Чи можна пити каву при грудному вигодовуванні

1658

Зміст:

  • Користь кави
  • Шкоду кави при грудному вигодовуванні
  • Правила вживання кави
  • Зелений кава
  • Ячмінний кава
  • Кава бадьорить і смачний напій, завдяки якому організм приходить в тонус. Любителям кави зі стажем складно кинути свою звичку і тим важче тільки народили жінкам, які годують груддю. Нічні недосипання позначаються на якості життя, але постає питання: чи дозволений кави при грудному вигодовуванні.

    Кава при грудному вигодовуванні не небезпечний тільки в помірних кількостях

    Користь кави

     

    Старше покоління дотримується думки, що багато продуктів харчування підпадає під заборону, якщо жінка годує грудьми, серед них і кави. Однак більшість лікарів вважає, що від 1 чашки кави в день шкоди не буде, тим більше якщо розбавити його молоком.

    Кава відмінно стимулює роботу нервової системи, завдяки йому з’являється заряд енергії, а це те, що потрібно жінкам у перші місяці після пологів. Якщо вживати напій в помірних дозах, то ніяких негативних наслідків він не викличе. Головна причина, по якій багато відмовляються від кави — боязнь, що дитина стане неспокійним і буде погано спати, особливо в перший місяць, коли він ще не зміцнів. Дійсно, кофеїн приводить організм у збуджений, але щоб з молоком матері дитині передалося достатню кількість кофеїну, жінка повинна випивати по 5-6 чашок в день.

    Насправді кофеїн дійсно здатний накопичуватися в дитячому організмі і довго з нього виводитися, але 1 випита чашка в день шкоди не завдасть.

    Користь:

    • поліпшення травлення;
    • зняття спазмів;
    • зменшення депресії;
    • підвищення концентрації уваги.

    Також кава містить антиоксиданти, які перешкоджають окисленню клітин організму.

    Цей темний напій здатний попереджати розвиток деяких захворювань:

    • меланома;
    • рак печінки;
    • подагра;
    • карієс і пародонтит.

    Варто пам’ятати, що користь приносить натуральна кава, мелений. Розчинний або 3 в 1 такими властивостями не володіє, оскільки піддається хімічній обробці.

    Шкоду кави при грудному вигодовуванні

     

    Звичайно, кава — не зовсім нешкідливий продукт, і якщо ним зловживати, почнеться зневоднення. Але головна небезпека в тому, що кофеїн виводить кальцій з організму. Годуючі жінки передають зі своїм молоком дитині корисні елементи для його розвитку, в тому числі кальцій, який потрібен для росту і зміцнення кісток. Крім того, вживання кави призводить до зниження концентрації заліза в крові мами, що теж може негативно позначитися на дитині.

    Якщо вже і пити каву, то жінці необхідно додатково посилено харчуватися продуктами, заповнюють запаси кальцію і заліза. До них відносяться сир, сир, молоко, кунжут, яблука, капуста, мигдаль, квасоля, фініки, телятина, курага.

     

     

     

    Важливо пити більше чистої води, щоб запобігти зневоднення, оскільки кофеїн володіє сильною сечогінною дією.

     

    Кофеїн — це речовина, яка здатна накопичуватися в дитячому організмі. Приблизно до 2-3 років тіло маляти не може виводити кофеїн повністю. Тому у деяких дітей може спостерігатися підвищена збудливість нервової системи після того, як мама погодує таким «кавовим молоком».

    можно ли пить

    Мамі не варто пити розчинну каву

    Правила вживання кави

     

    Щоб мінімізувати можливі неприємні наслідки для організму, потрібно дотримуватися декількох рекомендацій при вживанні кави:

  • Краще вживати не розчинну каву, а напій з свіжомелених зерен, оскільки розчинний виготовляють з більш дешевої сировини, що містить максимум кофеїну і додаткових непотрібних домішок. Розчинний порошок проходить хімічну обробку і містить підсилювачі смаку.
  • Можна вживати продукт з низьким змістом кофеїну, який в маркетингових цілях зазвичай називають «кава без кофеїну».
  • Досить випивати одну чашку кави в день.
  • Краще варити каву самостійно з хороших сортів Арабіки. Причому можна навіть не варити його, а лише залити окропом, тоді і кофеїну в організм потрапить менше.
  • Рекомендується випити кави після годування малюка, щоб до наступного пройшло достатньо часу і концентрація кофеїну в організмі мами знизилася.
  • Краще в каву додати молока або вершків, щоб напій був менш концентрованим.
  • При вживанні кавового напою потрібно пити протягом дня більше чистої води, щоб не було зневоднення організму.
  • Якщо мама любить каву, слід знизити споживання інших продуктів, які містять кофеїн: чорний чай, шоколад, какао.
  • Можна чергувати каву з його замінниками. В один день вживати цикорій, а в іншій — кави.
  • Деякі молоді мами діляться досвідом і рекомендують йти на хитрість: пити каву з маленької чашки, а не з звичної гуртки. Таким чином можна і підбадьоритися, і отримати задоволення від улюбленого напою, але кофеїну в організм надійде набагато менше.

