Чому у дитини буває зелений пронос і як його лікувати

1970

Зміст:

  • Що таке діарея
  • Причини появи зеленого проносу
  • Симптоми
  • Як проводиться діагностика
  • Лікування при зеленому проносі у дітей
  • Харчування під час проносу
  • Перша допомога
  • Профілактика
  • Зелений пронос у дитини – це поширене порушення функції кишечника, що супроводжується надмірною втратою організмом рідини разом з каловими масами. Захворювання вимагає негайної терапії, адже тривала діарея створює небезпеку для здоров’я і навіть життя дитини.

    Що таке діарея

    Діареєю, або проносом, називають почастішання стільця в 2-3 рази в порівнянні з віковою нормою, виділенням великої кількості рідких фекалій. У грудних дітей діареєю вважається кількість стільця більше 15 г/кг за добу. У дітей дошкільного віку в нормі маса випорожнень 50-100 м, а проносом вважається почастішання актів дефекації до 3 і більше разів, добова маса випорожнень більше 200 р. Патологічний стан характеризується появою в стільці домішок у вигляді слизу, крові, часток їжі, жиру. Почастішання стільця супроводжується надмірною втратою води та електролітів, що призводить до зневоднення організму дитини.

    Зелений пронос у дитини буває з різних причин

    Захворювання може бути гострим і хронічним. Гострою діареєю вважається тривалість процесу до 2 тижнів, а хронічною більше 2-3 тижнів. Якщо патологічний стан у дитини не проходить за 2-3 дні, слід звернутися до лікаря за спеціалізованою допомогою.

    Причини появи зеленого проносу

    Першопричин появи зеленого проносу у дітей досить багато. У малюків грудного віку зелений стілець може бути при вживанні тільки «переднього» молока або окисленні калу при дії повітря. При цьому кількість дефекацій не відрізняється від норми. У дітей старше року це можуть бути аліментарні фактори або серйозні захворювання. Причинами захворювання можуть бути наступні патології:

    • Дисбактеріоз;
    • Алергічна реакція;
    • Непереносимість білка коров’ячого молока – лактозна недостатність;
    • Харчове отруєння;
    • Інфекційні або бактеріальні захворювання;
    • Кишкові інфекції: дизентерія, ротавірус, сальмонельоз, амебіаз, лямбліоз;
    • Захворювання травного тракту;
    • Пієлонефрити у маленьких дітей;
    • Хвороби нервової системи
    • Захворювання ендокринної системи: хвороба Аддісона, вроджена гіперплазія наднирників, тиреотоксикоз;
    • Глистні інвазії;
    • Целіакія;
    • Муковісцидоз;
    • Хвороби печінки;
    • Дисахаридазна недостатність;
    • Вживання великої кількості зелені, зелених фруктів, харчових барвників зеленого кольору;
    • Прийом деяких медикаментів.

    Можна зробити висновок, що правильно поставити діагноз, а значить і провести лікування може тільки лікар. У разі захворювання необхідно надавати першу допомогу, але не займатися самолікуванням.

    Симптоми

    Існують наступні клінічні симптоми, в залежності від виду діареї:

    • Энтеральная діарея – обумовлена запаленням слизової оболонки тонкої кишки. Характеризується рясними виділеннями до 4-6 разів на день, які можуть містити шматочки неперетравленої їжі. Супроводжується болями в животі і навколо пупка.
    • Колітіческого – з’являється при запаленні нижніх відділів кишечника. Проявляється частим стільцем до 10-15 разів на день, болісними позивами. Виділень мало, можуть бути з кров’ю і слизом.
    • Шлункова діарея виникає при зниженій секреції шлункових ферментів, викликає порушення травлення, швидке випорожнення шлунка. Стілець частішає до 4-6 разів за день, має рідку консистенцію, темний колір і може містити залишки неперетравленої їжі. Іноді має гнильний запах. Хворого турбують відчуття переповнення і тупий розпираючий болі в підшлунковій області.
    • Панкреатична – виникає при зниженні секреції підшлункової залози. Проявляється помірним збільшенням рясних виділень. Стілець має кашкоподібну або рідку консистенцію, містить слиз. Характерний неприємний гнильний запах, біль у верхній частині живота, метеоризм.

    Діарея у дітей може проявлятися багатьма симптомами. Основна ознака хвороби — це багаторазовий зелений пронос, який виникає більше 3-х разів за добу у дітей старше року, і понад 10 разів у дітей молодше року. До інших проявів відносять: нудоту, блювоту, відрижку, метеоризм, болі в животі, наявність крові, слизу і частинок їжі в калі.

