Фетальний алкогольний синдром у дітей

1708

Зміст:

  • Як спирт потрапляє до плоду
  • Зміни зовнішності
  • Патології нервової системи
  • Патології внутрішніх органів
  • Важкі генетичні синдроми
  • Алкоголь, який вживає вагітна жінка, згубно діє на плід, високий ризик розвитку фетального алкогольного синдрому у дітей. До проявів синдрому відносяться характерні зміни зовнішності і патології внутрішніх органів. Наслідки зловживання алкоголем матір’ю позначаються на дитині всю його життя.Фетальний алкогольний синдром у дітей невиліковний

    Як спирт потрапляє до плоду

    Етиловий спирт – сильний природний розчинник, тому легко проникає в тканини людського організму і проходить крізь природні бар’єри. У тому числі алкоголь проникає через плацентарний бар’єр, який повинен убезпечити малюка від токсичних речовин в крові матері. Але цього не відбувається, концентрація спирту в крові плода швидко стає такою ж, як у матері. Ферментні системи малюка не можуть впоратися з отрутою – так формуються ознаки отруєння плоду алкоголем.

    Токсична дія виявляється на будь-якому терміні, тому «безпечного» часу, в яке можна пити вагітним жінкам, не існує. Вираженість порушень залежить від прийнятої дози і регулярності її вживання – пити потроху, але часто, настільки ж шкідливе, як випити багато один раз. Тому фетоалкогольный синдром зустрічається і у дітей з цілком благополучних з вигляду сімей.

    Механізми впливу спирту на плід різноманітні:

    • Пряма токсична дія алкоголю і його метаболітів, що проникають з крові матері;
    • Порушення надходження поживних речовин у кров плоду;
    • Гіпоксія плоду;
    • Пошкодження статевих клітин до зачаття.

    Фетальний алкогольний синдром у дітей не може проявитися тільки змін зовнішності, самі тяжкі його прояви несумісні з життям.

    Зміни зовнішності

    Зовнішній вид малюків, що піддавалися систематичному отруєння алкоголем в утробі матері, дуже специфічний. Він отримав назву «обличчя дитини з фетоалкогольным синдромом». Зміни стосуються пропорцій обличчя і кінцівок. Діти народжуються з вагою менше норми і ростуть повільніше однолітків з-за того, що погано засвоюють поживні речовини.

    Патології особи не несуть серйозної шкоди для дитини, але роблять його зовнішність дуже характерною. Порушене співвідношення розмірів обличчя і черепа – черепна коробка менше, ніж у здорових аж до мікроцефалії. Зовнішні особливості особи:

    • Близько посаджені очі;
    • Епікантус – складка над внутрішнім кутом ока, опущення верхньої повіки;
    • Косоокість;
    • Перенісся розташована низько, плоска;
    • Тонка верхня губа;
    • Нерівний зубний ряд.

    Кожен з цих ознак окремо не говорить ні про що та може зустрічатися у здорових дітей. Діагностичне значення має саме поєднання зовнішніх рис. Можливі більш глибокі зміни – «заяча губа», «вовча паща», деформації кісток черепа.

    У здорових новонароджених шви між кістками черепа заповнені хрящової або сполучною тканиною. Це необхідно, щоб знизити навантаження на статеві шляхи жінки під час пологів і забезпечити можливість зростання череп разом з головним мозком після народження. У дітей з ФАС кістки зростаються раніше часу, може бути дуже раннє закриття великого тім’ячка.

    Маленький череп не може дати достатньо простору для мозку, що стає причиною неврологічних порушень.

    З деформацій кінцівок одна із самих характерних – клинодактилия. Це викривлення дистальної фаланги (кінчик) пальця, зазвичай мізинця. Виникає на руках, рідше – на ногах. В майбутньому викривлені пальці можуть створити незручності в роботі. Викривлення кількох пальців на одній руці зустрічається вкрай рідко. Діти, яким діагностовано фетоалкогольный синдром, більше схильні до рахіту і викривленням кісток.

