Чому корисно кокосове масло для волосся

828

Зміст:

  • Особливості кокосового масла
  • Користь олії
  • Як використовувати в домашніх умовах
  • Маска для профілактики лупи
  • Для волосся, схильного до жирності
  • Для відновлення
  • Для нормального волосся
  • Для сухого волосся
  • Кокосове масло для волосся – натуральний засіб, що використовується в салонному і домашньому догляді. Воно благотворно впливає на шкіру голови і оздоровлює волосся, робить їх м’якими, слухняними і блискучими. Кокосовий продукт застосовується як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими маслами або доглядають засобами.

    Особливості кокосового масла

    Вперше популярність кокосове масло отримало в країнах Південно-Східної Азії. Продукт добувається з білої м’якоті плодів – копри. Масло виділяється по мірі дозрівання, для видобутку найбільше підходять кокоси, яким вже 8-9 місяців. Продукт може бути рафінованим або нерафінованою, одержують методом гарячого або холодного віджиму.

    Кокосове масло для волосся можна наносити і на шкіру голови

    Плід розколюють, основу очищають від шкірки і розбивають на частини. Копру сушать в спеціальній сушарці або просто на сонце, через місяць-півтора з неї роблять стружку. Це підготовчий етап, який сировина проходить незалежно від способу віджиму.

    Рафіноване масло очищається від шкідливих речовин і зберігати його можна довше, але нерафінована вважається більш натуральним, тому що піддається меншому впливу.

    Гарячий віджим передбачає використання спеціальної центрифуги, в якій масло витягується під впливом високих температур. При холодному подрібнену копру поміщають під прес, щоб отримати біле або жовтувате масло. Такий продукт в рази дорожче і частіше застосовується в косметології. Зберігати продукт рекомендується в холодильнику. Коли воно застигає, набуває консистенцію непрозорою густої пасти. Під впливом тепла тіла олія швидко тане. Найчастіше його використовують в теплому вигляді.

    Користь олії

    До складу масла входять багато корисні кислоти. Міристинова забезпечує глибоке проникнення поживних речовин в шкіру голови, пантотенова насичує волосся і дерму вологою, яка зберігається всередині надовго. Лауринова сприяє загоєнню ушкоджень кореня і волосяного стовбура, капріновая – стимулює процес регенерації клітин. Стеаринова покращує вироблення еластину і колагену, усуває свербіж, захищає волосся від негативного впливу навколишніх чинників.

    Є ряд мікроелементів і вітамінів:

    • кальцій: перешкоджає ламкості;
    • ретинол: зміцнює волосяні цибулини, активує вироблення кератину;
    • ніацин: відкладає поява сивини, стимулює ріст волосся;
    • фосфор: зміцнює структуру, надає блиск і еластичність;
    • вітамін D3: контролює виділення шкірного сала, запобігає лупа;
    • токоферол: усуває свербіж, забезпечує достатню кількість кисню.

    Якщо кокосове масло для волосся використовується регулярно, локони одержують достатнє живлення і зволоження, стають більш здоровими і красивими. Компоненти проникають вглиб стрижня, утримуючи в ньому кератин і необхідну кількість рідини, що дозволяє відновити структуру виснажених і сухих волосків.

    Як використовувати в домашніх умовах

    Перед приготуванням масок або поживних сумішей масло прогрівається на водяній бані, оптимальна температура – 40 градусів. У холодному вигляді складно рівномірно розподілити продукт по волоссю. Не потрібно наносити суміш на корені і втирати її: в цьому випадку створюється щільна плівка, яка запобігає доступ кисню.

    применение в домашних условияхВ домашніх умовах кокосове масло можна застосовувати в складі масок

    У салонах зазвичай використовують косметичні засоби, до складу яких входить кокосове масло. В рамках домашнього догляду є три основних способи застосування:

    • у чистому вигляді;
    • з магазинним шампунем;
    • у косметичних сумішах.

