Що таке критичні періоди розвитку плода

1616

Зміст:

  • Періоди внутрішньоутробного розвитку ембріона
  • Критичні періоди розвитку плода
  • Вплив шкідливих факторів на плід
  • Плід під час вагітності проходить певні періоди внутрішньоутробного розвитку, деякі з них є критичними. В цей час жінці потрібно бути особливо обережною. Не варто нехтувати дослідженнями та рекомендаціями, які призначає лікар, оскільки дитина стає особливо вразливим до впливу зовнішніх факторів.

    Періоди внутрішньоутробного розвитку ембріона

    Існує кілька періодів перебігу вагітності, кожен з яких характеризується своїми особливостями і можливостями. Під наглядом лікаря при необхідності можуть призначатися різні медикаменти і процедури, які допоможуть забезпечити нормальну життєдіяльність плода. Всі заходи проводяться у відповідності з поточним періодом вагітності для запобігання небезпеки викидня і виникнення ускладнень.

    У критичні періоди розвитку плода потрібно бути обережною

    Згідно з медичними даними, під час вагітності проходить два періоду:

  • Ембріональний. Цей етап триває від моменту зачаття до 8 тижня вагітності. Він дійсно є критичним, тому що в цей час високий ризик викидня. В організмі жінки формуються три листка. Перший з них утворює майбутню плаценту. Другий є основою для скелета майбутнього малюка. Третій починає поступово модифікуватися у внутрішні органи дитини.
  • Фетальний. Набагато більш тривалий – від 9 тижня і до самого народження. У цей час дитину називають плодом, що дуже добре, оскільки ризик викидня значно знижується. Поступово завершується закладка органів і тканин, вони починають стрімко розвиватися і готуватися до майбутніх пологів. Припиняється ріст голови, тіло стає більш пропорційним. З часом обличчя малюка набуває людські риси, статеві органи ростуть і дають лікарям уявлення про те, кого чекає жінка – хлопчика або дівчинку. У цей період формування плоду закінчується, і починається його розвиток.
  • Також можна виділити так звані критичні періоди, під час яких малюк найбільш схильний до впливу агресивних факторів з боку.

    Критичні періоди розвитку плода

    Погіршити ситуацію під час критичних періодів можуть переохолодження або перегрівання, стреси, отруєння токсинами, всілякі захворювання.

    период внутриутробного развитияВ небезпечні періоди внутрішньоутробного розвитку отруєння, стрес, переохолодження особливо небезпечні для мами і малюка

    Перший критичний період припадає на другу і третю тижня виношування малюка. Небезпеку становить той факт, що жінка може навіть не підозрювати про те, що вагітна. При травмуванні або виникненні захворювань матки можливий викидень.

    Другий критичний період припадає на 8-12 тиждень вагітності. Це час активного розвитку плаценти, і велику небезпеку представляють гормональні збої в організмі жінки, які також можуть призвести до викидня, або до розвитку аномалій у дитини.

    Важливо постійно знаходитися під наглядом лікаря, щоб уникнути переривання вагітності.

    Третій критичний період припадає на 18-22 тижні вагітності. В цей час також існує ризик викидня, але обґрунтований він, як правило, виникненням інфекційних патологій.

    Останній критичний період триває з 28 по 32 тиждень вагітності. У цей час може виникнути пізній гестоз, плацентарна недостатність і відшарування плаценти. Максимально обережними повинні бути жінки, які вагітні двійнею або трійнею – багатоплідна вагітність підвищує ризик виникнення ускладнень.

    Вплив шкідливих факторів на плід

    У ці періоди найбільш гостро відчувається вплив будь-яких навколишніх факторів на виношування дитини. На ранніх термінах можливий викидень, на пізніх – розвиток різних аномалій, іноді навіть несумісних з життям.

    Жінці не варто перенапружуватися на роботі чи носити важкі предмети. Частину своїх повсякденних обов’язків цілком можноделегировать чоловікові. Після вагітності ви зрозумієте, що не дарма так турбувалися про безпеку дитини, адже він занадто вразливий, перебуваючи в утробі матері.

    Критичні періоди розвитку плода характеризуються підвищеним ризиком виникнення ускладнень. Жінка повинна бути гранично зосереджена і налаштована на забезпечення максимальної безпеки малюка. Потрібно часто відвідувати лікаря і вчасно піклуватися про усунення будь-яких патологій.

    Також цікаво почитати: лікування СЗРП при вагітності