Чому буває кашель при прорізуванні зубів і як допомогти малюку

2303

Зміст:

  • Чому буває кашель при прорізуванні зубів
  • Як проявляється фізіологічний кашель у дітей
  • Симптоматика патологічного кашлю у немовлят
  • Як лікувати фізіологічний і патологічний кашель
  • Коли потрібно йти до лікаря
  • Лікарі Радянського Союзу говорили, що кашель при прорізуванні зубів може бути викликаний тільки з інфекційними захворюваннями. Сьогодні доктора допускають наявність цього симптому у здорової дитини. Кашель під час росту молочних зубів може бути фізіологічним і триватиме протягом 3 діб.

    Чому буває кашель при прорізуванні зубів

    Поява кашлю при прорізуванні зубів можливе за фізіологічним і патологічним причин. Фізіологічні не пов’язані з захворюванням. Патологічні причини передбачають наявність респіраторної та іншої хвороби, що провокує кашльовий рефлекс.

    При прорізуванні зубів у немовлят може спостерігатися кашель

    Причини кашльового рефлексу:

    • Варіант норми: рясне виділення слини, сухість слизової оболонки трахеї і глотки.
    • Патологія: трахеїт, нежить з рясним відділенням слизу, пневмонія, ангіна, бронхіт.

    Ці причини слід розділяти, щоб не пропустити респіраторні захворювання, які здатні привести до ускладнень.

    Як проявляється фізіологічний кашель у дітей

    Під час росту зубів у дітей дуже сильно болять ясна. Вони набухають, червоніють, сверблять. Біль при зростанні зуба може віддавати в щелепу або в очну ямку, в залежності від локалізації зуба. Больовий синдром порушує режим сну малюка, підсилює занепокоєння. Дитина постійно плаче і нервує, тягне пальці в рот. У цей період у малюка змінюється настрій. Біль не дає дитині нормально їсти, тому він часто відмовляється від їжі.

    Коли зуб прорізується через десну, у дитини посилюється виділення слини. Протягом всього дня і ночі рясно виділяється слина. Частіше вона витікає по губах назовні, з-за чого з’являється почервоніння навколо рота. Освіта сильно свербить і болить.

    кашель при прорезывании зубовКашель при прорізуванні зубів виникає із-за сухості слизової гортані або рясного слинотечі

    Слина може затікати в задню частину глотки, що призводить до появи поперхування і кашлю. Мокрота при такому кашлевому рефлексі рідка і прозора. З’являється вона через скупчення слини у порожнині трахеї.

    Часто батькам невідомо, скільки триває фізіологічний кашель. Тривалість симптому зазвичай становить 2-3 доби. При збільшенні тривалості кашльового рефлексу слід звернутися до лікаря.

    Під час прорізування малюк сильно плаче. Тривалий і частий плач призводить до сухості слизової оболонки трахеї і гортані. П’ють діти в грудному віці мало, так як поганий апетит. Із-за сухості слизової верхніх дихальних шляхів виникає кашльовий рефлекс. Він не має мокротиння. Сухий кашель додатково дратує стінки трахеї і гортані, що може сприяти його посилення.

    Кашель внаслідок затікання слини буває мокрий. Хрипів під час прослуховування не виявляється. Можливі провідні хрипи, які не несуть небезпеки і з’являються з-за наявності слини в роті дитини.

    Вночі у малюка можуть виникати напади кашлю. Кашльовий рефлекс, спричинений сухістю слизових, більш стійкий. Якщо затекла слина в порожнину трахеї, то після відкашлювання мокротиння кашльовий рефлекс припиняється, малюк засинає.

    В медицині є таке поняття: синдром важкого прорізування. Він говорить про наявність кашлю, нежиті, сильного поперхування під час росту зубів. При такому важкому перебігу можливо навіть невелике підвищення температури.

    Симптоматика патологічного кашлю у немовлят

    Під час росту зубів у малюка сильно знижується імунітет, тому він може підхопити бактеріальну або вірусну інфекцію. Часто на пошкоджену слизову оболонку трахеї чи гортані сідає вірус або бактерія, які починають розмножуватися. Це викликає трахеїт, фарингіт, ангіна. Якщо інфекція спускається нижче, можливий розвиток бронхіту і пневмонії.

