Чим корисний базилік для жінок

1145

Зміст:

  • Корисні для здоров’я властивості рослини
  • Чим корисний базилік для жінок
  • Протипоказання до вживання
  • Популярні рецепти напоїв з насіння базиліка
  • «Царська трава» базилік відома більшості жінок за кулінарними рецептами. Однак, мало хто знає про те, що це однорічна рослина здатна надавати цілющий вплив на організм людини. Для жінок серед властивостей цієї трави знайдеться ряд специфічних моментів, про які варто знати.

    Корисні для здоров’я властивості рослини

    Серед більш ніж 70-ти видів базиліка найбільше поширення отримав базилік звичайний, з листям фіолетового кольору. У складі цієї рослини сконцентровані ефірні олії, вітаміни, комплекси мікро-і макроелементів. В його листі, насінні і зелених пагонах знайшли собі місце каротин, фітонциди, дубильні речовини, що мають значення для здоров’я людини.

    Базилік для жінок — джерело зміцнення здоров’я та допомогу в кулінарних вишукуваннях.

    Хімічні сполуки, складові базилік, сприяють боротьбі з низкою хвороб. Ось які корисні властивості пов’язані з його складом:

    • антибактеріальні, широко застосовуються для санації ротової порожнини;
    • антиоксидантні, що уповільнюють старіння організму;
    • андрогенні, що призводять до підвищення лібідо і потенції у чоловіків;
    • дубильні й бактерицидні, знімають запальні процеси в яснах;
    • жарознижуючі та потогінні, що використовуються для лікування простудних захворювань;
    • сечогінні, протидіючі каменеутворенню в нирках;
    • імуностимулюючі, що дозволяють протистояти розвитку пухлин;
    • регенераційні, допомагають загоєнню ран;
    • седативні, знімають нервове збудження;
    • спазмолитическе, які нормалізують роботу кишечника.

    І це далеко не все, чим корисний базилік звичайний. Його можливості по зміцненню здоров’я людини при грамотному підході по-справжньому цікаві.

    Чим корисний базилік для жінок

    Жінки застосовують цю рослину трохи більш широко, ніж чоловіки. Специфічними «жіночими» властивості базиліка виступає його здатність зменшувати біль при місячних і нормалізувати цикл. Для цих цілей використовують відвар базиліка. В такому ж вигляді приймають цю рослину і для підвищення лактації у період грудного годування.

    Здатність цієї рослини протистояти накопиченню холестерину використовують в дієтах для схуднення і в профілактиці серцево-судинних захворювань.

    Антиоксиданти базиліка входять до складу всіляких косметичних засобів по догляду за шкірою. Допомагають фітопрепарати цього ряду в лікуванні волосся, що січеться. Фірмові лосьйони та тоніки повертають шкірі і ослабленим волоссю здоровий блиск. Для зменшення потовиділення застосовують ванночки з холодного відвару базиліка. Маслом з цієї чудової трави можна освітлювати шкіру і прибирати пігментні плями.

    Протипоказання до вживання

    У складі базиліка знайдуться і такі речовини, які здатні завдати шкоди. Так, з-за сполук ртуті, заборонено вживання базиліка тим, у кого діагностовано діабет. Аналогічна ситуація у відношенні хворих гіпертонією і тромбофлебітом.

    Утримуватися від вживання базиліка доводиться тим, хто хворий на стенокардію або схильний до епілептичних припадків. Не призначають препарати з базиліком для лікування дітей. Обмеження за віком – 7 років.

    базилик и его полезные свойства Корисні властивості базиліка застосовні і в фітотерапії, і в жіночій косметології.

    Вживання базиліка в період вагітності здатне спровокувати тонус матки. Від препаратів з цією рослиною слід відмовитися на весь період виношування дитини.

    Якщо приймати базилік тривалий час, наприклад, місяць, то можливо харчове отруєння організму.

    Популярні рецепти напоїв з насіння базиліка

    Традиційними напоями виступають чай і настій.

    Їх рецепти надзвичайно прості:

    • Для приготування чаю на 200 г окропу насипати 15 г насіння базиліка. Приймати не частіше, ніж 2 рази в добу.
    • Настій готують у співвідношенні 1 частина базиліка на 10 частин води. Приймають отримане засіб по третині склянки тричі на добу.

    Як і будь-якою лікарською рослиною, захоплюватися надмірним вживанням базиліка не потрібно. При правильному і дозованому застосуванні свіжого базиліка або його препаратів здоров’я тільки зміцніє.

    Також цікаво почитати: календула при вагітності