Чи можна вживати мед при грудному вигодовуванні?

1068

Зміст:

  • З чого складається мед
  • У чому полягає небезпека меду при ГВ
  • Коли мед при годуванні груддю небажаний
  • Ознаки алергії у дитини
  • Як правильно вибирати мед для мами
  • Мед являє собою натуральний і корисний продукт харчування як для матері, так і для новонародженого. Однак, незважаючи на всю свою користь і натуральність, мед при грудному вигодовуванні може чинити негативний вплив і викликати у дитини алергічну реакцію. Саме тому слід ретельно вибирати продукт і заздалегідь подбати про те, щоб виявити у дитини наявність алергії на нього.

    З чого складається мед

    Продукт є природним енергетичних нектаром, який містить у собі більше 75% сахарози і фруктози. Він відмінно піднімає настрій, дарує відчуття бадьорості і сил додає. Природний енергетик робить позитивний вплив на материнське молоко, підвищуючи його якість.

    Мед при грудному вигодовуванні дозволяє поліпшити настрій мами і підвищити якість грудного молока

    Склад наступний:

  • Білки. Беруть участь в процесах кровотворення, впливають на рівень гемоглобіну і стимулюють клітини до активного росту. Речовини можуть впливати на організм дитини і сприяти розвитку алергічних реакцій.
  • Вуглеводи. Підтримують рівень енергії, необхідної для нормального функціонування організму і життєдіяльності.
  • B5 – пантотенова кислота. Регулює процеси вироблення гормонів, знижує рівень старіння клітин.
  • В6 – піридоксин. Бере участь в обмінних процесах з амінокислотами, підтримує рівень глюкози в крові. Відновлює баланс між калієм та натрієм у рідинах організму.
  • C – аскорбінова кислота. Відновлює травні функції, зміцнює імунну систему.
  • Біотин. Бере участь в обмінних процесах з вуглеводами і білками. Відповідає за регулювання цукру.
  • Продукт також містить різні макроелементи: калій, кальцій, натрій, хлор, фосфор. До складу входять залізо і фтор.

    Згідно зі спостереженнями, немовлята, чиї матері вживали мед при ГВ, менше схильні до стресу, мають більш стійку нервову систему і міцний сон.

    У чому полягає небезпека меду при ГВ

    Продукт, що не пройшов достатню термічну обробку, може бути надзвичайно небезпечний для немовлят до півроку. Відбувається це тому, що в ньому в невеликих кількостях присутні спори шкідливих для маленьких дітей бактерій – клостридій.

    При попаданні в несформовану травну систему дитини мікроорганізм може викликати важке отруєння або ботулізм. Після 7 місяців бактерія не представляє загрози, так як імунітет немовляти зміцнюється. У дорослих хвороба не розвивається – мікроорганізм повністю гине в момент перетравлення їжі. Тому при грудному вигодовуванні мед не представляє небезпеки для 6-місячної дитини.

    можно лиПро те, чи можна вживати мед при гв, рекомендується заздалегідь проконсультуватися з лікарем

    Однак не рекомендується давати нектар дитині раніше року незалежно від того, чи є у нього алергічна реакція чи ні.

    У більшості випадків алергічна реакція на мед при ГВ виникає у дитини з-за антибіотиків, які використовують для бджіл, або хімічних речовин, які містяться в штучному продукті.

    Перед тим як вводити його в раціон дитини, необхідно переконатися, що у нього відсутня алергічна реакція на продукт. Для цього дають 1 ч. л. на пробу і стежать за реакцією. Якщо алергічні прояви відсутні протягом 2-3 наступних днів, тоді дитині до півроку дають по 1 ч. л. через день. Починаючи з 6-місячного віку, дозволяється давати по 1 ч. л. кожен день.

    Коли мед при годуванні груддю небажаний

    Продукт може бути заборонено, якщо у матері є які-небудь хронічні захворювання. У цьому випадку рекомендується проконсультуватися з лікарем.

    Прямим протипоказанням є алергія на квітковий пальця. Якщо у когось з батьків є алергія, тоді краще відмовитися від вживання природного нектару.

    Додаткові протипоказання:

  • Цукровий діабет у годуючої мами.
  • Порушення і хронічні патології дихальної системи: бронхіальна астма, бронхіт. Це може викликати спазми в бронхах і привести до задухи або набряку.
  • Загострене стан захворювань шлунково-кишкового тракту: панкреатит, різні форми гастриту.
  • При наявності каменів у нирках або жовчному міхурі.
  • Відповідь на питання, чи можна вживати мед відразу після народження дитини негативний. В перший місяць життя рекомендується повністю утриматися від вживання цього продукту. У другій місяць годуючій мамі дозволяється з’їдати не більше 0,5 ч. л. за добу.

    Ознаки алергії у дитини

    Якщо у немовляти при годуванні груддю розвинулася алергічна реакція, слід негайно звернутися до лікаря. При непереносимості продукту зазвичай з’являються ознаки алергії у вигляді шкірних висипань, почервоніння і свербіння.

    У малюка порушується травлення і відбувається рясне слиновиділення.

    Особливо небезпечно, якщо при цьому спостерігається набряк слизових оболонок в області носоглотки і дихальних шляхів. Стан може призвести до тяжких наслідків: анафілактичного шоку, набряку Квінке. У такій ситуації необхідно відразу викликати швидку допомогу.

    У разі алергії потрібно прийом антигістамінних препаратів, які призначаються тільки лікарем педіатром.

    Як правильно вибирати мед для мами

    Купувати природний нектар краще всього на бджільництві або пасіці. Ймовірність того, що там він не проходить додаткову обробку та не розбавляється, значно вище. Необхідно враховувати, що натуральний мед через кілька місяців зацукрується, тому продукт в магазині проходить перед продажем додаткову обробку.

    Нектар втрачає свої властивості і якості при нагріванні понад 40 °C. Тому користь від такого продукту практично відсутня.

    Згідно відгуками, найбільш відповідними видами меду під час грудного вигодовування є світлі сорти, які багаті антиоксидантами.

    Визначити справжній мед можна, виходячи з таких ознак:

  • Колір. Нектар повинен мати однорідний і прозорий колір.
  • Запах. Натуральний нектар повинен мати приємний аромат.
  • Консистенція. Якщо занурити ложку або паличку в банку з медом, при стіканні повинна утворюватися тонка нитка. Якщо мед стікає краплями або з великими перервами, значить, нектар не натуральний.
  • Зрілість продукту. Рівень вологи має бути не менше 20%, а маса на 1 л повинна бути не менше 1,4 кг
  • Наявність домішок. Для перевірки необхідно розвести мед у чистій воді кімнатою температури і додати туди 1-2 краплі йоду. Якщо продукт прийме синюватий відтінок, значить, у складі нектару є крохмаль.
  • Через кілька місяців хороший мед набуває мутнуватий відтінок.
  • Продукт проявляє свої корисні властивості тільки при регулярному вживанні. Якщо все-таки у годуючої матері або дитини алергія, тоді нектар необхідно повністю виключити з раціону. Рекомендується повторити прикорм тоді, коли немовляті виповниться півроку.

    Мед при грудному вигодовуванні дозволяється давати дитині тільки після досягнення нею 4-місячного віку і за відсутності алергічних реакцій. Перед покупкою продукту слід переконатися в його натуральності, а також проконсультуватися з фахівцем про те, чи варто взагалі вживати цей продукт у вашому випадку.

    Мед допоможе мамі, що годує відновитися після пологів та покращити якість грудного молока. Однак зловживати ним не варто.

    Дивіться далі: чи можна виноград при грудному вигодовуванні