Що таке матка і шийка матки у жінок

1223

Зміст:

  • Що таке матка
  • Будова
  • Шийка матки у жінок
  • Де знаходиться шийка
  • Які функції виконує шийка матки
  • Види патологічних процесів
  • Що таке матка – докладно описано в підручниках по гінекології. Знаючи про будову органів малого тазу, можна розуміти механізм розвитку і ускладнення тих чи інших захворювань. Деякі патології вимагають видалення матки, що призводить до абсолютного безпліддя.

    Що таке матка

    Матка являє собою невеликий порожнистий м’язовий орган. Він візуально не помітний для оточуючих, оскільки має невеликі розміри і розташовується в глибині малого тазу.

    У медицині велика увага приділяється стану здоров’я матки, оскільки від цього залежить якість життя дівчини і можливість реалізації дітородної функції. Гінекологія – окрема галузь медицини, яка займається діагностикою та лікуванням патологічних процесів матки та її придатків.

    Що таке матка – відомо всім жінкам

    У різних представниць слабкої статі матка може мати відмінні розміри і положення. Багато в чому ці показники залежать від стану здоров’я. При запальних процесах м’язовий орган збільшується. Також його активний ріст відзначається під час вагітності. Анатомічні особливості, деякі захворювання та вікові зміни можуть викликати зміщення матки з її природного місця розташування.

    У нормі вона розташовується між сечовим міхуром і кишечником. Глибина не перевищує 7 див. У родили жінок вона становить 4 см. Ширина дорівнює 4 див. Для діагностики стану матки використовуються наступні маніпуляції:

    • УЗ-сканування трансабдомінальним або трансвагінальним датчиком – на екран монітора виводиться зображення матки і її шарів;
    • бімануальне обстеження – пальпація виконується під час гінекологічного огляду;
    • гістероскопія – ендоскопічний прилад вводиться в порожнину і дозволяє вивчити внутрішній шар;
    • гістеросальпінгографія – рентгенівське обстеження з введенням контрастної речовини;
    • МРТ і КТ.

    У гінекології виділяються дві важливі функції матки – менструальна і дітородна. Порожнистий м’язовий орган, створений природою для виношування і народження дітей. У невагітному стані він щомісяця зазнає перетворень і менструирует через кожні 3-5 тижнів.

    Будова

    Жіноча репродуктивна система має складну будову. Органи взаємодіють і регулюють роботу одне одного. При захворюванні одного відбуваються збої в іншому. Матка складається із трьох шарів, кожен з яких важливий для реалізації дітородної і менструальної функції.

    • Зовні м’язовий порожнистий орган вистелений серозною оболонкою, яка в медицині називається периметрием. Він контактує з черевною порожниною і сусідніми органами.
    • Середня частина виконує скоротливу функцію і називається міометрієм. У свою чергу вона складається з трьох шарів – подсерозного, серединного і підслизового.
    • Внутрішня оболонка називається ендометрієм і є функціональним шаром. Вона підлягає щомісячному перетворення і дозволяє розвиватися вагітності.

    Візуально матка у дівчат нагадує перевернуту грушу. В області дна вона з’єднується з двома каналами – яйцеводами або фаллопиевыми трубами. Також за допомогою зв’язок до неї кріпляться яєчники, що забезпечують стабільний гормональний фон і налагоджену роботу, а також виробляють яйцеклітини.

    У гирлі м’язового органу знаходиться внутрішній зів. Він переходить в невеликий канал, який називається шийкою і пов’язує дітородний орган з піхвою.

    Шийка матки у жінок

    Шийка матки є важливою частиною всієї репродуктивної системи у представниць слабкої статі. Ця частина має складну будову і вимагає постійного спостереження за її станом. Довжина становить від 2 до 4 см і залежить від фази циклу, терміну вагітності, а також деяких патологічних станів.

    шейка маткиШийка матки є транспортуючих органом

    Порожнину шийки вистелена тонким гвинтоподібним каналом, який називається цервикальним. Тут присутні залізисті клітини, активність яких регулюється гормональним фоном. Секреторна функція циліндричного епітелію забезпечує захист порожнини дітородного органу, в певні дні циклу підвищує шанси на зачаття і створює комфорт для жінки.

    З двох сторін цервікальний канал має зів. В порожнині матки внутрішній, а в піхву – зовнішній. Транспортуючий канал має м’язове будова. Він може розширюватися та звужуватися, збільшуватися і зменшуватися. Цей орган забезпечує доступ до порожнини матки при необхідності виконання будь-яких маніпуляцій.

