Чому може бути збільшена печінка у дитини

2101

Зміст:

  • Причини, за яких буває збільшена печінка у дитини
  • Патологія, при якій печінка збільшена у грудничка
  • Симптоми захворювання
  • Діагностика та аналізи
  • Лікування
  • Можливі ускладнення патології
  • Профілактика збільшення печінки
  • Саме по собі збільшення печінки – це не повноцінне захворювання, а всього лише ознака іншої хвороби. Саме тому при появі відповідних ознак потрібно відразу ж звертатися до лікаря в домашніх умовах неможливо достовірно визначити причину збільшення.

    Причини, за яких буває збільшена печінка у дитини

    Збільшення печінки має своє наукове назва – «гепатомегалія». Запідозрити розвиток патології може лікар під час огляду і промацування в області печінки. Але поставити кінцевий діагноз можна тільки за допомогою УЗД. У деяких випадках паралельно зі збільшенням печінки спостерігається збільшення жовчного міхура і селезінки.

    Якщо збільшена печінка у дитини, потрібно терміново звернутися до лікаря

    Складність діагностики полягає в тому, що причин збільшення може бути кілька:

    • Будь вірусні, грибкові, бактеріальні захворювання, а також отруєння організму можуть провокувати збільшення.
    • Практично завжди хронічні хвороби, що викликають порушення метаболізму, що призводять до проблем з печінкою.
    • Існує список хвороб, при яких порушується відтік жовчі. Їх супутній побічний ефект – збільшення печінки.
    • Деякі патології провокують інфільтрацію цього органу і, як наслідок, збільшення в розмірах.
    • Іноді збільшення обумовлено банальним травмуванням.
    • Запальні процеси, викликані гельмінтами, є однією з найбільш неочевидних, але поширених причин збільшення.
    • Злоякісні пухлини є найнебезпечнішою причиною. Чим раніше вона виявляється, тим більше шансів на успішне одужання має дитина.
    • Спадкові патології, пов’язані з порушенням метаболізму, можуть провокувати збільшення печінки у немовлят.

    Жодна з цих причин не піддається ні самостійної діагностики, ні самолікування. Потрібна допомога кваліфікованого лікаря — тільки він зможе визначити, де норма, а де відхилення від неї.

    Окремо варто сказати про злоякісних пухлинах. Рак входить в список найбільш поширених причин збільшення печінки, і, як правило, на ранніх стадіях його розвитку батьки ігнорують яку-небудь симптоматику, вважаючи її незначною. Нерідко пухлина виявляється на стадії виходу за межі печінки — на етапі появи метастазів. Ймовірність успішного результату із-за постійного відкладання походу до лікаря знижується з кожною годиною. Дуже важливо вчасно відвести дитину на лікарський огляд, навіть якщо ви не бачите будь-яких небезпечних симптомів.

    Патологія, при якій печінка збільшена у грудничка

    Розміри печінки у немовляти можуть збільшуватися тільки в одному випадку – якщо мають місце вроджені хвороби. Іноді їх можна виявити ще до пологів, але бувають ситуації, коли відхилення виявляються тільки протягом перших місяців життя. У цьому випадку небезпека патології полягає в тому, що її симптоми – жовтушність шкіри і білків очей – лікарі можуть прийняти за фізіологічну жовтяницю. Батьки повинні розуміти, що якщо ці ознаки не зникають протягом двох тижнів після пологів, дитина потребує кваліфікованої лікарської допомоги.

    Симптоми захворювання

    Іноді збільшення може перебувати у межах норми – тоді клінічна картина повністю відсутня. У таких випадках, як правило, відхилення виявляється випадково при плановому огляді лікарем. Коли збільшення виходить за межі норми, дитина починає відчувати біль і дискомфорт в області печінки. Залежно від стадії хвороби, може бути легка, середня і сильна біль. На самих останніх і небезпечних стадіях може виникати жовтяниця, пожовтіння шкіри і білків очей.

    Крім того, можуть проявлятися такі ознаки:

    • відчуття тяжкості та дискомфорту в правому підребер’ї;
    • нудота і блювання, печія, відрижка, неприємний запах з рота і проблеми зі стільцем;
    • поява нервозності і дратівливості;
    • безсоння або занадто тривалий сон.

    Також в залежності від патології, яка спровокувала збільшення, можуть виникати й інші симптоми, які, на перший погляд, взагалі не належать до печінки. Тільки лікар під час огляду і після досліджень може виявити їх справжню природу.

    Діагностика та аналізи

    Діагностика спрямована на визначення причини збільшення. Для цього використовується ретельний лікарський огляд з детальним промацуванням, потім – опитування батьків. Після цього лікар може направити до ряду інших фахівців: гастроентеролога та інфекціоніста.

    Для підтвердження діагнозу дитина повинна пройти ультразвукове дослідження, здати лабораторні аналізи. Якщо цих заходів недостатньо для підтвердження діагнозу, може бути призначено низку додаткових аналізів – імунологічне та паразитарне обстеження, рентгенографія, ендоскопія і т. д.

    Лікування

    Суть лікування полягає в усуненні хвороби, яка спровокувала збільшення. Залежно від первинної патології, схема терапії може відрізнятися. Як правило, вона полягає у проведенні процедур і прийомі курсу медикаментів.

    В особливо важких випадках, наприклад, при онкологічних патологіях і на останніх стадіях інших хвороб може проводитися хірургічна операція. Зазвичай лікарі намагаються обійтися без неї, тому цей метод практикується тільки в самих крайніх випадках.

    Іноді виникають вікові зміни в організмі дитини, при яких збільшення вважається нормальним явищем. Якщо під час діагностики підтверджується цей факт, терапія не проводиться, але дитина проходить регулярне обстеження у лікаря з метою контролю стану здоров’я.

    причиныПричини збільшення печінки можуть бути різними

    Нарешті, може з’ясуватися, що відхилення спровоковано неправильним способом життя, який веде дитина. Тоді призначається спеціальна дієта, даються рекомендації з приводу спортивних занять, аналізується ритм життя і в нього вносяться корективи. Дотримання дієти та інших рекомендацій повинні суворо контролюватися з боку батьків.

    Всі заходи полягають у додаванні в раціон корисних продуктів – фруктів, овочів, риби, м’яса і молока – а також дробовому харчуванні по 5-6 разів на добу невеликими порціями.

    Можливі ускладнення патології

    На щастя, в більшості випадків збільшення не становить серйозної небезпеки для здоров’я дитини, оскільки причини, що провокують його, цілком оборотні при грамотної терапії. Але в окремих випадках можуть виникати ускладнення:

    • ниркова недостатність;
    • розвиток злоякісних утворень;
    • поширення інфекційних процесів на здорові навколишні органи.

    Існує тільки один спосіб гарантовано уникнути ускладнень – почати своєчасне лікування. Потрібно регулярно водити дитину на лікарські огляди, а при перших ознаках патології звертатися за консультацією до педіатра. При такому розкладі існує 99,9% ймовірності успішного лікування.

    Профілактика збільшення печінки

    Всі заходи профілактики подібних відхилень полягають у правильному способі життя і грамотно спланованому раціоні харчування. Важливо вчасно відвідувати лікаря, щоб лікувати всілякі хвороби ще на початкових стадіях розвитку.

    Збільшення печінки в дитячому віці – не хвороба, а симптом іншого захворювання. Щоб його усунути, потрібна комплексна терапія першопричини. Без лікарської допомоги в цій ситуації не обійтися – потрібно при перших скаргах дитини на біль і дискомфорт звертатися до лікаря.

    Читайте також: збільшена селезінка у дитини