    Найпростіший спосіб – набагато розтопити масло і нанести його на шкіру голови і сухі пасма по всій довжині, протримати близько години, потім змити. Якщо волосся дуже сухі і ослаблені, можна залишити продукт на ніч. При підвищеної сальності бажано обробляти тільки кінчики, минаючи коріння і шкіру. Щоб позбутися від сплутаності і пухнастості, масло наноситься на гребінець.

    За допомогою олії з кокоса легко збагатити склад звичного шампуню. Суміш можна наносити на сухі або вологі волосся. За допомогою цього локони отримують додаткове зволоження, ймовірність пошкоджень при сушінні зводиться до мінімуму, створюється щільний захисний шар.

    На основі масла готуються різні маски. Компоненти повинні доповнювати один одного, підсилюючи позитивний вплив на проблемні волосся. В якості інгредієнтів, що використовуються інші рослинні або ефірні масла, фрукти, мед або молочні продукти.

    Маска для профілактики лупи

    Щоб запобігти появі лупи і зміцнити волосяні цибулини, знадобляться:

    • 1 ст. л. олії;
    • 1 ч. л. меду;
    • 1-2 краплі ефірного масла.

    Масло і мед змішуються і поміщають на водяну баню. Гріти складу треба до тих пір, поки він не стане однорідним і рідким, без цукрових крупинок. Перед нанесенням додати ефіри іланг-ілангу, лимона, ладану або розмарину. Через півгодини промити волосся з шампунем і бальзамом-ополіскувачем.

    Для волосся, схильного до жирності

    Маска допоможе нормалізувати жировий баланс, завдяки чому волосся довше залишатимуться свіжими. Знадобиться:

    • 1 ст. л. кокосового продукту;
    • 1-2 ч. л. натурального лимонного соку.

    Масло топиться, в нього вливається свіжий сік лимона. Отриманий склад тонким шаром наноситься по довжині волосся і шкіру. Для забезпечення кращого ефекту на голову надівається поліетиленова шапочка і тепле рушник чи хустку. Через годину склад змивається з використанням шампуню. Повторювати максимум двічі в тиждень.

    Для відновлення

    Відновити структуру волосся після негативного впливу допоможуть:

    • 2 ст. л. олії;
    • 2 ст. л. вівсяних пластівців;
    • 2 ст. л. молока середньої жирності.

    Пластівці потрібно перемолоти до порошкового стану. Масляниста основа змішується з іншими інгредієнтами, наноситься по все довжині волосся і прикореневу зону. Утеплити з допомогою поліетилену або харчової плівки. Через 30 хвилин змити проточною водою і звичним шампунем.

    Для нормального волосся

    Подарувати волоссю блиск і забезпечити нормальне харчування можна за допомогою маски на основі фруктів. Можна взяти:

    • 1 ст. л. кокосового масла;
    • 1 середній банан.

    Банан подрібнюється в блендері до стану пюре, олію можна додавати в холодному або теплому вигляді. Суміш ретельно розмішати. Волосся розчісують від лоба до потилиці так, щоб проділ був рівно посередині голови. Склад наноситься легкими масажними рухами на прикореневу область. Змивати через 40-60 хвилин. Після миття рекомендується утриматися від сушки феном.

    Для сухого волосся

    Для живлення і зволоження спалених локонів готується суміш, в яку входять:

    • 1 ст. л. олії;
    • 1 яєчний жовток.

    Жовток збивається, вливається розтоплене масло. Все змішується до однорідного стану. Наносити на волосся по всій довжині, не зачіпаючи прикореневу область і шкіру голови. Через 2-3 години змити шампунем, додаткову користь принесе ополіскування відваром ромашки або кропиви.

    Регулярне вживання олії позитивно позначиться на волоссі. Продукт гіпоалергенний і протипоказання практично відсутні. Досить просто спостерігати за ефектом. Якщо після домашнього догляду волосся виглядають гірше, краще підібрати інший склад. Уникнути проблем допоможе консультація косметолога або перукаря.

    Також цікаво почитати: застосування гліцерину для волосся