Що робити, якщо зявилася шишка на шиї у дитини

2628

Зміст:

  • Що собою являє шишка на шиї
  • Що це може бути
  • Діагностика
  • Лікування
  • Поява шишки на шиї у дитини може насторожити. Насправді це досить поширена проблема, що не завжди пов’язана з небезпечними патологіями. Однак тільки лікар може поставити правильний діагноз, тому при появі будь-якого ущільнення збоку або ззаду на шиї необхідно пройти обстеження.

    Що собою являє шишка на шиї

    Шишка на шиї у дитини в більшості випадків являє собою структуру, утворену сполучною тканиною. Такі утворення формуються в різних місцях, однак найчастіше виявляються ущільнення в області лімфатичних вузлів. Ще одним поширеним варіантом шишки під шкірою є ліпома, що складається з жирової тканини. У рідкісних випадках такий симптом вказує на зростання злоякісної пухлини або наявність інфекційного захворювання.

    Шишка на шиї у дитини може з’явитися ззаду.

    Локалізація ущільнення є важливим діагностичним критерієм. Певні захворювання призводять до появи шишок праворуч або спереду. Також встановити причину появи недуги допомагають зовнішні ознаки. Безсимптомний зростання потовщення відзначається у більшості дітей.

    Тверда шишка на шиї може викликати біль тільки при натисненні. Батьки не можуть самостійно визначити, які саме підшкірні тканини сформували пухлина, тому з таким симптомом рекомендується звернутися до педіатра. У будь-якому медичному центрі можна швидко провести необхідні обстеження.

    Що це може бути

    Підшкірні структури в області шиї у дітей зазвичай є результатом розростання певних тканин. З’явитися пухлина може після травми або на тлі розвитку інфекції. Найчастіше шишка на лімфовузлі у дитини свідчить про розвиток запального процесу одонтогенного характеру, тобто йде про захворювання зубів, тканин та інших структур щелеп. Таке ущільнення може з’явитися зліва в підщелепної області.

    Інші причини патології:

    • Вузловий зоб щитовидної залози. При цьому ущільнення з’являються спереду або збоку. Дитина, яка страждає від такого захворювання, може скаржитися на порушення дихання, дискомфорт і болі. В такому віці вузли щитовидної залози часто формуються при нестачі йоду в організмі.
    • Розростання жирової тканини. Ліпома — це маленька шишка, яка може з’явитися в підшкірній області практично в будь-якій частині тіла.
    • Фурункул — скупчення гною у волосяній цибулині або вивідному протоку сальної залози. Це м’яка шишка, навколо якої шкірний покрив стає червоним і набряклим.
    • Злоякісне новоутворення щитовидної залози, м’язової тканини, лімфатичного вузла або іншої структури шиї. Це найнебезпечніший варіант ущільнення, що вимагає негайного лікування.
    • Інфекційний мононуклеоз, що виявляється лихоманкою, набряком глоткових лімфовузлів, слабкістю і головним болем. Хвороба зазвичай виникає у дітей старшого шкільного віку.
    • Доброякісна пухлина з волокнистої тканини, звана фібромою. Це безболісна структура, рідко викликає ускладнення. Фіброми зазвичай формуються на шиї ззаду.

    Не слід намагатися визначити природу утворення натисканням або порушенням шкірного покриву, оскільки ці дії можуть призвести до небезпечних ускладнень.

    Діагностика

    Для проходження обстеження необхідно записатися на прийом до педіатра. Лікар уточнить скарги і вивчить анамнестичну інформацію. Первинний огляд дозволяє поставити попередній діагноз і призначити необхідні дослідження.

    Способи діагностики:

    • Ультразвукове обстеження — метод візуалізації, що найкраще підходить для оцінки стану тканин. Спеціаліст наносить на шкіру шийної області гель і прикладає датчик, випромінюючий високочастотні звукові хвилі. Стан тканин можна спостерігати на моніторі.
    • Рентгенографія — додаткове візуальне обстеження, що проводиться для оцінки стану внутрішніх структур шиї. На знімку можна побачити пухлина у вигляді кульки.
    • Комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія. Ці високоінформативні методи діагностики зазвичай застосовуються при підозрі на пухлинний ріст.
    • Аналіз крові для визначення кількості і співвідношення лейкоцитів в організмі дитини.

    Шишка под кожейШишка під шкірою може бути пальпирована лікарем.

    При необхідності лікар призначає додаткові обстеження, на свій розсуд.

    Лікування

    Залежно від результатів діагностики дитині може знадобитися хірургічне, медикаментозне або фізіотерапевтичне лікування. Іноді лікар призначає тільки регулярне спостереження.

    Показанням до оперативного втручання є велика доброякісна пухлина або зростання злоякісного новоутворення. Також хірургічного лікування обов’язково підлягають фурункули. Інфекційні захворювання усувають з допомогою антибіотиків та противірусних засобів.

    Шишка на шиї у дитини є поширеним недугою, що вимагають лікарського огляду. Але не варто піддаватися паніці, оскільки більшість ущільнень не небезпечно. Діагностика недуги не займає багато часу.

    Також рекомендуємо почитати: шишка за вухом у дитини