    Ще один важливий момент — каву краще пити без якихось екзотичних добавок: кардамону, імбиру, мускатного горіха, анісу.

     

     

    Факт: всім відома кока-кола містить колосальну кількість кофеїну, тому годуючим мамам слід утриматися від вживання цього напою.

     

    Якщо жінка випила чашку кави і після цього у дитини виявилася алергічна реакція або він став більш збудливим, слід виключити напій зі свого меню. Кава не рекомендується вживати жінкам, чиї діти з’явилися раніше терміну, недоношеними і ослабленими.

    Непоганий спосіб обдурити організм і задовольнити своє бажання випити кави — приготувати молочно-кавовий напій. У підігріту чашку молока додати менше чверті чайної ложки кави і ретельно розмішати. Смак буде чимось нагадувати латте.

    Зелений кава

     

    Популярність набирають несмажених зелені зерна кави. За деякими даними завдяки напою на основі зелених зерен можна швидше схуднути, нібито метаболізм прискорюється завдяки вмісту в зернах хлорогенової кислоти. По суті різниця між обсмаженими і необжаренными зернами в тому, що в останніх зберігається більше корисних речовин і не утворюється якихось нових шкідливих сполук.

    При грудному вигодовуванні зелений кава також можна вживати, але не більше 1 чашки в день. Важливо відстежити реакцію дитини на новий продукт, тим більше якщо раніше мама такий зелений кава не вживала.

    в первый месяц

    Ячмінний кава — безпечна альтернатива звичайному

    Ячмінний кава

     

    Існують різні альтернативи звичайним зерен кави. Наприклад, ячмінний напій. Отримують його з попередньо обсмажених і перемелених зерен ячменю. Таку каву можна купити готовим або приготувати самостійно. Безумовно, він корисніше звичайної кави, оскільки містить цілий ряд мікроелементів, здатних налагодити травлення і роботу нирок. До речі, ячмінний напій стимулює вироблення грудного молока.

    Крім ячмінного кави є й інші замінники:

  • Цикорій — рослина, коріння якого висушують і перемелюють. Цикорій багатий вітамінами і мікроелементами: містить калій, залізо, дубильні речовини. Напій прискорює метаболізм, налагоджує роботу шлунка і кишечника, заспокоює нервову систему (на відміну від звичайної кави, що її збуджує). Однак у цикорію є протипоказання: хвороби серця, жовчного міхура, бронхіт.
  • Жолудевий кава — виготовляють із запечених і перемелених плодів жолудів. В них міститься білки, дубильні речовини, крохмаль і рослинні флавоноїди. Завдяки цим речовинам можна попередити серцеві та шлункові захворювання, позбутися від набряків, запальних процесів.
  • Гуарана — тропічна рослина, плоди якого схожі з зернами кави. Насіння плодів збирають, обсмажують, подрібнюють у порошок. Напій вважається непоганим замінником звичайної кави.
  • Топінамбур — рослина, кореневища якого схожі з картоплею, їх не тільки вживають в їжу, але і висушують, обсмажують і перемелюють, виготовляючи подобу кавового напою.
  • З замінниками кави потрібно бути обережними, оскільки на екзотичні і нестандартні для звичайного меню мами продукти у дитини може виникнути алергічна реакція.

    Заварну каву краще розчинної, однак якщо дуже хочеться підбадьорливого напою, можна випити 1 чашку звичайного сублімованого кави з обов’язковим додаванням молока.

    Процес годування дитини триває не так довго, від декількох місяців до року в середньому, і в цей час мамі можна побалувати себе кави, який підбадьорить її і додасть сил. Тому відповідь на головне питання«чи можна пити каву при годуванні груддю» позитивний, головне в цьому питанні — почуття міри.

    Також рекомендуємо почитати: кавовий скраб для тіла в домашніх умовах