Що робити, якщо мокне пупок у новонародженого

2465

Зміст:

  • Як повинен виглядати пупок у немовляти
  • Чому мокне пупок
  • Що робити, якщо мокне пупок
  • Поради по догляду
  • Молоді мами часто лякаються того, що у новонародженого мокне пупок. Насправді це не страшно. Головне, правильно обробляти ранку і слідкувати за самопочуттям малюка.Якщо мокне пупок у новонародженого, справа може бути в неправильному догляді

    Як повинен виглядати пупок у немовляти

    Після народження дитини пуповину перерізають, дезінфікують і перев’язують або перетискають пластикової защібкою. На другу добу залишок пуповини пересихає, а на треті — відпадає. Залишається поглиблення, яке може трохи мокнути протягом місяця. Це виділяється сукровиця, необхідний для загоєння рани.

    У нормі виділення мінімальні. Після їхнього підсихання залишається жовта скориночка, що перешкоджає проникненню бактерій в ранку. Може злегка йти кров, але вона в нормі швидко згортатися.

    Але можливі і відхилення від норми. Якщо виділення рясні, у них з’являються домішки гною, а пупок погано пахне, ймовірно, приєдналася інфекція. У цьому випадку відсутня скоринка від подсыхающей крові і лімфи, пупкова ямка і навколишні тканини червоніють і набрякають. Тут без медичної допомоги не обійтися.

    Чому мокне пупок

    У немовлят імунітет ще не сформований. Тому ранка може повільно гоїтися. Також причиною може послужити неправильний догляд. Занадто часта обробка пупкової області перешкоджає підсихання і загоєнню рани. А недолік гігієни під прищіпкою і підгузником викликає парниковий ефект, який призводить до опрелостям і запалення. Крім того, сильно мокнучий пупок може бути симптомом ряду захворювань.

    Омфаліт

    Запалення пупкової ранки, прилеглих тканин і кровоносних судин характеризується гнійним процесом, набряком і почервонінням пупкового кільця. На животі проступає венозна сітка. Температура тіла підвищується, дитина стає млявою, втрачає апетит.

    Фунгус

    Розростання сполучної тканини в пупкової ямки. Характеризується утворенням вузликів і припухлості. Рана мокне, малюк стає неспокійним.

    Пупковий свищ

    Освіта наскрізного отвору між пупком і органами черевної порожнини. Ранка безпосередньо з’єднується з кишечником і сечовим міхуром. З неї може виділятися кал і сеча. Виникає роздратування, шкіра навколо ямки червоніє і лущиться.

    При таких патологіях потрібне комплексне лікування. При виявленні вищеописаних симптомів необхідно негайно звернутися до педіатра.

    Що робити, якщо мокне пупок

    При виникненні проблеми необхідна консультація лікаря. Він пояснить, чим обробити ранку, і як правильно доглядати за пупковою областю. Ось основні рекомендації:

  • Для механічного очищення використовують перекис водню.
  • Потрібно трохи капнути в ямку і почекати, коли скоринка розм’якшиться.
  • Потім ватним диском або кулькою акуратно прочистити ранку.
  • Після цього використовують антисептик.
  • Для обробки не рекомендується використовувати зеленку, вона зафарбовує шкіру, з-за чого можна пропустити початок запалення і почервоніння. Добре підходить мірамістин, він має підсушуючими і бактерицидними властивостями. Процедуру проводять двічі на день.

    Поради по догляду

    Щоб ранка швидше загоїлася і не виникло ускладнень, необхідно відповідально підходити до догляду за пупком немовляти. Перед процедурою необхідно ретельно вимити руки. Використовувана вата і серветки повинні бути стерильними. Не варто колупати в ямці пальцями або ватною паличкою.

    мокнет пупок у новорожденногоПупок потрібно обробляти і під прищіпкою

    Чого не можна робити:

  • Видаляти сухі корости або намагатися зняти їх повністю. Це призведе до відкриття рани, продовжить її загоєння і підвищить ризик приєднання інфекції.
  • Видавлювати гній з пупка.
  • Заклеювати ямку пластиром, інакше вона не підсохне.
  • Рекомендується частіше залишати малюка без одягу і влаштовувати йому повітряні ванни.

    Купати немовляти з мокнущим пупком можна, але вода повинна бути чистою, без відварів і мила. Одяг малюка повинна бути выстирана з гіпоалергенним порошком і выглажена з обох сторін. Варто віддати перевагу вільним повзунка і підгузків, які не натирають ранку.

    Мокнучий пупок у новонародженого – звичайне явище. Не варто за нього турбуватися. Головне, проконсультуватися у педіатра з приводу правильного догляду за ранкою і звертатися за медичною допомогою при рясних виділеннях, появі гною, запалення і неприємного запаху.

    Читайте також: догляд за пупком немовляти