В якому віці привчати дитину до горщика

947

Зміст:

  • Як привчити дитину до горщика: основні рекомендації
  • Відповідний вік для привчання дитини до горщика
  • Який горщик краще купити
  • Привчання за 7 днів: відповідна методика
  • Привчання за 3 дні: ряд рекомендацій
  • Що робити, якщо дитина забула про горщику: повторне привчання
  • Якщо ви вирішили, що настав час привчити малюка до горщика, можете скористатися однією з перевірених методик, що дозволяють це зробити за тиждень або навіть за кілька днів.

    Як привчити дитину до горщика: основні рекомендації

    Наберіться терпіння – яким би гарним не був вибраний спосіб привчання до горщика, в будь-який момент все може піти не за планом. Дитина може злякатися або не зрозуміти, що від нього хочуть, тому всі дії робіть з максимальним комфортом, щоб не навіяти дитині страх перед горщиком.

    Як привчити дитину до горщика — питання, що вимагає зосередженості

    Ознайомтеся з основними рекомендаціями, які допоможуть зробити процес привчання максимально простим і швидким:

  • Не думайте, що дитина зовсім нічого не розуміє. Познайомте його з горщиком, поясніть, навіщо він потрібен і що з ним треба робити.
  • Оптимальний час для саджання на горщик – після їжі, перед сном, після сну і перед походом на вулицю.
  • Не надягайте на дитину підгузники – він розуміє, для чого вони потрібні, і буде робити свої справи саме в них.
  • Поставте горщик в певне місце і не прибирайте його звідти. Місце має бути комфортною для малюка.
  • Якщо дитина сходив в туалет не в горщик, спокійно поясніть йому, чому так не можна робити. Ні в якому разі не можна кричати і застосовувати фізичну силу.
  • Коли дитина почне ходити на горщик, хваліть його кожен раз.
  • Якщо дитина не хоче сидіти на горщику, чинить опір або плаче, не тримайте його насильно.
  • Також не забувайте, що звички, сформовані в дитинстві, залишаються на все життя. Горщик повинен стояти у відокремленому місці, де немає інших людей.

    Відповідний вік для привчання дитини до горщика

    Офіційно вважається, що починати привчання до горщика можна з 18 місяців. Проте контролювати сечовипускання малюк починає вже з року. Якщо дитина в змозі зрозуміти, навіщо потрібен горщик, і вже готовий з ним «подружитися», привчання можна почати і раніше. Також при необхідності можна почекати, щоб не травмувати психіку малюка незрозумілими йому претензіями.

    Як правило, дівчатка навчаються користуванню горщиком раніше хлопчиків. Малюки, які відрізняються надмірною активністю і підвищеною збудливістю, вимагають трохи більше часу. Також часто не готові до горщика діти, які постійно перебували в підгузниках.

    Про готовність привчатися до горщика можуть говорити такі фактори:

    • малюк вільно нахиляється і сідає навпочіпки, а також легко встає з цього положення;
    • дитина здатна самостійно прибирати дрібні іграшки, у нього присутня реакція на батьківську мову;
    • дитина здатна виражати свої бажання простими словами і звуками;
    • під час сну мимовільне сечовипускання не відбувається, а під час активності малюк здатний стримувати позиви близько 2 годин;
    • дитині некомфортно, якщо він знаходиться у вологому одязі.

    Придивіться до поведінки малюка – якщо він готовий до привчання до горщика, ви це помітите. Не порівнюйте її з іншими дітьми. Кожна людина індивідуальна і кожному потрібна різна кількість часу для розвитку.

    Який горщик краще купити

    Перш ніж освоювати способи привчання до горщика, приділіть час вибору підходящого аксесуара. Не дивіться тільки на його зовнішній вигляд – яким би милим і яскравим був горщик, він може виявитися некомфортним для малюка. Якщо ви тільки починаєте привчання до горщика, віддайте перевагу класичній моделі, оскільки яскраві і незвичайні предмети можуть відлякати малюка. Коли дитина звикне до такого туалету, можна буде вибрати модель цікавіше.

    методика

    Методика привчання до горщика діє практично на кожну дитину

    Горщик повинен бути стійким. Діти активні не тільки коли бігають, але і коли сидять. Подбайте про те, щоб дитина випадково не перевернув туалет. Пластикові моделі без швів, зазубрин, липкості і шорсткості є оптимальними.

    Хлопчикам краще вибирати овальний горщик з виступом попереду, а дівчаткам – круглий, без виступу. Це пов’язано з фізіологічним будовою їх статевих органів. Якщо ви вибираєте модель для подорожей, віддайте перевагу горщику з кришкою або у вигляді контейнера.

