Чи можна займатися сексом при молочниці: вагінальним, оральним і анальним

1723

Зміст:

  • Чому секс під час молочниці небажаний і небезпечний: думка лікарів
  • Альтернативні варіанти – оральний або анальний секс
  • Захищає презерватив від зараження партнера
  • Секс при хронічному перебігу молочниці
  • Коли можна займатися сексом після лікування молочниці
  • Молочниця – грибкова інфекція, вызывающаяся грибками роду Candida і супроводжується свербежем і сирнистими білими виділеннями з піхви. Іноді грибки вражають не тільки піхву, але і ротову порожнину, і в ній з’являються вогнища з білим нальотом.Всі прояви молочниці доставляють чимало неприємних відчуттів і проблем, але під час лікування симптоми помітно слабшають, і партнери нерідко повертаються до сексу без обмежень і на тлі хвороби. З цим захворюванням доводиться стикатися майже кожній жінці, і при цьому у неї часто виникають питання про те, чи можна займатися сексом при молочниці і не небезпечно це для здоров’я.Відповідь на нього не завжди однозначний. Особливо, якщо враховувати той факт, що молочниця передається статевим шляхом і їй хворіють і чоловіки – у них грибок вражає крайню плоть і голівку пеніса.Чи можна займатися сексом при молочниці – розповість лікар.

    Чому секс під час молочниці небажаний і небезпечний: думка лікарів

    Ризик інфікування партнера при заняттях сексом на тлі молочниці – далеко не єдиний неприємний момент. Фахівці категоричні у своєму заборону вагінального сексу при цьому грибковому захворюванні. Адже, крім зараження партнера, статева близькість при даному захворюванні небезпечна та іншими ускладненнями:

    • Внутрішні стінки піхви запалені при молочниці і механічний вплив на них призводить до формування мікротравм: саден, тріщин, потертостей. У підсумку запальний процес буде прогресувати, а одужання і відновлення цілісності тканин буде проходити набагато довше. Крім цього, додаткові травми піхви посилюють ймовірність інфікування іншими патогенними мікроорганізмами. В результаті жінка може зіткнутися з вторинним інфікуванням і необхідністю перегляду протоколу складеного при виявленні молочниці лікування.
    • Під час молочниці пацієнт відчуває неприємний свербіж і печіння, а заняття сексом можуть багаторазово посилювати ці прояви інфекції. У підсумку ці симптоми будуть посилювати і без того нестабільний психологічний стан хворого.
    • Вагінальний секс при молочниці знижує ефективність призначуваних препаратів для місцевого застосування – свічок, мазей. Під час тертя створювана введеними ліками плівка руйнується, і місцеві протигрибкові засоби стають менш ефективними.
    • Навіть при лікуванні вагінальними свічками від молочниці або мазями ризик зараження партнера залишається високим. Саме тому відповідь на питання про те, чи передається кандидоз під час терапії партнера, завжди однозначний. Місцеві протигрибкові препарати не можуть перешкоджати інфікування партнера.
    • При вагінальному сексі, навіть якщо на пеніс одягнений презерватив, присутній ризик інфікування кандидами сечового міхура. Тертя призводить до того, що грибки проникають в уретру, а далі можуть надходити в порожнину сечового міхура, викликаючи виникнення запального процесу. В результаті у людини може розвиватися цистит.
    • Навіть при оральному сексі, якщо кандидозом хворий чоловік, присутній ймовірність інфікування грибками слизової порожнини рота. Саме ротова порожнина є одним з найбільш улюблених ними місць – в цьому середовищі кандиди можуть безперешкодно розмножуватися, викликаючи виникнення симптомів кандидозу ротової порожнини.

    Ці рекомендації актуальні не тільки на той період, коли протигрибкове лікування ще не розпочато. Навіть на тлі активної й правильної терапії ризик зараження і ускладнення молочниці існує, так як грибок все ще присутній в піхву, на пенісі або в роті.

    Не можна забувати потім, що самолікування молочниці неприпустимо.

