Що робити, якщо болять ребра при вагітності

2320

Зміст:

  • Чому болять ребра під час вагітності
  • Можливі патологічні причини
  • Діагностика при болях в ребрах
  • Що робити, щоб зменшити біль
  • Нерідко жінки звертаються до лікаря зі скаргою на те, що у них болять ребра при вагітності. Такий стан може бути пов’язано як з фізіологічними, так і з патологічними причинами.

    Чому болять ребра під час вагітності

    У період виношування дитини організм жінки відчуває значне навантаження, що часто призводить до появи неприємних відчуттів. Також цьому сприяють гормональна перебудова, що відбувається на ранніх термінах вагітності, і зниження тонусу гладких м’язів органів травлення.

    Якщо болять ребра при вагітності, слід повідомити про це лікаря.

    У нормі больові відчуття в області ребер з’являються в третьому триместрі. Це пов’язано зі значним збільшенням маси плоду на пізньому терміні, розтягуванням матки, її тиском на розташовані поблизу внутрішні органи. Дитина в цей час активно рухається, і його добре відчуваються поштовхи і навіть можуть стати причиною появи розтяжок і синців.

    Появі болю в ребрах також сприяють наступні фактори:

    • знижена маса тіла матері;
    • захворювання опорно-рухового апарату;
    • патології серця, судин, органів травлення та дихальної системи.

    У жінок, які виношують двійню, ребра можуть почати хворіти в перші тижні вагітності. При цьому дискомфорт з’являється як в правому, так і лівому боці. Це залежить від розташування плодів.

    Можливі патологічні причини

    У більшості випадків, якщо у вагітної жінки болить під ребрами, або в області грудної клітини, причин для занепокоєння немає. Інколи цей симптом може свідчити про небезпечної патології. Поява дискомфорту на ранньому терміні може говорити про таких захворюваннях:

    • Патологія шлунково-кишкового тракту. Спровокувати виникнення симптому з лівої сторони може загострення гастриту, виразкової хвороби, дуоденіту. Біль праворуч з’являється при патології печінки, жовчного міхура. Невизначена локалізація характерна для гострого панкреатиту, захворюваннях кишечника.
    • Ниркова коліка. Цим терміном називається патологічний стан, який виникає при закупорці сечоводу каменем. Захворювання супроводжується дуже сильним болем, що в більшості випадків локалізується в області попереку на ураженій стороні. Проте не виключена і іррадіація неприємних відчуттів в область ребер, що може маскувати справжню причину занепокоєння.
    • Неврологічні захворювання. Такі патології, як остеохондроз, міжхребцеві грижі, що локалізуються в грудному відділі, нерідко викликають больові відчуття. При цьому симптоматика може бути як одностороннім, так і оперізує. Для неї характерне посилення при русі і фізичних навантаженнях.
    • Міжреберна невралгія. У цьому випадку може боліти права або ліва половина грудної клітки. Симптом виникає різко, він носить пекучий характер, посилюється при будь-яких рухах. З-за цього пацієнти нерідко відчувають утруднення при диханні.
    • Захворювання дихальної системи. Запальні патології легенів і плеври можуть виникати і у вагітних жінок. До таких захворювань належать пневмонії, плеврити, туберкульозне ураження. Зазвичай пацієнти скаржаться на те, що у них болить ліве ребро, праве ребро або вся половина грудної клітки. При цьому відзначаються ознаки вираженого запалення – лихоманка, загальна слабкість і інші симптоми інтоксикації.
    • Захворювання серцево-судинної системи. При таких патологіях можуть хворіти ребра зліва, однак нерідко симптом поширюється на руку і плече. Дискомфорт носить гнітючий і пекучий характер, що часто супроводжується утрудненням дихання, запамороченням. Також пацієнтка може відзначати відчуття прискореного серцебиття, перебої в серцевому ритмі.
    • Ураження м’язової тканини. Це може бути спазм мускулатури, а також запальні захворювання. Появі болю в такому випадку часто передує фізичне перенапруження, травми, переохолодження.
    • Захворювання кісток. Тупий біль в ребрах може відзначатися при остеопорозі або туберкульозі. Симптоматика носить періодичний характер, вона виникає при дії провокуючих факторів, наприклад, переохолодження, травми, і зникає через кілька діб перебування в спокої.
    • Травми. Больові відчуття в ребрах бувають пов’язані з їх різними ушкодженнями. Симптоми при вагітності нерідко з’являються у пацієнток, у яких пошкодження було давно.