    фетоалкогольный синдромНеконтрольоване поведінка — одна з ознак ФАС

    Патології нервової системи

    Фетальний алкогольний синдром у дітей проявляється не тільки змінами зовнішності, але і порушеннями поведінки. Вони стають помітні з самого раннього віку – діти з ФАС відрізняються підвищеною емоційною збудливістю, їм складно запам’ятовувати нову інформацію, навчаються вони повільніше однолітків, зате частіше проявляють агресію. Абсистентный синдром у новонароджених проявляється, якщо малюк піддавалася регулярним впливів алкоголю або остання доза була прийнята незадовго до пологів. У дитини виникає тремор кінцівок, блювання, порушення тонусу м’язів. Ті ж явища спостерігаються у дорослих, довгостроково зловживали алкоголем при вимушеному припиненні пияцтва.

    У більш старшому віці з’являються перші прояви СДУГ – синдрому дефіциту уваги і гіперактивності. З боку патологія схожа на погану поведінку – малюк імпульсивний, не слухається батьків і вчителів, здійснює небезпечні для себе і оточуючих вчинки, проявляє агресію. Але на відміну від просто поганого поведінки, малюк не здатний контролювати прояви захворювання в ранньому дитинстві, ні в дорослому віці.

    Патології внутрішніх органів

    Фетоалкогольный синдром супроводжується порушеннями внутрішніх органів:

    • Вади серця;
    • Діафрагмальні грижі;
    • Звуження бронхів;
    • Вроджена пневмонія;
    • Відсутність або деформація нирки;
    • Недорозвинення статевих органів.

    Патології ендокринної системи проявляють себе вродженими коливаннями рівня цукру в крові, зниженим кількістю гормону росту, з-за чого малюки значно відстають від однолітків у фізичному і розумовому розвитку.

    Важкі генетичні синдроми

    Алкоголь викликає порушення в статевих клітинах, викликаючи порушення їх розподілу. В майбутньому це проявляється грубими хромосомними патологіями у малюка. Спирт однаково шкідливий як для сперматозоїдів, так і для яйцеклітин. Ймовірність народження дитини з ознаками тяжких аномалій мало залежить від того, хто з батьків зловживав спиртним. Яйцеклітини не оновлюються протягом життя, а сперматозоїдів утворюється більша кількість.

    Синдром Патау – наявність «зайвого» хромосоми 13 парі. Його прояви включають в себе цілий набір патологій внутрішніх органів. Зовнішні прояви настільки ж характерні – це множинні патології будови черепа, відразлива зовнішність, зрощення пальців і відсутність волосся. Діти з таким захворюванням рідко доживають до року.

    Найвідоміша з хромосомних патологій – синдром Дауна. Її найбільша небезпека цього захворювання не в розумовій відсталості, а в пороці серця, з-за якого пацієнти рідко доживають до 30 років.

    Одужання при синдромі Дауна неможливо.

    фетоалкогольный синдромСиндром Дауна, як і фетоалкогольный синдром, невиліковний

    Синдром котячого крику – відсутність одного з плечей п’ятої хромосоми. Голова малюка деформована, змінена форма пальців, порушене формування вух, є різноманітні патології внутрішніх органів. З-за порушень розвитку мовного апарату плач малюка нагадує нявкання. Діти з цим синдромом доживають до дорослого віку, але їх інтелектуальні та фізичні можливості знижені.

    Синдром Крузона – груба патологія черепа через порушення в 10 хромосомі. Проявляється деформацією черепа, порушенням форми очних щілин, зрощенням пальців та іншими порушеннями формування скелета. Хвороба часто ускладнюється порушеннями зору та дихання – це найбільш небезпечні ускладнення. Маленький пацієнт відчуває значний неврологічний дефіцит.

    Діти, які мають ознаки ФАС, часто народжуються в сім’ях з нездоровим ставленням до алкоголю. Але й у відносно благополучній сім’ї може статися нещастя, якщо батьки, особливо мати, не вважали за потрібне утримуватися від спиртного. Хромромосомные патології небезпечні тим, що далеко не завжди є наслідком пияцтва.

    Дивіться далі: везикулопустулез у новонароджених