Порада дня: не придумуйте за дитину заняття, коли він скаржиться на нудьгу

422

Чим заповнені дні більшості сучасних дітей? Дитячим садом, шкільними уроками, розвиваючими заняттями, творчими спортивними гуртками і секціями. Дитині завжди пропонується, чим він буде займатися. Розпорядок дня розписаний по годинах. Наприклад, в 14 годин танці, в 15-30 – ліплення, о 17-00 – англійська з 18-00 до 19-00 – прогулянка, потім вечеря, купання і сон.

Читайте також:Ранній розвиток: огляд найбільш популярних методик

А коли виникає «віконце», дитина не може знайти собі заняття. «Мам, мені нудно!» – ось що чують матері. Про схожій ситуації в особистому блозі розповіла психолог Ганна Скавитина.

Що таке нудьга? Це ситуація, коли немає справи, яку захоплює тебе повністю. У дорослих цих справ так багато, що ми «не знаємо, за що хапатися». А діти в пошуках того, що їх захопить, змушені звертатися до батьків. Ми думаємо, що вони роблять це тільки для того, щоб ми відкрили їм щось нове в цьому світі, навчили чого-небудь, показали, розповіли. Але це не головне! Вони звертаються до нас за допомогою: підкажи, як мені визначитися, чого я хочу, – пояснила фахівець.

Психолог Ганна Скавитина впевнена:

…нудьга допомагаємо нам запустити процес оцінювання свого стану. Що я можу? Що я хочу? Нудьга вказує, що зараз ми займаємося не самим цікавим справою, адже це цікаве десь є, або його можна придумати! Можна сказати, що театр, музика — все мистецтво, навіть наука — з’явилися в результаті того, що хтось сумував. У момент нудьги ми розуміємо, що нам точно не хочеться займатися. Саме в тиші, в стані нудьги, якщо з неї не тікати, починає працювати уява, народжуються фантазії, приходять різні оригінальні ідеї, ми шукаємо і починаємо робити щось нове.

Фахівець відзначає, як робити не треба, якщо малюк скаржиться на нудьгу:

Багато батьків на скарги дитини про те, що йому нудно, пропонують включити мультфільми, щоб виторгувати собі трохи свободи. Якщо маля щоразу в такі моменти одержує телевізор або гаджет, то у нього закріплюється зв’язок: від нудьги є прекрасний вихід, з ним не зрівняються ніякі інші справи. Таким чином, ми підсаджуємо дітей на сучасний наркотик, але ніяк не вирішуємо проблему з розумінням себе і, як наслідок, з нудьгою.

Читайте також:Порада дня: для розвитку дитини іноді корисно бути… «ледачою» мамою

А ось і вірне рішення ситуації, коли дитина каже, що йому нудно.

Нудьгуючому дитині зовсім не потрібно, щоб ви йому запропонували помалювати, поспівати, подивитися мультики. Він просить допомогти йому зрозуміти себе. Часто вистачає того, що батько залишить на хвилинку свої найбільш важливі дорослі справи, посадить дитину до себе на коліна чи обійме за плечі і просто посидить поруч. «Нудно? Так, буває. Посидь зі мною поруч. Давай разом трохи поскучаем. Хочеш поговорити?» Вже через кілька хвилин малюк, отримавши підтримку, втече займатися чимось, що він за цей короткий час придумав сам для себе. Ми поділяємо почуття дитини, вчимо, що нудьга — це нормально і навіть іноді корисно. Ми не вказуємо, що робити, але даємо дуже важливу можливість посидіти і розібратися у своєму стані, зрозуміти себе і свої бажання, – пояснює психолог.

А як ви поступаєте, коли дитина скаржиться на те, що йому нудно?

Всі фото: Depositphotos