Що таке вагінізм і як його вилікувати

1512

Зміст:

  • Що це за явище
  • Можливі причини
  • Симптоми: що повинно насторожити жінку
  • Що робити
  • Діагностика та лікування
  • Вагінізм – досить рідкісне стан, але здатне принести значні неприємності як самої жінки, так і її статевого партнера. Вважається, що причина цього явища – невроз або психічний розлад, а робота репродуктивної системи має другорядне вплив.Лікування вагінізму вимагає терпіння

    Що це за явище

    Таку назву отримав спазм м’язів піхви, а у важких випадках до нього приєднуються м’язи стегон і черевного преса. Спазм відбувається перед статевим актом, заподіює біль під час нього або повністю виключає статеве життя. Цей механізм розвивається мимовільно, може супроводжуватися яскравими емоційними проявами. Неприємні явища можуть виникнути в будь-якому віці, але найчастіше визначаються у молодих дівчат, ще не ведуть статеве життя.

    Види вагінізму:

    • За часом виникнення:
      • Первинний – виникає при першому сексуальному досвіді;
      • Вторинний – виникає у жінок, які вже мали статеві контакти;
    • За подразника:
      • Прекоитальный – реакція на статевий акт;
      • Генералізований – реакція на введення тампонів і гінекологічних інструментів;
    • За ступенем тяжкості:
      • Легкий – реакція тільки на спробу проникнення у піхву;
      • Середній – реакція на дотик до інтимній зоні;
      • Важкий – реакція на думки про статевому контакті.

    Частота виникнення подібних проявів – близько 2% серед всіх жінок. Зі спазмом м’язів піхви пов’язано багато забобонів. Зокрема, в деяких культурах така реакція вважається ознакою невинності нареченої.

    Можливі причини

    Встановлено, що вагінізм пов’язаний з роботою нервової системи, а не репродуктивної. Він виникає на грунті неврозів, різних нав’язливих станів, а також при патологіях інших систем, порушують роботу мозку. Наприклад, при тиреотоксикозі.

    Причини, по яким невроз набуває характер спазму піхви, не встановлені. Хвороба може мати характер фобії, тобто нав’язливого страху перед статевою близькістю, а м’язові скорочення відбуваються рефлекторно, крім бажання жінки. У виникненні вторинних проявів можуть зіграти роль психологічні травми, пов’язані з сексом і гінекологічними маніпуляціями (зґвалтування, тривалі руйнівні відносини, особливо грубий огляд гінеколога і операція на жіночих статевих органах).

    Вагинизм боли во влагалищеЗвуження піхви при вагінізмі

    Серед причин такого явища можуть бути патології піхви – перенесені запальні процеси, пошкодження слизової. Під час статевого акту жінка відчуває біль, і якщо це відбувається досить довго, може сформуватися нездорова захисна реакція.

    Стани, з якими можна сплутати вагінізм:

    • атрезія піхви – наявність спайок між стінками піхви, повністю ізолюють його від внутрішніх органів;
    • запальні процеси статевих органів і промежини;
    • психічні розлади, що виявляються в остраху сполучення.

    У будь-якому випадку, біль і неприйняття сексу повинно стати приводом для візиту до лікаря.

    Симптоми: що повинно насторожити жінку

    Незалежно від причин, захворювання проявляє себе тільки під час маніпуляцій, при яких задіяні геніталії. В інший час жінка може відчувати себе добре, а її поведінка буде абсолютно звичайним.

    Симптоми патології проявляються під час статевого акту. Якщо дівчина до цього не вступала в інтимні зв’язки, то поява болю і спазму стане для неї несподіваним. Залежно від ступеня тяжкості патології спазм може статися до злягання або під час нього. У першому випадку статевий акт стає неможливий. Спроби розслабитися ні до чого не призводять, а роздратування чоловіка може лише погіршити ситуацію. Насильницьке введення члена в деяких випадках можливе, але вкрай болісно для жінки.

    Побутуєдумка, щопатологіїрепродуктивноїсистемижінкипроходятьсамізнародженнямдитини. Ценевірновагінізм може виникнути у народжували жінок, в тому числі і відразу після пологів на ґрунті післяпологової депресії.

    Якщо спазм відбувається під час статевого акту, стає неможливим витягнення пеніса. Така ситуація часто обігрується в комічному ключі, але коханцям, які зіткнулися з цим, не до сміху. Симптом защемлення статевого члена – це не тільки неможливість його витягти, але і сильна біль. Щоб справитися з цим, доводиться вдаватися до медичної допомоги.

