Чи можна вагітним на різних термінах спати на животі

1789

Зміст:

  • Особливості сну вагітних в залежності від строку
  • До якого терміну можна спати на животі
  • Краща поза для сну
  • Як тільки жінка побачить дві смужки на тесті на вагітність, відразу з’являється безліч питань. Найбільш часто цікавляться, чи можна вагітним спати на животі, і до якого триместру таке положення безпечно. Щоб знизити ризик порушень розвитку плода, лікарі рекомендують повністю відмовитися від сну в такій позі. Але, розібравшись у даному питанні, стає зрозуміло, що таке обмеження не відноситься до першого триместру.Чи можна вагітним спати на животі на різних термінах

    Особливості сну вагітних в залежності від строку

    Під час вагітності організм піддається серйозної гормональної перебудови, емоційним сплескам і підвищення тривожності майбутньої мами. У жінки з’являється безсоння, вона починає багато ворочатися уві сні у пошуках ідеальної пози для відпочинку. Гінекологи рекомендують в перший триместр більше відпочивати, забезпечуючи організм додатковими силами для виношування. Спати необхідно не менше 10 годин на добу, при цьому не зайвим буде приділяти 1-2 години для денного сну.

    Спосіб життя, харчування, якість сну безпосередньо впливають на внутрішньоутробний розвиток малюка. Щоб не нашкодити розвитку плоду, залежно від триместру, рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • На ранніх термінах (до 12 тижнів) можна вибирати будь-яку зручну позу для відпочинку. Іноді дівчата не можуть спати на животі через збільшення молочних залоз і їх підвищеної чутливості. У цей період краще лежати на боці, поклавши між ніг подушку.
  • Другий триместр (12-24 тижні) відрізняється інтенсивним ростом матки, появою кругленького животика. Лежати на ньому до кінця 20 тижня вже незручно і небезпечно для плоду. При будь-якому дискомфорті малюк може оповістити маму, почавши посилено штовхатися. Тому навіть уві сні жінка не зможе повернутися на живіт. Також така поза провокує посилення печії. Тому краще вибрати для сну лівий бік.
  • У третьому триместрі (з 24 тижня) з’являється безліч обмежень для майбутньої мами. Спати рекомендується тільки на боці, адже положення на животі або спині загрожує гіпоксією плода.
  • Якщо вагітна звикла спати на животі і не може заснути в іншій позі, рекомендується перед сном здійснювати піші прогулянки. Свіже повітря поліпшить стан здоров’я і спровокує приємну втому. Також надягайте на ніч тільки вільний одяг з натуральних матеріалів, застеляли ліжко чистим постільною білизною, використовуйте ароматичні свічки.

    До якого терміну можна спати на животі

    В якому положенні можна лежати визначається індивідуально, залежно від передлежання плода, прикріплення плаценти по передній або задній стінці, розмірів живота. При другій і подальшій вагітності багато жінок відзначають збільшення матки вже дев’ять тижнів. Тому навіть у першому триместрі з’являються обмеження у позах сну.

    Як тільки жінка починає фізично відчувати плід, стає незручно спати. Тому рекомендується придбати спеціальну подушку, яка має форму літери Г або П, забезпечує зручний відпочинок на боці. Чому неправильна поза шкодить розвитку малюка і чим це загрожує для здоров’я мами, детальніше розкажуть в жіночій консультації.

    Краща поза для сну

    Краща поза для сну – це положення на лівому боці, при цьому варто підібгати під себе ноги або згорнутися «калачиком». У такому стані знижується навантаження на серце, нирки, зникає печія і поліпшується приплив кисню до плоду.

    Також гінекологи не рекомендують гладити підріс животик, адже такий приємний для мами процес може закінчитися підвищенням тонусу матки. Краще чіпати живіт під час поштовхів і рухів, спілкуватися з малюком. Така комунікація дозволить ще внутрішньоутробно познайомити малюка з батьками.

    Для поліпшення якості відпочинку необхідно регулярно провітрювати кімнату, робити масаж, приймати теплі ванни, пити тепле молоко, какао, трав’яні чаї на ніч.

    З плином вагітності жінці доводиться міняти звичний спосіб життя і відмовляти собі в багатьох звичних речах. Сон на животі стає неможливим із-за зростаючої матки і плоду, таке положення стає небезпечним. Щоб висипатися і набиратися сил перед пологами, гінекологи рекомендують трохи потерпіти і відпочивати тільки на боці.

    Читайте також: чи можна завагітніти при молочниці