Чи можна робити інгаляції фізіологічним розчином при вагітності

1105

Зміст:

  • Чи можна робити інгаляції жінкам в положенні
  • Фізіологічний розчин: як приготувати самому
  • Ліки для додавання
  • Свідчення
  • Метод застосування
  • Дозування при різних захворюваннях
  • Можливі протипоказання
  • В період виношування малюка заборонено застосування багатьох фармсредств. Навіть звичні медикаменти здатні зробити негативний вплив на розвиток плоду. Інгаляції фізіологічним розчином при вагітності – не представляє небезпеки та дієва альтернатива медикаментозної терапії дихальних хвороб і простуд, а також ефективний спосіб запобігання ГРВІ під час сезонних спалахів.Інгаляції фізіологічним розчином при вагітності є безпечною альтернативою ліків проти застуди

    Чи можна робити інгаляції жінкам в положенні

    Фізрозчин – 0,9% водний сольовий розчин, у якого однаковий осмотичний тиск з кров’яною плазмою. Його застосовують для інгаляційних процедур, а також внутрішньовенних ін’єкцій. В останньому випадку він потрібен, щоб заповнити кров’яний обсяг, вирішити проблему з нестачею мінеральних елементів – хлору і натрію, швидко зняти інтоксикацію при отруєннях.

    За пізнього гестозу у процесі виношування допускається використання фізрозчину для пониження тиску. В ході пологової діяльності засіб включають в склад для епідуральної анестезії.

    В інгаляційної формі розчин частіше використовується для терапії простудних і ЛОР захворювань. Його застосування безпечно для здоров’я майбутньої матері і розвитку малюка, якщо дотримуватися ряду правил.

  • Температурний режим. Проводити процедури з небулайзером дозволено при температурі складу не більше 40 градусів. Недопустимі різкі температурні скачки – небажано по завершенні маніпуляції різко вдихати холодне повітря. Інспірації гарячого пара можливі лише старовинним методом над каструлькою.
  • Дихання. Зобов’язана бути глибоким, рівномірним.
  • Часовий інтервал. Вдихання ингалятов без добавок можливо до 10 хвилин, час інгаляції з ефірними маслами – менше 7 хвилин.
  • Важливо також правильно вибрати добавку – дозволений лікарський препарат або трав’яний відвар. Не варто використовувати медикаменти, здатні викликати алергію. Якщо проявляються побічні дії – інспірацію треба припинити.

    Фізіологічний розчин: як приготувати самому

    Для виготовлення розчину потрібно взяти 9 г солі – стільки поміщається в чайну ложечку – і розвести в літрі теплої води, приблизно 37 градусів. Підігрівати її потрібно для того, щоб поліпшити розчинення хлориду натрію. Якщо застосовується вода з-під крана, її спочатку доводять до кипіння, проціджують і охолоджують до 40 градусів.

    Додавати кристалічну сіль слід поступово, постійно перемішуючи отриманий розчин. На дні ємності не допускається осідання нерозчинених сольових кристалів. Після приготування ингалята його використовують протягом доби, зберігають при кімнатній температурі.

    показанияРозчин легко приготувати вдома

    Якщо знати як приготувати розчин нескладно своїми руками. Але якщо не хочеться возитися з сіллю, готовий фізрозчин можна купити в аптеці.

    У ингалят додають ліки, змішують його з відварами цілющих рослин, ароматичними оліями цитрусових. При простудних хворобах вагітна може підібрати безпечний замінник – фітовідвар:

    • ноготковый;
    • ромашковий;
    • лавандовий;
    • евкаліптовий.

    Допускається використання комбінованого складу – з ромашкою і ментоловим маслом. Дві великі ложки ромашкових квітів томят 10 хвилин в 100 мл киплячої води. Потім суміш фільтрується, остуджується до 38 градусів, змішується з п’ятьма краплями ментолового масла.

    Ліки для додавання

    Щоб збільшити ефективність інгаляцій фізіологічним розчином при вагітності, можна змішувати препарат з медикаментозними засобами.

  • Хлорофіліпт, або спиртовий екстракт евкаліпта, – знезаражуючу і протизапальний засіб. На мілілітр екстракту беруть в десять разів більше фізрозчину. Для маніпуляцій знадобиться третину складу, їх проводять три рази за 24 години.
  • Фурацилін – антисептичний засіб. Процедуру виконують інгалятором. Готовий склад з пропорцією компонентів 1:5000 купують в аптеці. Інгаляції проводять двічі на добу, застосовуючи по чотири мілілітра.
  • Мірамістин – теж антисептик. Як розвести розчин, повинен порадити лікар. Сеанси проводяться аналогічно фурацилиновым.
  • Для боротьби з вірусами і стимуляції імунітету застосовується інтерферон. Потрібно одна ампула 3 мл фізрозчину. Проводять по три сеанси на добу. Перш ніж додавати будь-які лікарські препарати в ингалят, слід отримати схвалення лікаря.

    Свідчення

    Фізрозчин сприяє регенерації і зволоження слизових поверхонь дихальних органів, сприяє прискоренню виведення шкідливих елементів. Інгаляції рекомендовані при хворобах носоглотки і дихальних шляхів у вагітних. Основними показаннями є:

    • риніт;
    • гайморит;
    • запалення бронхів і легенів;
    • ларинготрахеїт;
    • бронхіальна астма.