    Привчання за 7 днів: відповідна методика

    Швидке привчання до горщика дозволяє істотно заощадити фінанси на купівлю памперсів. Одна з систем дозволяє це зробити за тиждень. Правила цього методу актуальні стосовно дітей від півтора років. Малюк повинен розуміти прості слова батьків, вміти самостійно зняти з себе штани і знати, як називаються частини тіла. Кожен день пов’язаний з певними діями батьків.

    У перший день з дитини знімають підгузник, примовляючи при цьому, що він «вже великий і сильний», «пора надягати трусики». Протягом дня малюкові потрібно періодично показувати горщик і садити його туди. Дитина повинен провести на горщику приблизно 10 хвилин і сходити в нього. Щоб у нього не виникало бажання встати з горщика, можна захопити його іграми. Цей день треба витратити на те, щоб дитина зрозуміла, навіщо потрібен горщик. Також йому можна показати туалет для дорослих і пояснити, навіщо він потрібен.

    У другий день потрібно закріпити навички, отримані раніше. Не сваріть дитину за помилки – вони будуть на перших порах в будь-якому випадку.

    На третій день ваша головна мета – не зірватися і не одягати на малюка підгузники навіть при виході на вулицю. Це частина привчання – дитині не комфортно в мокрому одязі, тому він буде намагатися стримувати позиви, а значить, швидше навчиться ходити на горщик. Періодично запитуйте дитину, чи не хоче він піти в туалет – так ви сформуєте в ньому звичку звертати увагу на свої відчуття в тілі і повідомляти про своє бажання.

    З четвертого по сьомий день дитина, в своїй більшості, вже сам шукає горщик. Однак час від часу в нього треба питати, чи не хоче він в туалет, і нагадувати про те, що в штани ходити не можна. Багато діти, загравшись, просто забувають про позивах до сечовипускання.

    Привчання за 3 дні: ряд рекомендацій

    Протягом 3 днів також можна привчити малюка до горщика, але вам доведеться постаратися. В перший день не надягайте на нього памперси – можете надіти трусики або обійтися без білизни. Як можна частіше знаходитесь поруч з дитиною, і як тільки він збереться сходити в туалет, відразу ж підставляйте горщик. Мета цього дня – на підсвідомому рівні сформувати зв’язок між бажанням сходити в туалет і горщиком. Якщо малюк вдало сходила в туалет, похваліть його, якщо ні, залиште цю ситуацію без уваги. Не можна лаяти дитину ні в якому разі.

    подходящий возраст

    Відповідний вік для привчання до горщика індивідуальний у кожному випадку

    На другий день виведіть малюка на прогулянку без підгузника. Горщик можна взяти з собою, а можна – гуляти поруч з будинком, щоб у будь-який момент мати змогу повернутися додому і посадити дитину на горщик.

    На третій день необхідно зробити дві прогулянки. Вдома дитина вже повинен самостійно ходити на горщик, ваша мета – щоб він просився на нього і під час прогулянок. Це досить складні дні як для батьків, так і для малюка, зате після цього дитина буде повністю готовий до дитячого саду.

    Що робити, якщо дитина забула про горщику: повторне привчання

    Іноді трапляється, що дитина раніше ходив на горщик, а тепер не хоче цього робити. Щоб вирішити проблему, потрібно виявити її причину, якою може стати:

    • сімейні конфлікти – так дитина проявляє свої «бунтарські» якості. Потрібно налагодити внутрисемейную обстановку;
    • зміни до звичного життя, наприклад, народження братика або сестрички, переїзд – ці події можуть «збити з пантелику» дитини, і він перестане виконувати звичні раніше дії. Потрібно дати зрозуміти, що нічого страшного не сталося, проводити з ним більше часу.
    • криза трирічного віку – це період, під час якого дитина може перестати слухатися батьків. У нормі він повинен закінчитися через 1-2 місяці.
    • хвороби – якщо малюк хворіє, його організм налаштований тільки на боротьбу з патологією, і тому дитина може відмовлятися від горщика. Необхідно кинути всі зусилля на боротьбу з хворобою.

    Не можна примушувати дитину ходити на горщик. Потрібно діяти м’яко, без будь-якого примусу.

    Також батьки можуть допустити ряд помилок, за яких дитина просто буде боятися горщика. Наприклад, якщо його постійно лають з-за помилок, якщо новий горщик йому не сподобався або якщо його постійно турбують запори. З’ясувавши причину, за якої з’явилася проблема, постарайтесь усунути, а потім знову повторіть період навчання.

    Пам’ятайте, що дитина обов’язково повинен вміти ходити на горщик, коли надходить в садок – це одна з умов прийому. Не варто починати привчання рано, але і сильно зволікати з цим теж не можна – постарайтеся вибрати максимально сприятливий період.

    Читайте далі: як вибрати горщик для хлопчика