    Слід пам’ятати про те, що прояви гострого та хронічного вагінізму ніяк не пов’язані з особистим ставленням жінки до певного чоловікові. Спазм відбувається не за бажанням жінки, а з-за глибинних страхів. Більш того, жінка здатна відчувати статеве ваблення і оргазм, що посилює її неврологічну симптоматику.

    Що робити

    Якщо у жінки стався спазм м’язів, слід змиритися з тим, що статевий акт не відбувся. Ця рекомендація відноситься як до жінок, так і до чоловіків. Якщо спазм стався до статевого акту, його не потрібно продовжувати насильно – це призведе до хворобливих відчуттів.

    Для чоловіка важливо поставитися з розумінням до симптомів хвороби – його терпіння може допомогти жінці справитися зі своїм станом. Іноді хорошого ефекту вдається домогтися погладжуваннями і стимулюванням ерогенних зон – статеве збудження допоможе боротися з ознаками вагінізму. Але якщо це не принесло результату, то партнерам слід перервати статевий акт.

    Причины вагинизмаОсновна причина вагінізму — неврози

    Чого не можна робити чоловікам відбувся при статевому акті, так це дорікати жінку. Це тільки погіршить її стан. Чоловікові важливо зрозуміти, що його партнерка не відчуває задоволення від спазму м’язів піхви і не намагається ухилитися» від сексу з бажання досадити партнеру. Недотримання цих рекомендацій може призвести до того, що розвинеться хронічний вагінізм і жінка в подальшому буде мати серйозні проблеми з сексом.

    При обмеженні пеніса в піхву існує безліч рекомендацій – спробувати вколоти статеві губи шпилькою, ввести палець в анус жінки і трохи потягнути вниз, прийняти спільну ванну або змастити статеві органи маслом. Яка з них виявиться ефективною – заздалегідь передбачити не можна. Якщо нічого не допомогло, треба викликати «швидку».

    Діагностика та лікування

    Лікар починає свої дії з опитування пацієнтки. Йому важливо знати особливості її статевого життя з моменту її початку до сьогоднішнього дня, а також методи запобігання від вагітності і репродуктивні плани. Кожна деталь може виявитися важливою, тому пацієнтці не потрібно нічого приховувати від лікаря. Огляд на гінекологічному кріслі підтверджує діагноз – спазм викликається проведенням маніпуляцій у піхву.

    Лікування хвороби проводять спільно гінеколог і невролог або психотерапевт. Також може знадобитися консультація проктолога, ендокринолога, сексолога або хірурга. Важливо виявити, що викликало захворювання і усунути основну причину. Вживаються заходи, спрямовані на:

    • усунення патологій статевих шляхів, викликають хворобливість статевого акту;
    • боротьбу з тривожністю і неврозами;
    • терапію гормональних збоїв, якщо вони спричинили порушення.

    Найскладніший елемент лікування – вирішення психологічних проблем. Вони можуть бути приховані настільки глибоко, що їх пошук займе кілька років. Дії психолога і психотерапевта будуть залежати від особливостей сексуального життя жінки.

    У процесі терапії може бути виявлено, що жінка вступила в шлюб проти волі – наприклад, на вимогу батьків або виходячи з фінансових міркувань. Вона підсвідомо уникає статевого акту, що і призводить до спазму. Подібні явища можуть спостерігатися, якщо з часом подружжя почали відчувати одне до одного стійку неприязнь. У цих випадках єдиний вихід – розставання і зміна статевого партнера.

    Якщо проблема в тому, що жінка відчуває напади з будь-яким чоловіком, призначають кілька різних методик:

    • гіпноз, в процесі якого жінці вселяють, що їй не буде боляче;
    • дихальні вправи, які допомагають розслабитися, знижують тривожність;
    • розширювачі, які імітують статевий акт, з поступово зростаючою діаметром.

    Дівам при вираженому страху дефлорації виробляють штучне розрізання пліви – це робиться під наркозом, так що випробувати біль жінка не може.

    Якщо лікування не дало результатів, жінці можуть порекомендувати утримання і сеанси психотерапії, спрямовані на усунення неврозів. Це підвищить якість її життя і може сприяти вирішенню проблем у статевій сфері.

    У мережі можна знайти безліч достовірної і не дуже інформації про спазмі м’язів піхви, а також про методики та вправи, які допомагають з ним впоратися. Але за достовірною інформацією з цього приводу треба звернутися до лікаря.

    Також рекомендуємо почитати: волосся на животі у дівчини