    Як проводиться діагностика

    Діагностика захворювання і визначення його походження проводиться за допомогою таких методів:

    диагностикаДля діагностики захворювання потрібно здати кров на аналіз

    • Збір анамнезу, спрямований на з’ясування особливостей харчування, прийому будь-яких медикаментів, даних про характер стільця.
    • Клінічний огляд.
    • Лабораторні дослідження: загальний і біохімічний аналіз крові, дослідження калу на наявність паразитів і патогенної мікрофлори, копрограма.
    • Інструментальні методи діагностики: колоноскопія з біопсією і дослідженням біоптатів, ультразвукове дослідження, езофагогастродуоденоскопія, ультрасонографія, комп’ютерна томографія.

    Диференціальну діагностику проводять із соматичними захворюваннями, синдромом подразненої кишки, ендокринними порушеннями, хворобами ШЛУНКОВО-кишкового тракту та іншими порушеннями.

    Лікування при зеленому проносі у дітей

    Лікувальна тактика включає: визначення причини і види діареї, усунення першопричини, вплив на механізм розвитку процесу, відновлення нормального функціонування органів травлення. Для полегшення стану призначається також симптоматичне лікування.

    Регідратаційна терапія полягає в прийомі рідини у вигляді води, чаю, компоту. При важкому зневодненні проводять внутрішньовенне введення фізіологічного розчину, електролітів, глюкози. Антибіотики застосовуються лише при бактеріальному ураженні кишечника; обов’язково враховується чутливість збудника до препарату. Антибактеріальні засоби призначає фахівець у важких випадках, коли діарея супроводжується підвищенням температури, інтоксикацією, бактеріємією.

    При вірусному ураженні організму ефективним є призначення інтерферонів.

    Для лікування проносу застосовуються регулятори моторики кишечника – препарати на основі лопераміду, метоклопраміду, цизаприду. При тяжкої секреторної діареї призначають лікарські засоби на основі даларгін, які зменшують больові відчуття та кількість походів в туалет. У разі отруєння ефективними є ентеросорбенти і збори лікарських трав. Для відновлення мікрофлори кишечника використовують пробіотики, бактеріофаги, препарати стимуляції росту мікробної флори.

    Харчування під час проносу

    Всі лікувальні маніпуляції супроводжуються правильним харчуванням і відновлення водного балансу організму. Діти грудного віку до 6 місяців повинні отримувати достатню кількість молока або суміші. Дітям на штучному вигодовуванні при визначенні непереносимості коров’ячого молока слід правильно підібрати підходящу суміш.

    Для приготування їжі необхідно застосовувати продукти, які затримують випорожнення кишечника: перетерта їжа, слизові супи, теплі рідини, продукти з високим вмістом таніну чай, какао, чорниця.

    Перший час потрібно уникати продуктів, які стимулюють очищення кишечника: хліб, крупи, овочі, жири, газовані напої, кефір, фруктові соки.

    Нейтральними продуктами є рисове борошно, добре випечений хліб, м’ясо та риба. При лактозною недостатності слід виключити молочні продукти. Пропонувати їжу дитині слід багаторазово невеликими порціями.

    Перша допомога

    В домашніх умовах найважливішим є попередження розвитку зневоднення або вже лікування зневоднення. Для цього слід давати побільше рідини: вода, компот, йогурт, рисовий відвар, суп. Найкращою їжею для грудних дітей є грудне молоко, пропонувати його потрібно кожну годину. Важливим є рясно годувати дитину, який втрачає багато нутрієнтів. Можна давати супи, свіжі фрукти, овочі, м’ясо, рибу. Не рекомендовані каші з цільної крупи, дуже солодкі продукти або напої.

    Якщо стан дитини не поліпшується, необхідно звертатися за кваліфікованою допомогою.

    Причиною звернення до лікаря є: відсутність поліпшення протягом 3 днів, підвищення температури, частий рідкий стілець, сильна блювота, відсутність бажання їсти й пити.

    Не можна давати маленьким дітям протиблювотні та протидіарейні препарати. У більшості випадків вони малоефективні і можуть бути небезпечними для здоров’я. Антибіотики також не можна призначати самостійно, без визначення чутливості збудника кошти можуть бути не ефективні.

    Профілактика

    Найбільш ефективними заходами профілактики є дотримання особистої гігієни, правильне приготування і зберігання їжі, вживання тільки перевіреної питної води. Рекомендовано вживати свіжоприготовлену їжу. Для дітей до року краще використовувати кип’ячену воду для пиття і приготування їжі.

    Також цікаво почитати: заїди у дитини