Що робити, якщо у дитини болить нога після щеплення

2845

Зміст:

  • Найбільш поширені причини болю в нозі після щеплення
  • Можливі ризики
  • Чим допомогти дитині
  • Ситуації, коли болить нога після щеплення у дитини, на жаль, не рідкість. Найчастіше таке спостерігається при використанні АКДП-вакцин, причому марка виробника, як правило, ролі не грає. Виникнення симптому в більшості випадків оцінюється медиками як норма, тому лікування в таких випадках потрібно рідко.

    Найбільш поширені причини болю в нозі після щеплення

    АДМП або АКДП-вакцини найчастіше вводять дітям раннього віку, які ще не можуть чітко озвучити свої скарги.

    Якщо болить нога після щеплення у дитини, це може бути нормальною фізіологічною реакцією

    Дискомфорт у нозі можна розпізнати за такими симптомами:

    • сильна примхливість і плаксивість;
    • кульгавість на одну ногу;
    • почервоніння, набряк або ущільнення в області введення ін’єкції.

    Найчастіше біль у нозі після щеплення АКДС – це побічна реакція на допоміжний компонент вакцин – алюміній. Неприємний симптом може турбувати дитину протягом декількох тижнів, але найчастіше проходить через 24-48 годин. У рідкісних випадках зберігається на 1-2 місяці.

    Набагато рідше неприємні відчуття виникають через пошкодження нервових закінчень при введенні ін’єкції. Таке може статися, коли дитина сильно виривається або напружує ніжку. Великі нервові закінчення, такі як сідничний нерв, в області стегна не проходять, тому ризик розвитку серйозних ускладнень виключений. Через скільки пройде така біль точно сказати складно, все залежить від ступеня пошкодження оточуючих тканин, а також індивідуальних особливостей організму. Схожі реакції можуть виникнути після інших щеплень – кір, краснуха, пневмокок, грип і т. д.

    Можливі ризики

    До рідкісних ускладнень щеплень відносять тромбофлебіт, що розвивається із-за пошкодження капілярів, артерій чи вен, що проходять в області стегна маленького пацієнта. Хвороба характеризується запаленням стінок кровоносних судин і утворенням тромбу, закупоривающего їх просвіт. Таке ускладнення загрожує порушенням кровообігу, погіршення живлення тканин і іншими небезпечними ускладненнями.

    Іноді нога болить з-за наступних станів:

    • утворення гематоми;
    • алергічна реакція на компоненти вакцини;
    • формування абсцесу.

    Останнє являє серйозну небезпеку для здоров’я і життя дитини. Відсутність своєчасного лікування може призвести до зараження крові і летального результату. На практиці таке трапляється дуже рідко.

    Чим допомогти дитині

    Що робити у разі появи болю в нозі повинен пояснити педіатр. До нього потрібно звернутися за консультацією при появі будь-яких небажаних реакцій після щеплення.

    У більшості випадків лікарі рекомендують почекати 1-2 дні, не вживаючи ніяких самостійних дій. При розвитку дуже сильного больового синдрому допустимо дати дитині знеболюючий засіб на основі парацетамолу або ібупрофену, однак тільки після схвалення лікаря. Місцеві засоби застосовувати неприпустимо. Вони можуть змастити клінічну картину і ускладнити подальшу діагностику, якщо в цьому буде необхідність.

    Заборонені методи лікування:

    • зігріваючі або охолоджувальні компреси;
    • йодна сітка;
    • змазування зеленкою або фукорцином;
    • застосування стероїдних мазей;
    • розпарювання і т. п.

    При підозрі на абсцес батькам дадуть направлення до хірурга. Такі патології потребують термінового оперативного втручання.

    Якщо біль у нозі виникає у відповідь на щеплення від поліомієліту, батьки часто підозрюють даний інфікування вірусом, а неприємний симптом розцінюють як ознака хвороби. У цьому випадку побоювання батьків марні. Ін’єкційні вакцини не містять живих штамів вірусу, тому ризик розвитку поствакцинального поліомієліту повністю виключений.

    прививки акдсЩеплення АКДП частіше інших викликають біль у нозі дитини

    Ущільнення або почервоніння шкірних покривів в області введення вакцини вважається нормою, якщо діаметр інфільтрату не перевищує 5 див. Якщо вогнище більш великий, потрібно медичне спостереження. Якщо у дитини сильно болить нога, його потрібно показати лікареві, щоб виключити поствакцинальні ускладнення.

    Дивіться далі: кіста головного мозку у дітей