Чхання при вагітності: причини і небезпеку для малюка

1650

Зміст:Багато замислюються, чи шкідливо дитині чхання матері, тому прагнуть негайно відправитися на консультацію до лікаря. Це правильна реакція, вона дозволяє визначити першопричину стану і швидко позбутися від негативного чинника. При погіршенні самопочуття або підвищення температури тіла слід відправитися на прийом до лікаря, який скаже, чи небезпечно це для плода, проведе обстеження і підбере ефективні медикаменти. На пізніх термінах будь-який різкий рух, включаючи чхання, може призвести до передчасних пологів. Бажано завжди знаходитися в зручній позі, періодично масажувати живіт, убезпечитися від нервових ситуацій та систематично приймати теплі ванни.

Епізодичні прояви не загрожують здоров’ю малюка, проте затяжний стан протягом декількох днів або навіть тижнів є вагомим приводом для занепокоєння.

Часте чхання супроводжується підвищеним напругою гортані, межреберья, м’язів живота і діафрагми, в результаті чого збільшується внутрішньочеревний тиск. Виникає ризик гіпертонусу матки, а також гіпоксії плода, що призводить до мимовільного аборту. До небезпечних причин відносяться:

  • вірусне або простудне захворювання;
  • алергічна реакція;
  • тривалий запор або геморой.

Під час сильного «апчхи» у жінки виникає неприємне відчуття тривалістю в кілька секунд. Біль внизу живота пов’язаний зі спазмами, які наступають з-за стрімкого збільшення матки.

Якщо сильне чхання супроводжується головним болем, набряком гомілок і стоп, закладеністю носа, тоді є вірогідність розвитку прееклампсії. Патологічний стан виявляється у вигляді підвищеного артеріального тиску і присутності білка в сечі.

При підтвердженні діагнозу прееклампсія майбутній мамі потрібна негайна госпіталізація.

У другому триместрі вагітності слід відмовитися від використання судинозвужувальних препаратів, оскільки вони призводять до кисневого голодування малюка, завмирання плоду або відшарування плаценти. Від застуди можна лікуватися трав’яним чаєм з медом і лимоном.

На ранніх термінах риніт гормонального типу розвивається рідко, симптоми нежитю викликають прояви навколишнього середовища:

  • підвищена сухість повітря;
  • різкі температурні перепади;
  • яскраве сонячне світло.

У цьому разі чхання не загрожує здоров’ю і свідчить про банальну захисної реакції. Якщо воно стає частим, тоді є підстави замислитися про проведення комплексної діагностики в медичному закладі. Іноді різких «чих» викликає нетримання сечі, що пов’язано з анатомічними змінами внутрішніх органів.

Чхання при вагітності на ранніх термінах може негативно позначитися на стані малюка.

Чхання при вагітності пов’язано із збільшенням концентрації статевих гормонів, які прискорюють кровообіг, що в свою чергу провокує набряки дихальних шляхів. Дія естрогенів зменшує тонус капілярних стінок, подразники вільно «атакують» слизову, а майбутня мама страждає від частих «пчихів».

Також цікаво почитати: петрушка при вагітності