Що таке овуляція і скільки живе яйцеклітина після неї

2402

Зміст:

  • Що таке жіноча яйцеклітина
  • Що таке овуляція
  • Що може вплинути на овуляцію
  • Як визначити момент овуляції
  • Жіночий менструальний цикл підтримується гормональною регуляцією, спрямованої на дозрівання статевої клітини і підготовку до вагітності. Цей процес можливий тільки протягом фертильного періоду життя – від менархе до настання клімаксу. Скільки живе яйцеклітина, мало залежить від зовнішніх факторів, адже для запліднення відведено невеликий проміжок часу після овуляції.Скільки живе яйцеклітина, можна розрахувати лише приблизно

    Що таке жіноча яйцеклітина

    Яйцеклітина чи ооцит – це статева клітина, необхідний для розмноження, яка закладається у дівчаток ще в період внутрішньоутробного розвитку. Але до моменту народження з 6-7 мільйонів залишається тільки четверта-п’ята частина, а решта редукуються. Яйцеклітини продовжують знищуватися до моменту статевого дозрівання, поки в організмі жінки їх не залишається близько 300-400 тисяч.

    Після першої менструації у дівчат починають відбуватися овуляції, але поки гормональна регуляція недосконала, дозрівання ооцита відбувається не кожен місяць. У жінок репродуктивного віку щомісяця формується один домінантний фолікул, з якого виходить яйцеклітина. Найчастіше це відбувається поперемінно в правому і лівому яєчнику.

    Іноді можливо дозрівання двох яйцеклітин. Тоді після запліднення розвивається 2 плоду, які будуть разнояйцевыми близнюками.

    Обсяг ооцита перевищує розмір сперматозоїда в кілька десятків разів, а кількість генетичного матеріалу – рівне. У статевих клітинах міститься половина набору хромосом, у жінок це 23Х, а у чоловіків 23У або 23Х. При їх злитті утворюється повний набір хромосом, який відповідає підлозі:

    • 46, ХХ – дівчинка;
    • 46, ХУ – хлопчик.

    В яєчниках ооцити знаходяться на одній стадії розвитку – оогония. Це яйцеклітина, яка оточена шаром фолікулярних клітин. До моменту овуляції навколо неї сформується блискуча оболонка, що складається з глікопротеїнів. Разом з фолликулярными клітинами і їх ворсинками вона забезпечує харчування ооцита. Коли один сперматозоїд проникне всередину статевої клітини, зовнішня оболонка швидко твердіє і не пропускає всередину інші спермії.

    Що таке овуляція

    Овуляція – це процес розриву оболонки фолікула і виходу зрілої яйцеклітини в черевну порожнину.

    Підготовка до овуляції починається з першого дня менструального циклу. Основним регулятором роботи яєчників виступає гіпофіз. Він виділяє фолікулостимулюючий гормон, під впливом якого відбувається наростання фолікулярного епітелію навколо ооцита. Цей зернистий шар починає виробляти рідина, в якій містяться естрогени.

    Зазвичай починається дозрівання одночасно декількох фолікулів. Але останні поступово зупиняються в рості і піддаються атрезії. Залишається тільки домінантний фолікул. Концентрація естрогенів поступово збільшується, наростає викид ФСГ. Його максимальна концентрація відзначається до 7-9 дня з моменту дозрівання фолікула.

    Підвищені естрогени гальмують вироблення ФСГ, але не впливають на лютеїнізуючий гормон.

    Естрогени також стимулюють синтез гонадолиберинов в гіпоталамусі, а вони приводять до одномоментного пікового викиду ФСГ і ЛГ. Під їх впливом у фолікулі різко збільшується кількість рідини, активується фермент коллагеназа, сприяє витончення стінки бульбашки, і він лопається. Відбувається це на 12-14 добу менструального циклу.

    после овуляцииПісля овуляції на місці фолікула утворюється жовте тіло

    До яєчниках впритул прилягають матковий труби, на їх кінцях є фимбрии – війкові освіти, які коливальними рухами сприяють проникненню всередину яйцеклітини. У самому широкому ампулярному відділі труби має відбутися запліднення. Приблизно встановлено, скільки живе яйцеклітина. Вважається, що вона придатна для запліднення протягом 24 годин після овуляції. Пізніше відбувається її загибель через нестачу поживних речовин.

    Що може вплинути на овуляцію

    На овуляцію можуть вплинути зовнішні і внутрішні фактори. Жіночий менструальний цикл має складну гормональну регуляцію, а викид гормонів гіпофіза залежить від стану нервової системи в цілому. Тому не рідкість — збій циклу з-за стресу, нервової напруги або фізичної перевтоми. З-за таких факторів ановуляторні цикли з матковими кровотечами часто спостерігаються у підлітків.

