сир.

    Вечерю. Варена гречка з пісної котлетою з курки, ізюмний напій.

    При наявності у породіллі проблем зі здоров’ям або вагою, для корекції раціону, а також уточнення списку дозволених і заборонених страв, рекомендується звернутися до лікаря. Якщо стан жінки і малюка задовільний, досить дотримуватися наведених вище правил, їх дотримання допоможе нормалізувати роботу всіх систем і органів, а також наситити організм важливими мікроелементами.

    Читайте в наступній статті: післяпологова депресія