Чому виникають вмятини на нігтях

2503

Зміст:

  • Чому з’являються вм’ятини на нігтях
  • Як лікувати
  • За зовнішнім виглядом нігтьових пластин лікарі судять про здоров’я. Якщо є вм’ятини на нігтях – це говорить про наявність грибкового ураження, можливої патології серцево-судинної і дихальної систем. Щоб позбутися від симптомів, необхідно усунути його причину.

    Чому з’являються вм’ятини на нігтях

    Вм’ятини часто з’являються при захворюваннях, що супроводжуються порушенням дихальної функції, поганою роботою серця, печінки. При цих станах відзначаються поперечні вм’ятинки. Дірочки на нігтьовій пластині виявляються при хворобах селезінки, суглобів, псоріазі. Поздовжні борозни або вм’ятинки говорять про ревматизмі або запаленні навколоносових пазух.

    Ямки і вм’ятини на нігтях з’являються з-за різних захворювань

    Ямки спостерігаються при системних патологіях. У хворих виявляють симптом наперстка», коли нігтьова пластина великого пальця вистелена маленькими дірочками або брижі. Таку картину можна бачити при псоріазі, аллопеции та інших захворюваннях. Інші причини виникнення ямок:

    • грибкові ураження нігтьової пластини;
    • нестача вітамінів і мікроелементів: заліза, кальцію, фосфору, вітаміну А, В, Е та інших;
    • травми, вплив хімічних речовин.

    Найбільш частими причинами є дефіцит вітамінів та грибкові ураження нігтьових пластин. Можливо поразка тільки одного нігтя пальця або нігтьових пластин всіх пальців рук або стоп.

    Як лікувати

    При появі ямочок на нігтьових пластинах слід звернутися до лікаря. Лікар проведе огляд, збере анамнез. Якщо є грибкове захворювання, псоріаз, пацієнту необхідна консультація дерматолога. При наявності патологій легенів, хворого лікує пульмонолог. Для пацієнтів із захворюваннями серця, потрібна консультація кардіолога.

    У випадках успішної терапії основного захворювання нерівності нігтів зазвичай зникають.

    Нестача вітамінів вимагає консультації терапевта, який скоректує харчування, призначить вітамінотерапію. Хворому рекомендовані продукти з великим вмістом білка, наприклад, молочні вироби, м’ясо, риба, яйця, а також фрукти, овочі, горіхи, багаті вітаміном А, В, Е. Разом з тим, необхідна нормалізація питного режиму.

    Обов’язково рекомендується догляд за нігтьовими пластинами. До гігієнічним заходам ставляться:

    • Не допускати пошкодження нігтів зовнішніми факторами. Захищати руки рукавицями на вулиці, гумовими рукавичками під час роботи з хімічними речовинами, землею, водою.
    • Робити регулярно манікюр якісними і гострими приладами.
    • Застосовувати косметичні засоби для рук: лосьйони, креми для пом’якшення і зволоження шкірного покриву і нігтьової пластини.
    • Не часто контактувати з водою.

    Також рекомендується наносити на нігті масло жожоба і масляний розчин вітаміну Е. Полірувати ямки і нерівності допускається, але тільки легкими односторонніми рухами, без натиску.

    Ямочки і вм’ятинки на нігтях потребують уваги з боку пацієнта, так як вони можуть приховувати за собою грибок, патології легенів і серця, псоріаз, дефіцит вітамінів та інші хвороби. Тому при такому симптомі потрібно обов’язково з’ясувати в лікаря, чому з’явилися ямки і як від них позбавитися. Своєчасне звернення до лікаря дозволить вирівняти поверхню нігтьової пластини, а також поліпшити загальний стан.

    Також цікаво почитати: ониходистрофия нігтів