    Купівля самостійно призначених препаратів від молочниці в аптеці найчастіше призводить до затихання симптомів і хронізації кандидозу. В результаті людина думає, що він переміг інфекцію, але насправді вона залишається в організмі і дає про себе знати після впливу негативних факторів. Наприклад, після стресу, грубого статевого акту, носіння синтетичної білизни або переохолодження.

    Заняття сексом в цей час загрожують ускладненнями.

    Не можна забувати про те, що, навіть якщо хворий один з партнерів, лікування повинне проводитися і для жінки, і для чоловіка.

    Альтернативні варіанти – оральний або анальний секс

    Багато пар, в яких один з партнерів страждає від молочниці, особливо хронічної, розглядають в якості альтернативних варіантів інші різновиди сексу. Ці варіанти можуть бути прийнятні при кандидозі, але і в цих випадках існують деякі обмеження і нюанси.

    при леченииПри лікуванні кандидозу у чоловіка і жінки можуть розглядатися альтернативні варіанти статевої близькості.

    Оральним сексом при вагінальному кандидозі можна безперешкодно займатися в тих випадках, коли його виконує страждає від грибкової інфекції жінка.

    Якщо хворий чоловік, то він повинен бути в презервативі, так як існує ризик інфікування мови і порожнини рота партнерки. Це ж застереження актуально і для чоловіків, які роблять кунілінгус інфіковані кандидами жінці.

    Анальним сексом при вагінальному кандидозі можна безпечно займатися, якщо чоловік не інфіковані кандидами і ні у кого з партнерів немає протипоказань до цього варіанту.

    При цьому виді інтимної близькості слід користуватися спеціальними лубрикантами і презервативами.

    Крім цього, необхідно дотримувати ще одне важливе правило анального сексу – не проникати по черзі пенісом і в анус, і в піхву. При недотриманні цієї рекомендації ризик інфікування грибками стає високим.

    Захищає презерватив від зараження партнера

    Секс при молочниці у презерватив може захистити чоловіка від зараження, хоч і не повністю, якщо це засіб захисту було надіто вчасно і правильно. Однак при розриві ризик інфікування наближається до 100%.

    Секс при хронічному перебігу молочниці

    Якщо протягом молочниці стає хронічним, то відмова від занять сексом – не вихід, та парі необхідно знайти правильне рішення проблеми. Для того щоб максимально убезпечити себе від інфікування і посилення перебігу захворювання, слід дотримувати наступні правила:

    • Вагінальні контакти можуть відбуватися тільки під час стихання гострого періоду захворювання.
    • Необхідно регулярно проходити обстеження і здавати аналізи для попередження інфікування партнера. Особливо це стосується чоловіків, у яких інфекція може тривало протікати приховано.
    • Завжди користуватися презервативами під час інтимної близькості.
    • Відмовитися від незахищеного сексу, якщо хворий хронічною формою кандидозу партер переніс стрес, застуда або значно перевтомився фізично. Ці стани можуть провокувати рецидив молочниці і ризик зараження суттєво зростає.

    В іншому сексуальне життя пари може залишатися незмінною.

    Коли можна займатися сексом після лікування молочниці

    В середньому лікування молочниці триває 10-14 днів і утриматися від вагінального сексу в цей час необхідно.

    оральнымАнальним і оральним сексом при молочниці можна займатися з деякими обмеженнями.

    Якщо молочниця триває довше, то дату, коли можна буде відновити статеву близькість, назве лікар, який керується результатами лабораторних аналізів.

    Перед початком активного статевого життя після терапії молочниці обов’язково провести аналізи для обох партнерів.

    Дотримання простих рекомендацій лікаря під час лікування молочниці призведе до мінімізації ускладнень. В результаті лікування піде гладко і виявиться ефективним.

    Чи можна займатися сексом при молочниці чи слід відкласти інтимну близькість до завершення повного курсу лікування – відповіді на ці питання досить неоднозначні.

    Поради фахівців допомагають уникнути інфікування партеру цим грибковим захворюванням статевих шляхів або порожнини рота. Вони повинні дотримуватися і при гострому і хронічному перебігу молочниці.

    Також рекомендуємо почитати: після сексу хочеться в туалет