Що таке флегмона новонароджених

1137

Зміст:

  • Локалізація та основні причини
  • Класифікація і симптоми
  • Загальні ознаки
  • Діагностика
  • Лікування та прогноз
  • Флегмона новонароджених – гостре ураження шкірних покривів і підшкірно-жирової клітковини. Зважаючи на анатомо-фізичних особливостей шкіри новонароджених і недорозвиненості рогового шару, інфекційний процес швидко прогресує. Поширеність серед немовлят становить 10-30%, не залежить від статі дитини. Загальна летальність досягає 10%, а без адекватного та своєчасного лікування діти гинуть в 95% клінічних випадків.

    Локалізація та основні причини

    Локалізація некротичних вогнищ різна. Частіше флегмона починається з потилиці, лопаткової і сідничної області, виникає на внутрішній поверхні гомілок, стегон, рук. Рідко некротичний процес спочатку виникає на грудях або животі малюка. Практично ніколи флегмонозное ураження шкіри не зустрічається на стопах і долонях.

    Флегмона новонароджених – рідкісне інфекційне захворювання шкіри та підшкірних структур

    Збудниками флегмони є кокова мікроорганізми, зокрема золотистий стафілокок, стрептокок, гонокок. Основні причини зараження:

    • ранки на поверхні шкіри;
    • запалення пупка (омфаліт, інфекційне ураження пупкової ранки);
    • недостатній догляд за немовлям;
    • порушення асептики в пологових залах, палатах породіль;
    • венеричні захворювання у матері – інфекція проникає в організм дитини через родові шляхи;
    • мастит, лактостаз у годуючої жінки.

    Найчастіше інфекція проникає в підшкірні структури малюка через пошкодження шкіри. Зустрічаються гематогенний і лімфогенний шляхи передачі інфекції, коли некротизації сприяють інші інфекції, що протікають в організмі.

    У групі ризику – діти з глибокою недоношеністю, родовими травмами, з важкими неврологічними патологіями. Виникнення флегмони новонароджених також сприяють несприятливі умови проживання, пов’язані, наприклад, з алкоголізмом чи психічними захворюваннями батьків.

    Класифікація і симптоми

    Захворювання класифікується по локалізації, типу збудника та форми патологічного процесу. Особливе клінічне значення має класифікація за формою.

  • Серозна. Початок формування інфільтративного вогнища без чітких меж із здоровою тканиною. Додаткова симптоматика може бути відсутнім. Серозна форма за первинними симптомами нагадує дитячий везикулопустулез.
  • Гнильна. Захворювання спровоковано проникненням в організм патогенних штамів анаеробного типу. Відмітна риса – інфільтративний вогнище виділяє неприємний запах, а при незначному натисканні сочиться, по клінічній картині нагадує псевдофурункулез. Шкіра в області поразки стає зеленою або коричневою.
  • Гнійна. Період піку патогенної активності бактерій, коли на шкірі утворюється гнійний вогнище з зеленуватим вмістом, сіруватим нальотом. Гнійні вогнища швидко покривається виразками, поширюються по поверхні шкірних покривів. Патологічний процес вражає не лише шкіру, але й м’язи, кісткову тканину.
  • Некротична. Поширена форма інфекційного процесу, при якій вогнища ураження мають явні обриси, чітко відмежовані від здорової тканини лейкоцитарными ділянками. Гнійні абсцессивные вогнища схильні до розкриття.
  • Анаеробна форма. Патологічний процес розвивається з пухирчастого ураження шкіри, нагадує герпетичну інфекцію. Наповнені газом бульбашки розкриваються, вдруге інфікуються, провокуючи розвиток інфільтративних вогнищ.
  • У всіх клінічних випадках захворювання несе серйозну загрозу життя і здоров’ю, призводить до небезпечних наслідків. Ускладнена флегмона призводить до недостатності печінки, нирок.

    Загальні ознаки

    Сепсис супроводжується загальними симптомами, які виражаються в нездужанні, порушення апетиту, підвищення температури тіла. Діти примхливі, неспокійні, що нерідко пов’язано з головними болями. У багатьох малюків розвивається гострий кон’юнктивіт.

    Якщо захворювання спричинене золотистим стафілококом, то виникають виражені неврологічні розлади: судомний синдром, загальмованість, нейротоксикоз із зупинкою дихання, розвитком поліорганної недостатності. Подразнення ЦНС і зниження функції серцевого м’яза призводить до інфарктів, крововиливів, інсультів. Прогноз при важкій формі нейротоксикозу у немовлят на тлі сепсису невтішний.

    Діагностика

    Флегмона новонароджених – область дослідження педіатрії, неонатології, хірургії. Діагностика заснована на даних фізикального огляду, вивчення анамнезу матері і немовляти, лабораторних тестів. Інструментальні методи дослідження застосовуються в разі підозри на запалення кісткової тканини. При огляді дитини визначається виражене ураження шкірних покривів, спостерігається інтоксикаційний синдром.

    Загальний аналіз крові вказує на лейкоцитоз, підвищення швидкості осідання еритроцитів, анемічний синдром. Захворювання диференціюють від лімфаденіту, абсцесу. Маніфестація помилкового діагнозу не спричиняє небезпеки для життя і здоров’я дитини, тому що у всіх випадках показано термінове хірургічне втручання.

    Лікування та прогноз

    Лікування флегмонозного поразки хірургічне з підключенням системної антибактеріальної терапії. При цьому важливим прогностичним критерієм є швидкість надання медичної допомоги. По ходу операції на уражені ділянки наносять численні надрізи-«насічки», виконують дренажну функцію. Через надрізи гнійний вміст безперешкодно виходить назовні. При значних розмірах інфільтративного вогнища в насічки поміщають спеціальні резиночки, щоб вони не заростали передчасно. Маніпуляція проводиться під загальним знеболенням.

    некротическая

    Некротична флегмона – поширена форма хвороби, при якій підвищується ризик ураження кісткової і м’язової тканини.

    Надрізи виконують у шаховому порядку. По периферії флегмони насічки захоплюють і здорову тканину. Це обумовлено тим, що патологічний процес в підшкірно-жировій клітковині поширюється набагато швидше. На поверхні епітелію початкові інфекційні зміни ще не помітні.

    Після операції проводять перев’язки кожні 2-3 години. Одночасно призначається етіотропна терапія препаратами з групи цефалоспоринів, макролідів, пеніцилінів. Лікування важких форм флегмони починають з комбінованого прийому цефалоспоринів і аміноглікозидів. Схему лікування або добову дозу антибіотиків змінюють за результатами бакпосіву.

    При ослабленому імунітеті призначають імуномодулятори, вітамінні комплекси. Якщо флегмона носить вторинний характер, то усувають основну причину патологічного процесу.

    Прогноз при флегмоні новонароджених на фоні адекватної та своєчасної терапії сприятливий, ускладнення зводяться до мінімуму. При запізнілому лікуванні та генералізованої інфекції, коли уражається більше 12% від загального обсягу шкірних покривів, летальність досягає 95%. Клінічні рекомендації з профілактики флегмони зводяться до регулярної та адекватної гігієни тіла дитини, прання і прасування пелюшок, своєчасному зверненню до лікаря при появі шкірних захворювань.

    Читайте також: лікування вродженого дакріоциститу у новонароджених