Щавель при вагітності: користь на різних термінах гестації, протипоказання

1975

Зміст:

  • Користь щавлю
  • Обмеження і ризики
  • Протипоказання
  • Щавель при вагітності останнім часом є предметом обговорення серед клініцистів і майбутніх мам. У складі продукту безліч кислот і вітамінів, клітковина, ефіри, які необхідні для формування міцного імунітету, нормалізації обміну речовин.Одні вважають, що продукт благотворно впливає на перебіг вагітності, допомагає заповнити добову дозу вітаміну С і різних кислот, інші вимагають виключити щавель з раціону. Так чому таке корисне рослина вимагає обережного застосування під час вагітності і чи можна їсти кислі листя взагалі?

    Користь щавлю

    Користь багаторічної рослини зумовлена складом. Щавель удосталь містить вітаміни групи С, В, фолієву кислоту, бета-каротин, макро — і мікроелементи, органічні кислоти. Щавель на ранніх термінах значно полегшує напади токсикозу, покращує самопочуття. Враховуючи, що в перші місяці вагітності у майбутньої дитини формуються майже всі органи і системи, щавлева кислота покращує плацентарний кровотік, сприяє закладці здорової нервової системи.

    Щавель при вагітності не завдасть шкоди, якщо дотримувати помірність

    На пізніх термінах багато жінок страждають від закрепів і розладів функції органів ШКТ. Завдяки великій кількості клітковини, щавель вирішує проблеми зі стільцем, сприяє швидкому очищенню кишечника від застійних відкладень.

    Обмеження і ризики

    Користь щавлю має зворотний бік. В складі міститься щавлева кислота, яка може нанести шкоду за наявності у жінок сечокам’яної хвороби, важких порушень ниркової функції. Справа в тому, що рослина сприяє утворенню оксалатів – відкладень солей щавлевої кислоти.

    Високий вміст вітаміну С загострює наявні раніше захворювання органів ШКТ через подразнення слизових оболонок. На пізніх термінах щавлева кислота сприяє посилення печії, яка виникає в міру зростання живота і супроводжує жінку майже до пологів.

    У щавлевої кислоти міститься вітамін А або ретинол, який сприяє активному поділу клітин.

    Така властивість ретинолу благотворно позначається на шкірних покривах жінки за рахунок швидкого оновлення клітин, однак під час вагітності може стати причиною каліцтв і мутації плода.

    Важливо розуміти, що жменька щавлю або регулярне вживання його в незначних кількостях в салатах або супах не призведе до серйозних наслідків. Щоб домогтися надлишку щавлевої кислоти в організмі, потрібно з’їдати до 500 г листя щодня.

    Необхідно враховувати і виборчу особливість організму щодо всмоктування необхідної кількості корисних речовин. Надлишок багатьох компонентів у складі щавлю просто не засвоїться, виведеться разом із сечею або калом.

    Протипоказання

    Прямих протипоказань до вживання щавлю в їжу під час вагітності не існує. Особливе ставлення до раціону потрібно жінкам з групи ризику з наступними захворюваннями і станами:

    • захворювання органів ШКТ;
    • хронічний цистит;
    • сечокам’яна хвороба;
    • ниркова недостатність;
    • печія;
    • підвищена кислотність шлунка;
    • артеріальна гіпертензія.

    Навіть при нормальному перебігу вагітності у здорових жінок можлива несподівана реакція організму на звичні продукти. Щавель може спровокувати алергію за типом кропив’янки з палінням, свербінням, висипання на шкірних покривах.

    Щавель не несе прямої загрози плоду і здоров’ю жінки на будь-яких термінах гестації. Любителям кислого рослини можна додавати листя в супи, в начинку випічки.

    Термічна обробка знижує агресивний вплив органічних кислот. Помірність і обмеження у вживанні до декількох разів у тиждень принесе жінкам тільки користь незалежно від термінів вагітності.

    Дивіться далі: чи можна їсти борщ при грудному вигодовуванні