Чи можна пити журавлинний морс при вагітності

560

Зміст:

  • Користь і шкода журавлини
  • Як приготувати журавлину
  • Журавлина є однією з найбільш корисних дикорослих ягід. Сама по собі ягода – потужне натуральне лікувальний засіб, так як містить безліч корисних вітамінів та макро — і мікроелементів. Журавлинний морс при вагітності дуже корисний, він зміцнює імунітет, допомагає позбутися набряків.Журавлина має сечогінну засобом та допомагає при набряках.

    Користь і шкода журавлини

    З журавлини готують напої і десерт, також її можна додати при квашенні капусти або в соус до м’яса. Вживання журавлинного морсу при вагітності рекомендується в помірних кількостях, особливо на пізніх термінах, коли навантаження на нирки збільшується. При циститі журавлина окисляє сечу, усуваючи сприятливе середовище для розвитку мікробів. Про те, скільки пити майбутній мамі журавлинного напою, зможе розповісти лікар-терапевт.

    Журавлинні продукти і напої володіють наступними цілющими властивостями, важливими при вагітності:

    • зміцнюють стінки судин;
    • знижують рівень холестерину;
    • фолієва кислота в складі журавлини позитивно впливає на розвиток плода;
    • знижують тиск;
    • виводять зайву рідину з організму;
    • вирішують проблему кислотної недостатності та ожиріння;
    • зміцнюють імунітет;
    • допомагають при застуді.

    Журавлина рятує майбутніх мам від токсикозу на ранніх термінах, оскільки володіє злегка кислуватим смаком і запобігає напади нудоти. Ягода містить багато аскорбінової кислоти, яка стимулює імунітет і підвищує опірність організму до респіраторних захворювань. Однак потрібно проконсультуватися з лікарем і дізнатися, чи можна пити журавлинний напої, так як надмірне вживання журавлини може призвести до гіпертонусу матки і спровокувати викидень.

    Крім плюсів, у журавлини є і свої протипоказання. Якщо майбутня мама має в анамнезі виразковий гастрит або коліт, підвищену кислотність, хронічні захворювання печінки і нирок, то вживання напоїв і страв з журавлини потрібно обмежити. Також журавлина має властивість знижувати артеріальний тиск, тому мамам з низьким робочим тиском вживати журавлинні напої не рекомендується.

    Як приготувати журавлину

    Компот з журавлини дуже простий у приготуванні, а його приготування займе 30 хвилин. Для цього необхідно очистити 300 грам журавлини, нарізані півкіло яблук покласти в киплячу воду, поварити хвилин 5-7. Додати до яблук очищену журавлину, 1 паличку кориці і варити ще хвилин 10-15. Процідити компот, додати мед або цукор, розмішати й остудити. Напій сподобається не тільки вагітним, але і всім членам родини.

    Приготування журавлинного морсу трохи відрізняється. Стакан журавлини розминають з половиною склянки цукру. Процідити сік в іншу ємність, а макуха залити 1 літром води. Проварити макуха 15 хвилин, остудити, і далі додати сік у відвар. Морс зберігається в холодильнику.

    У зимові вечори майбутню маму порадує чашка ароматного чаю, приготовленого з журавлини, апельсина, імбиру і зеленого чаю.

    Також можна приготувати варення з журавлини за п’ять хвилин. Для цього потрібно очистити 1 кг журавлини, помістити у велику каструлю і залити 500 мл води. Довести до кипіння на малому вогні варити 5-7 хвилин. Масу остудити, злити відвар в окрему ємність. Далі поставити відвар на вогонь і всипати в нього цукор, помішувати, поки не загусне. Густим сиропом залити ягоди журавлини і залишити масу на 2-2,5 години. Поставити каструлю на вогонь, після закипання варення варити ще 5 хвилин. Після зняття піни, варення готове.

    Страви і напої з журавлини дуже корисні при захворюваннях нирок, набряках, ГРЗ та гіпертензії, проте все добре в міру, не варто нехтувати консультацією лікаря. Вживати журавлину краще невеликими порціями.

    Читайте також: слабкість при вагітності на ранніх термінах