    Через цервікальний канал і шийку виводяться менструальні виділення, проходять природні пологи, а також вводяться внутрішньоматкові контрацептиви.

    Де знаходиться шийка

    Говорячи про шийці матки, лікарі передбачають вагінальну частину цервікального каналу. У гінекології для діагностики даної ділянки використовуються наступні методи:

    • УЗД дозволяє визначити довжину і ширину, а також ступінь відкриття зіва;
    • огляд в дзеркалах – виконується на гінекологічному кріслі і дає можливість візуально оцінити стан слизової;
    • кольпоскопія – діагностика, що передбачає багаторазове збільшення клітин шийки.

    Також при обстеженні шийки беруться різні мазки. Вони дозволяють визначити запальні процеси і зміни тканин, які не видно неозброєним оком.

    При наявності деяких навичок жінка може самостійно промацати шийку і навіть навчитися визначати з допомогою самообстеження стан репродуктивної системи. Діагностика виконується чистими руками з коротко остриженными нігтями.

    На дотик піхвова частина цервікального каналу нагадує невелику опуклість з поглибленням в центрі. Вона розташовується на передній або задній стінці, що залежить від анатомічного стану матки.

    Які функції виконує шийка матки

    Основними функціями цервікального каналу є транспортуюча і секреторна. У сукупності вони забезпечують правильну роботу органів малого тазу.

    у женщинУ жінок органи малого тазу повинні бути обстежені не менше двох разів на рік

    Функції шийки:

    • Секреторна. Внутрішня частина шийки вистелена кубічними клітинами. В різні дні циклу під дією гормонів, що вони продукують слиз. У нефертильный період виділення «закупорюють» прохід, ніж захищають порожнину дітородного органу від проникнення хвороботворних мікроорганізмів. При настанні фертильного періоду з каналу виділяється рідка слиз, що створює сприятливі умови для проходження сперматозоїдів. Під час вагітності тут формується слизова пробка з виділень, яка також запобігає інфікуванню дітородного органу.
    • Транспортуюча. В силу своєї анатомічної будови шийка може змінювати розміри. Під час менструації вона стає коротше та ширше, що забезпечує виведення отторгающегося функціонального шару. Під час вагітності вона щільно закрита і має найбільшу довжину, що попереджає контакт плоду з патогенними мікроорганізмами. У початковій стадії пологів шийка відкривається і коротшає, а до моменту потуг повністю згладжується, забезпечуючи безперешкодний шлях для дитини.

    У деяких жінок функції шийки порушується. Причиною стають патологічні процеси, які проявляються клінічною картиною. При зміні роботи цервікального каналу відбуваються порушення у всій репродуктивній системі.

    Види патологічних процесів

    Регулярне обстеження у гінеколога дозволяє жінкам уникнути серйозних захворювань інтимної сфери. Під час діагностики можуть бути виявлені патології матки і шийки, які на початкових стадіях можна легко вилікувати.

    • Гіперплазія і гіпоплазія ендометрію – надмірний або недостатній ріст функціонального шару матки. Може супроводжуватися формуванням поліпів. Нерідко призводить до безпліддя.
    • Внутрішній ендометріоз або аденоміоз – проростання функціонального шару в м’язовий. Викликає рясні менструації, болю і призводить до безпліддя.
    • Запальні процеси – ендометрит, метрит, периметрит, параметрит. Характеризуються порушенням менструальної і репродуктивної функції. Супроводжуються болями в животі і посиленими виділеннями.
    • Новоутворення – міома, поліпи, кісти, спайки. При невеликому розмірі можуть ніяк себе не проявляти. При активному зростанні призводять до кровотеч, болю, труднощі при зачатті.
    • Фонові захворювання шийки – ерозія, ектопія, лейкоплакія, поліпи. Поширеною причиною стають гормональні порушення. Захворювання добре піддаються лікуванню і мають сприятливий прогноз.
    • Передраковий стан – види дисплазії 1-3 ступеня. Патології мають високий ризик малігнізації, часто виявляються у занедбаному стані і вимагають радикального лікування.
    • Рак – онкологія матки чи шийки. Захворювання вимагає видалення органу та проведення медикаментозного лікування.

    Шийка і матка для дівчини є важливими органами, що приймають участь роботі репродуктивної системи. Для підтримання їх у здоровому стані необхідно регулярно обстежуватися у гінеколога.

    Також цікаво почитати: матка при вагітності