Що робити, щоб вилікувати ясна напухлі?

1516

Зміст:

  • Чи може це бути нормою?
  • Гінгівіт
  • Пародонтоз і пародонтит
  • Періостит
  • Що можна зробити вдома?
  • Що робити, якщо опухлі десни не дають вести звичне життя? В першу чергу – йти до стоматолога. А наскільки терміново це робити, залежить від супутніх проявів. У будь-якому випадку причина такого запалення досить серйозна і її треба усунути, щоб уникнути важких наслідків.

    Чи може це бути нормою?

    Єдина ситуація, коли здулася десна і це не повинно вселяти побоювань – прорізування зубів у маленьких дітей. Зростаючий зуб пошкоджує і дратує ясна, це завжди супроводжується болем, набряком, температурою і капризами. Такі явища проходять самостійно після появи зуба. Болючість спостерігається при прорізуванні молочних зубів і меншою мірою – постійних.

    Якщо здулася десна, не варто відкладати візит до лікаря

    Ознаки патології в подібному випадку – м’яка на дотик десна, висока температура, тривале збереження проявів (більше 3 днів на один зуб). Це може говорити про запаленні або грубе порушення формування зубів. Якщо спостерігаються такі симптоми, малюка необхідно показати стоматолога.

    У дорослих, якщо набрякла або кровоточать ясна, завжди варто шукати патологію, найчастіше запального характеру. Захворювання зубів і ясен розвиваються швидко і загрожують ускладненнями, тому неприємні відчуття в цій області повинні стати приводом для звернення до лікаря.

    Гінгівіт

    Гінгівіт – це запальне захворювання ясен. Воно може захоплювати невелику ділянку або всю її цілком. Причини гінгівіту можуть бути наступними:

    • Поширення інфекції з тканин зуба;
    • Травма десни і попадання в неї мікробів;
    • Занесення збудника з кров’ю з інших вогнищ.

    В порожнині рота постійно присутні бактерії. В нормі вони не становлять загрози для зубів, ясен і слизової. Поява симптомів запалення пов’язане з пошкодженням тканин порожнини рота і надмірним розвитком мікробів, чому сприяє порушення правил гігієни порожнини рота.

    При гінгівіті запалення розвивається поступово, можна помітити окремі стадії процесу. Спочатку виникає відчуття печіння, десна червоніє, при жуванні відчувається невеликий дискомфорт. Ці явища наростають, і через 2-3 дні десна набрякає. Пацієнт відчуває постійний біль, приймати їжу він не може. Для лікування гінгівіту потрібно звернутися до стоматолога. Лікар призначить найбільш підходящу схему терапії. Пацієнту будуть рекомендовані антибіотики в таблетках, полоскання з антисептичними розчинами, при необхідності – розтин гнійника та видалення зуба, який став причиною запалення.

    Пародонтоз і пародонтит

    Пародонт – це тканина, що оточує зуб, за своїми функціями вона аналогічна окісті. Одна з її найважливіших функцій – фіксувати зуб в альвеолярній лунки. Пародонтоз характеризується ураженням пародонта і порушенням функцій. Це хронічний стан, що призводить до поступової деградації тканин, що оточують зуб. Ознаки хвороби:

    • Рухливість зубів;
    • Кровоточивість при чищенні;
    • Підвищена чутливість до гарячої і холодної їжі;
    • Неприємний запах з рота.

    Процес протікає повільно і багато пацієнти справляються з ним в домашніх умовах, не поспішаючи звертатися за допомогою до лікаря. Це призводить до того, що хвороба прогресує, призводячи до втрати зубів. Загострення пародонтозу характеризується сильним болем у десні і набряком. Прийом їжі, чищення зубів, іноді навіть їх полоскання викликають хворобливість. Саме загострення і мотивує хворих звертатися до стоматолога.

    Лікування пародонтозу включає в себе комплекс заходів. Потрібно усунути інфекцію в ротовій порожнині, яка провокує загострення, зміцнити зуби і ясна. Зазвичай терапевтичних заходів достатньо, щоб впоратися з набряком ясен.

    Запалення пародонту – пародонтит. На відміну від пародонтозу, воно провокується інфекцій, часто призводить до появи гною, втрати зуба, повної неможливості жувати. Джерелом зазвичай стає пульпіт або карієс зуба. Терапія в цьому випадку включають антибіотики, які усувають збудника інфекції. Потрібно видалити хворий зуб і провести ретельну санацію лунки. Набряк проходить повільно, пацієнт довго змушений дотримуватися обмеження в їжі – потрібно механічно і термічно щадна їжа.

    причиныОсновна причина болю в яснах — запалення

    Періостит

    Більш поширена назва періоститу – флюс. Це запалення окістя щелепи, що призводить до сильного набряку ясен, щоки і губи з пошкодженої сторони. Флюс дуже болючий, порушує процес прийому їжі, сон і сильно спотворює зовнішність. Вилікувати його за допомогою ліків неможливо – потрібно розтин гнійника стерильним інструментом, обробка ураженої області антибіотиками.

    Флюс повинен розкривати стоматолог-хірург, а після цього процесу вимагається дотримання дієти, не дратівної хвору область, прийом антибіотиків, полоскання рота антисептиками і спостереження стоматолога протягом 2-3 візитів. Вчасно вилікуваний періостит не дає ускладнень.

    Що можна зробити вдома?

    Якщо десна опухла раптово і пацієнт не може відразу ж звернутися до лікаря, є кілька способів тимчасово послабити біль. Чим полоскати рот:

    • Ополіскувачі з антисептичним ефектом;
    • Хлоргексидин;
    • Препарати гексэтидином;
    • Перекис водню;
    • Відвар ромашки, шавлії, кори дуба.

    В крайньому випадку можна прополоскати рот спиртом або міцними спиртними напоями – вони мають протизапальну і антисептичну дію, але також здатні чинити подразнювальну дію на слизову.

    З тією ж метою можна використовувати компреси на хвору область – ватку змочують у відварі цілющих трав або антисептичному розчині і притискають до ушкодженого місця. Тривалість – не більше півгодини. Можна поєднувати з прийомом знеболюючих.

    Профілактика набрякання ясен – це правильний догляд за порожниною рота. Він передбачає не тільки регулярне чищення зубів, але також використання ополіскувачів для комплексного догляду, очищення порожнини рота від залишків їжі кожного разу після їжі, регулярні візити до стоматолога.

    Дивіться далі: прорізування зубів у дітей до року