Чим небезпечні гормональні препарати: ризики, побічні ефекти, ускладнення

1614

Зміст:

  • Що таке гормональні препарати?
  • Показання при клімаксі
  • Показання при алергії
  • Протипоказання і ризики
  • Відповідаючи на питання, чим небезпечні гормональні препарати, важливо розглянути два основних аспекти: розвиток побічних ефектів і неадекватне призначення.Враховуючи, що гормони активно і безперервно беруть участь у всіх біохімічних процесах людського організму, їх правильне і обґрунтоване застосування не тільки не несе шкоди, але і значно покращує якість життя пацієнтів.

    Що таке гормональні препарати?

    Гормони (у пер. з грец. — рухати, спонукати) – біологічно активні речовини, продуцирующиеся спеціальними клітинами залоз внутрішньої секреції. Гормони надходять у кров, після чого розподіляються по всьому організму, беруть участь в обмінних і фізіологічних процесах.

    Чим небезпечні гормональні препарати? Відповідь проста – неадекватним застосуванням.

    Гормони виробляються підшлунковою залозою, статевими органами, щитовидної та паращитовидної залози, гіпофіз, надниркові залози.

    При будь-яких порушеннях гормонального балансу відбувається значний збій у функціях внутрішніх органів і систем, самопочуття страждає психіка, головний мозок. Саме тому гормональна замісна терапія при різних захворюваннях і станах необхідна, нерідко носить довічний характер.

    Показання при клімаксі

    Основним показанням до гормонотерапії при клімаксі є вираженість клінічних проявів та значне погіршення якості життя жінки. Іншими показаннями є:

    • раннє згасання репродуктивної функції;
    • передчасне старіння організму;
    • випадання волосся, сухість шкіри;
    • відсутність статевого потягу.

    Завдяки гормонам можна пом’якшити перебіг клімаксу, поліпшити зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів, нормалізувати психоемоційний стан, вилікувати цілий ряд гінекологічних захворювань, пов’язаних з клімактеричним періодом.

    Показання при алергії

    При підвищеному імунній відповіді організму на будь-які подразники виникає алергічна реакція. Основними симптомами вважаються шкірний свербіж, сльозотеча, висипи на шкірі. У деяких випадках алергія може супроводжуватися небезпечними симптомами: набряком гортані, внутрішніх органів, судомами, наприклад, при анафілактичному шоці, набряку Квінке. Для порятунку життя призначаються гормональні препарати.

    При ускладненому алергологічному анамнезі хворим необхідно курсове гормональне лікування від алергії для мінімізації ризиків життєзагрожуючих наслідків.

    Протипоказання і ризики

    Замісна гормональна терапія протипоказана в наступних випадках:

    • онкологічні захворювання, підтверджені ракові пухлини будь-якої локалізації;
    • кісти яєчників, обумовлені гормональним збоєм – протипоказання для жінок;
    • тромбоемболія, тромбоцитоз будь-якої природи;
    • фіброаденоми з високими онкогенними ризиками;
    • інфаркт.

    Доброякісні пухлини не є прямим протипоказанням до гормональної терапії. Небезпека від застосування гормонсодержащих препаратів полягає в необгрунтованому призначенні, при самолікуванні. Зазвичай лікарі вдаються до призначення гормонів на підставі даних лабораторних та інструментальних досліджень, після вивчення історії хвороби.

    Правильно підібрана гормональна замісна терапія відновлює баланс гормонів, покращує метаболізм, зовнішній вигляд шкіри і волосся. Сучасні препарати виключають набір зайвої ваги, формування злоякісних пухлин, зростання небажаних волосся на тілі. Всі ці міфи давно розвіяні клініцистами.

    Читайте далі: токолитики при вагітності та пологах