Чому нігті на руках загинаються вниз: причини, що робити

2153

Зміст:

  • Причини
  • Методи лікування
  • Закручування або загинання являє собою деформацію вільного краю нігтя. Крім естетичної непривабливості, ця особливість може провокувати дискомфорт, болючість, вростання. Фактори, чому нігті на руках загинаються вниз, підрозділені на фізіологічні і патологічні. У більшості випадків це відбувається із-за індивідуальних особливостей будови. Однак загинання нігтів вниз може свідчити про наявність серйозних патологій, які потребують лікування.Щоб визначити, чому нігті на руках загинаються вниз, рекомендується відвідати лікаря.

    Причини

    Загинання нігтів на пальцях вниз нерідко супроводжується витонченням, підвищеною крихкістю і ламкістю пластини. У цьому випадку проблема носить патологічний характер і являє собою дистрофію нігтя. Причина може критися в особливостях фізіологічного будови, так і в наявності серйозних захворювань. Основними факторами, які провокують розвиток оніходістрофії, називають:

  • Закручування нігтьової пластини з боків може бути проявом кисневого голодування організму, обумовленого наявністю захворювань і патологій органів дихання. До числа ознак відносять також синюшність нігтів, підвищену ламкість нігтьової пластини.
  • Недолік важливих мікроелементів і порушення процесів обміну речовин. Патологічне явище нерідко зустрічається у дітей в період статевого дозрівання і жінок під час вагітності. Для профілактики і лікування важливо заповнювати нестачу вітамінів в зазначені періоди.
  • Травма нігтьової пластини. Проблема присутня тільки на травмованих пальцях і повністю зникає після відростання нігтя.
  • Генетична схильність. Фактор спадковості відіграє важливу роль при формуванні нігтьової пластини. Наявність закручених нігтів у батьків різко підвищує ймовірність передачі такого дефекту наступним поколінням.
  • Привести до деформації нігтів можуть також різні види косметичних процедур. Наприклад, регулярне нарощування, нанесення гель-лаку, виконане з порушенням правил або за допомогою неякісного матеріалу, призводить до витончення нігтів.

    Для відновлення нігтів потрібно пройти обстеження, спрямоване на виявлення причин оніходістрофії. Використовувати будь-які лікарські засоби, без наявності лікарського припису, не рекомендується.

    Методи лікування

    Важливо знати, що робити при деформації нігтів. У першу чергу потрібно відвідати лікаря-дерматолога, який встановить причини, що провокують появу патології. Діагноз виставляється на основі огляду і проведених аналізів. Як лікувати ониходистрофию, залежить від особливостей етіології:

    • при виявленні захворювань грибкової або бактеріальної природи потрібне використання спеціальних мазей, які потрібно застосовувати до повного одужання;
    • лікування деформації нігтьових пластин внаслідок захворювань органів дихання, серцево-судинної системи, спрямоване на усунення основного захворювання.

    Позитивним ефектом відрізняються засоби, що поліпшують кровообіг. Наприклад, стимулювати ріст нігтів допоможе спеціальна суміш з 3 чайних ложок теплої води, 2 ложки червоного меленого перцю і 3 ложок будь-якого жирного крему. Все потрібно перемішати, розтопити на водяній бані, нанести товстим шаром на нігті і залишити на 30-40 хвилин. Для підвищення ефективності можна одягти на руки тканинні рукавички. Проводити процедуру потрібно не рідше 1 рази в тиждень.

    Щоб попередити деформацію нігтів, рекомендується збагатити раціон харчування продуктами, у складі яких містяться вітаміни і мікроелементи. Важлива помірність при проведенні косметичних процедур, робити манікюр занадто часто не рекомендується. Для зміцнення нігтів і насичення їх необхідними для росту речовинами, рекомендується регулярно тримати пальці в теплому розчині морської солі. Дотримання цих простих правил допоможе надовго зберегти красу нігтів.

    Читайте в наступній статті: нігті ростуть вгору