    Порушення дозрівання фолікула відбувається з наступних причин:

    • природне згасання функції яєчників у жінок після 40 років все частіше спостерігаються ановуляторні цикли;
    • запальні процеси в статевих органах – оофорит порушує чутливість овариев до гормонального впливу, перешкоджає овуляції;
    • ожиріння – призводить до гормональних змін, гиперэстрогениии, яка пригнічує вироблення ФСГ і ЛГ;
    • хвороби ендокринної системи цукровий діабет, гіпертиреоз, гіпотиреоз;
    • патологія надниркових залоз;
    • міома матки, ендометріоз;
    • гиперпролактинэмия;
    • різні злоякісні пухлини;
    • генетичні відхилення та вроджені аномалії.

    Зміни гормонального фону спостерігаються при виснаженні, нестачі харчування. У багатьох жінок, які сидять на строгих дієтах, відсутні менструації через придушення овуляції.

    Порушення дозрівання фолікулів відбувається у жінок з синдромом полікістозних яєчників. Це багатофакторне захворювання, при якому оболонка яєчника настільки щільна, що вона не може розірватися під впливом викиду гормонів. Фолікули збільшуються, дозрівають яйцеклітини, але немає їх розриву. Тому на поверхні яєчників утворюються кістозні порожнини, що нагадують перлове намисто.

    У жінок з синдромом передчасного виснаження яєчників різко знижується запас ооцитів. Це призводить до ановуляторним циклам і клімаксу у молодому віці.

    Робота яєчників може бути придатним під впливом гормональних препаратів. В легкій формі, що таке відбувається у жінок, які приймають комбіновані оральні контрацептиви протягом 3-4 місяців. Після їх відміни спостерігається ребаунд-ефект – ендокринна система активується, що може спровокувати дозрівання одночасно двох ооцитів.

    У жінок, які готуються до ЕКО, проводиться стимуляція овуляції медикаментозними засобами, щоб отримати максимальну кількість яйцеклітин. Застосовують наступні препарати:

    • кломіфену цитрат – безпосередньо впливає на викид гормонів гіпоталамусом і гіпофізом;
    • меногон, пурегон, гонал – препарати гонадотропінів, що діють на тканини яєчників, що використовуються при неефективності першого засоби.

    что такое женская яйцеклеткаЖіноча яйцеклітина — це клітка з половиною набору хромосом

    Як визначити момент овуляції

    Визначення дозрівання яйцеклітини проводиться за допомогою експрес-тесту. Він реагує на вміст ЛГ в сечі. Але потрібно пам’ятати, що рівень гормону підвищується за 24 години до настання овуляції.

    Інший спосіб розрахунку – вимірювання базальної температури. Секреція гормонів посилює приплив крові до матки, що викликає незначне підвищення температури в прямій кишці за добу до овуляції. Але помітити це можна лише при регулярних вимірах, які потрібно проводити за такими правилами:

    • визначати температуру щодня вранці, не встаючи з ліжка;
    • починати реєстрацію з першого дня циклу;
    • обов’язковий сон не менше 4-5 годин;
    • виключити прийом алкоголю.

    На точність вимірювання впливає секс у вечірній час, будь-які відхилення в стані здоров’я, запалення статевих органів чи загальне гарячковий стан. Сон менше 4 годин також призводить до підвищення базальної температури.

    Визначити наближення овуляції можна за зовнішнім симптомам. Збільшення вироблення естрогенів призводить до посилення піхвових виділень, слиз стає більш рідка і тягуча.

    Деякі жінки вдаються до вимірювання висоти розташування шийки та її консистенції. Перед овуляцією вона піднімається вище в піхву і стає розм’якшеною.

    Але потрібно пам’ятати, що зміни гормонального фону, які відображаються в стані цервікального слизу, консистенції шийки матки або призводять до позитивного тесту на овуляцію, не означають, що обов’язково станеться розрив фолікула. Крім синдрому полікістозних яєчників, можливе утворення фолікулярної кісти, коли пляшечку з яйцеклітиною не розривається, а продовжує рости.

    Кількість і якість яйцеклітин – це запорука репродуктивного здоров’я жінки. На їх число неможливо вплинути, вони не утворюються після народження. Тому необхідно вживати профілактичні заходи, щоб не нашкодити своєму організму.

    Дивіться далі: процес дозрівання яйцеклітини у жінки