    Пневмонія у малюка до року спровокована бактеріальної або вірусної інфекцією. Вона може протікати безсимптомно. При рентгенографиии вогнищ ураження легень може не бути. Це сильно ускладнює діагностику.

    Якщо кашель зберігається довше 3 діб, необхідно одразу звертатися до педіатра, щоб своєчасно діагностувати респіраторне захворювання та попередити ускладнення.

    Пневмонія зазвичай характеризується вологим кашлем. Мокрота має жовтуватий відтінок. Хвороба супроводжується температурою до 39 °C. При призначенні антибіотиком гіпертермія починає згасати в перші 2 доби, кашель потихеньку купірується.

    Класичний бронхіт в грудному віці протікає з кашлем. Він може бути сухим або вологим. На початковому етапі хвороби переважає сухий кашель, що плавно переходить у вологий. Запалення бронхіального дерева обов’язково супроводжується підвищенням температури.

    Як лікувати фізіологічний і патологічний кашель

    Лікарі радять в першу чергу купірувати больовий синдром, викликаний зростаючим зубом. Для цього застосовують гелі з лідокаїном, м’які прорізувачі. Можна робити масаж ясен, відволікати дитину іграми.

    у детейЗменшити біль в яснах у дітей допомагають прорізувачі і гелі з лідокаїном

    Прорізувач відволікає малюка, прискорює ріст зуба, масажує ясна. Лідокаїн купірує больовий синдром. Ці лікувальні заходи дозволяють попередити тривалий крик, налагодити сон і апетит малюка. Перед покупкою гелю з лідокаїном, потрібно звернутися до стоматолога, так як не всі гелі підходять для немовлят. Деякі засоби мають високу концентрацію лідокаїну, яка небезпечна для малюка.

    Фізіологічний кашльовий рефлекс не потрібно лікувати. Він проходить сам. Патологічний кашель вимагає призначення не тільки протикашльових і відхаркувальних препаратів, але і противірусних або антибактеріальних ліків. Перед початком лікування слід звернутися до педіатра. Він визначить причину хвороби, призначить відповідну терапію.

    Самостійно використовувати ліки від кашлю, противірусні та антибактеріальні засоби не можна. Неправильне застосування препаратів може нашкодити здоров’ю немовляти.

    Якщо патологічний кашель вологий, краще застосовувати муколітичні засоби. Муколітики м’яко розріджують мокротиння, сприяє її виведенню. Сухий кашель, викликаний захворюванням, купірують за допомогою протикашльових засобів. Вони дозволяють зменшити напади кашльового рефлексу, особливо вночі.

    Якщо у малюка на прорізування зубів з’явилися соплі, необхідно робити промивання носових ходів фізіологічним розчином. Для цього достатньо закапати 1 крапельку 0,9% натрію хлориду у носовий хід, після чого спеціальною спринцівкою відсмоктати слиз разом з розчином. Процедур промивання має бути 2-4 за добу.

    Для промивання носа у малюків не слід застосовувати спреї з фізіологічним розчином під тиском. Сильний напір рідини може налякати дитину. Велика кількість рідини призводить до поперхиванию або захлебыванию.

    Коли потрібно йти до лікаря

    Фізіологічний кашель при прорізуванні зубів триває протягом 2-3 діб. Якщо кашльовий рефлекс зберігається довше 3 днів, необхідно прийти на прийом до педіатра. Поганою ознакою під час росту зубів є температура. Вона може говорити про наявність респіраторного захворювання. При гіпертермії вище 37 °C потрібно звернутися до лікаря.

    Наявність кашлю при зростанні зубів не завжди говорить про патології, але батькам слід бути дуже уважними, і при найменших змінах стану звертатися до лікаря. Наявність кашлю і нежиті довше 3 діб або висока температура повинні насторожити дорослих.

    Також рекомендуємо почитати: причини кашлю у дитини вранці