    Сеанси пом’якшують сухий кашель і допомагають відділенню мокротиння. Вони корисні як доповнення при терапії застуд та ГРВІ. Рекомендовано робити їх і для профілактики сезонних недуг у передепідемічний період.

    Метод застосування

    Найпростішим видом процедури вважається дихання над каструлькою з гарячим розчином. Під час парової інспірації лікарські складові направляються тільки до верхніх дихальних шляхах. Тому такий тип маніпуляцій припустимо лише при незначному кашлі і риніті. Краплі рідини, що проникають в організм, досить великі й осідають на слизових носоглоткової зони, не проникаючи далі. Методика бюджетна, але небезпечна тим, що при необережному русі є ризик перекинути гарячу каструльку.

    Проводити інгаляції ефективніше з небулайзером. Це пристрій для інгаляції дуже зручно застосовувати будинку. Воно генерує частинки медикаментозного препарату необхідної величини, щоб ті швидко досягали проблемних зон.

    показанияДля застосування в небулайзере підходить чистий фізрозчин і суміш з лікарськими препаратами.

    Як правильно дихати, через носову або ротову порожнину, залежить від показань. Тривалість інспірацій становить п’ять-десять хвилин, необхідно два-три сеанси в день.

    При виконанні процедур потрібно враховувати певні нюанси:

    • не виконувати маніпуляцію відразу після їжі. Однак і на порожній шлунок проводити її теж не рекомендовано. Краще починати терапію через 30 хвилин після сніданку, обіду або вечері;
    • для кожного сеансу потрібна свіжа порція інгаляційної рідини;
    • слід дихати не напружуючись, глибоко й рівномірно;
    • перед видихом дихання на п’ять секунд затримується;
    • тривалість сеансу не повинна бути більше десяти хвилин№
    • приблизно півтори години після маніпуляції не слід приймати їжу і виходити на свіже повітря. Розмовляти в цей період також не можна. Оптимальний варіант – полежати в тиші, почитати книгу;
    • після сеансу всі деталі інгаляційного приладу промиваються в кип’яченій воді і сушаться в чистому місці.

    Процедури, які виконуються за правилами, що дозволяють впоратися з кашлем, нежиттю іншими простудними неприємностями швидко і без негативних наслідків для майбутньої мами і плоду.

    Дозування при різних захворюваннях

    Для лікування кашлю методом інспірації можливо застосування:

    • чистого фізрозчину. Береться три мл на кожен сеанс, які проводяться чотири рази на добу;
    • суміші фізрозчину і муколитического кошти. Таблетка фармпрепарату, якщо дозволив лікар, розчиняється в 80 мілілітрах фізрозчину. Терапія проводиться тричі на добу, на кожен сеанс потрібно три мл суміші;
    • розведеного у фізрозчині відвару ромашки. Використовується як окремо, так і в поєднанні з муколитическим засобом. Потрібно чотири мл на процедуру, яка проводиться тричі на день;
    • з’єднання фізрозчину і відвару евкаліптового листя. Добре підходить для лікування сухого кашлю. Сеанс ведеться за аналогом з ромашковим відваром.

    Якщо є нежить, дихати слід через ніс. Для процедур застосовується три мл фізіологічного розчину або суміші в комбінації з лікарськими препаратами.

    Інгаляціями лікують і ларингіт – запальне захворювання слизових оболонок гортані. У розчин для небулайзера при цьому недугу можна додати лаймовое, лимонне, ялицеве, евкаліптова або м’ятну олію – по парі крапель на велику ложку фізрозчину. Дихати треба по 5-7 хвилин двічі в день. Також при ларингіті можна використовувати суміш фізрозчину з антисептичними та імуномодулюючі фармсредствами, схваленими лікарем.

    показанияДля лікування гаймориту інгаляції фізіологічним розчином при вагітності проводять з допомогою лицьової маски небулайзера.

    При бронхіті ефірні масла додавати не можна, оскільки вони викликають закупорку просвітів в бронхах. При гаймориті інспірації проводяться з допомогою лицьової маски небулайзера. Вдихають і видихають через ніс. Ці захворювання вкрай серйозні, тому дозування вибирає лікар з урахуванням тяжкості патологічного процесу.

    Можливі протипоказання

    Інгаляційні маніпуляції для вагітних мають деякі обмеження. Їх не можна робити:

    • при підвищенні температури тіла;
    • гіперчутливості до добавкам в розчині;
    • тяжких серцевих недугах.

    Заборонено жінкам в положенні використання деяких аромамасел, а також додавання йоду. Не можна застосовувати шавлієве, розмаринове, кедрове, кипарисове, базиліковим, ялівцеве, кропове і тимьяновое масло. При прояві неприємних симптомів процедуру потрібно негайно припинити.

    Інгаляції з фізіологічним розчином можна в кожному триместрі вагітності. Вони дозволяють вилікувати простудні та дихальні недуги безпечним способом. Провести такі маніпуляції можна вдома при повній відсутності будь-яких лікарських засобів, зробивши фізрозчин самостійно на основі солі та води. Використання розчину в чистому вигляді не завдає організму вагітної жінки шкоди. Це ж стосується і застосування складу в період лактації.

    Також рекомендуємо почитати: як завагітніти з першого разу