    Залежно від причини біль може носити як тупий, так і різкий характер. Ставити діагноз тільки по одному симптому не можна, тому при його появі слід пройти всі необхідні діагностичні процедури.

    Діагностика при болях в ребрах

    Якщо з’явилися неприємні відчуття в області грудної клітки під час вагітності, про це слід повідомити лікаря. Перш за все фахівець проведе ультразвукове дослідження. Це дозволить визначити, як розташований плід, наскільки активні його руху, а також оцінити стан внутрішніх органів.

    Болит под ребрамиЯкщо болить під ребрами, можливо причина пов’язана з захворюваннями ШКТ.

    Якщо є підозра на те, що болять ребра при вагітності із-за якої-небудь патології, показано відвідування вузьких фахівців. Крім того, пацієнтці слід пройти додаткові обстеження, в тому числі лабораторний аналіз крові і сечі.

    Консультація суміжних фахівців потрібно в наступних випадках:

    • При підозрі на наявність неврологічних захворювань показана консультація невролога. Для оцінки стану хребта, спинного мозку лікар призначить МРТ. Рентгенологічні методи дослідження при вагітності заборонені.
    • Якщо симптоматика говорить про патології сечовивідної системи, необхідна консультація уролога. Лікар оцінить дані аналізу крові і сечі, проведе ультразвукове дослідження нирок.
    • Звернутися до кардіолога потрібно при підозрі на серцеву патологію. Пацієнтці потрібно провести ЕКГ, Ехокг, щоб оцінити стан серця.
    • Якщо болять ребра праворуч, є підозра на наявність захворювання травної системи або легенів. Слід проконсультуватися з терапевтом. При підозрі на гастрит чи виразкову хворобу показано проведення ФГДС.

    Якщо за результатами обстеження у жінки виявляється яке-небудь захворювання, необхідно почати лікування. У деяких випадках терапія спочатку носить симптоматичний характер і спрямована лише на поліпшення самопочуття пацієнтки. Після родозразрешения лікування проводять у повну силу, коли не буде протипоказань для прийому ліків.

    Що робити, щоб зменшити біль

    На поздних срокахБіль у ребрах на пізніх термінах часто носить фізіологічний характер.

    Повністю позбавитися від неприємних відчуттів в ребрах під час вагітності непросто, але можна вжити заходів, щоб зменшити вираженість болю. Для цього допоможуть:

    • дихальна гімнастика;
    • правильна постава;
    • простора одяг, не здавлює грудну клітку;
    • достатня фізична активність, заняття гімнастикою для вагітних.

    Якщо з’явилася біль в боці, слід зробити глибокий вдих і підняти руку над головою. Повільно опускаючи її, потрібно зробити видих. Таку вправу слід повторити кілька разів, до тих пір, поки біль не зменшиться.

    У тому випадку, якщо біль з’явилася з-за поштовхів дитини, рекомендується на час прийняти лежаче положення. При цьому слід лежати на боці, протилежному хворому. Завдяки цьому дитина зміститься донизу і послабить тиск, що має зменшити неприємні відчуття. Для підвищення ефективності цього методу можна погладжувати живіт.

    Під час вагітності важливо уникати стресів і підтримувати нормальний психоемоційний стан матері. Дитина дуже сильно реагує на будь-які зміни в настрої жінки, чиє нервове напруження може призвести до його надмірного збудження і рухливості.

    Якщо біль у ребрах пов’язані з м’язовим спазмом, рекомендується прийняти теплу ванну. Хороший ефект також роблять компреси без використання спирту. Такі методики слід поєднувати з щадними вправами, які спрямовані на розтяжку хребта і зміцнення м’язів спини.

    Реберний дискомфорт на пізніх термінах вагітності – це симптом, який зустрічається практично у всіх жінок. Якщо больові відчуття з’являється раніше, швидше за все вони пов’язані з патологією внутрішніх органів. Щоб запобігти розвитку ускладнень, рекомендується повідомити про появу симптому лікаря і при необхідності пройти обстеження. Завдяки цьому можна виявити причину неспокою і вчасно почати лікування.

    Читайте також: болять яєчники при вагітності