Що таке інгібін В у жінок

1152

Зміст:

  • Що таке інгібін В у жінок
  • Навіщо потрібен аналіз на рівень глікопротеїну
  • Як проводять дослідження
  • Що показує дослідження на інгібін В
  • Як підвищити або знизити рівень гормону
  • Жінкам, які планують вагітність або екстракорпоральне запліднення, призначають аналіз на інгібін Ст. Рівень цього гормону дозволяє оцінити стан репродуктивної системи і діагностувати деякі захворювання.Аналіз на інгібін допомагає оцінити оваріальний резерв

    Що таке інгібін В у жінок

    Інгібін – це нестероїдний гормон, продукт статевих залоз. Його також називають гликопротеинjv. Він виробляється фолікулами яєчників і пригнічує синтез фолікулостимулюючого гормону. Рівень ингибина визначає можливість жінки зачати природним або штучним шляхом.

    Навіщо потрібен аналіз на рівень глікопротеїну

    Рівень гормону дає інформацію про стан яєчників. Якщо у жінки не настає вагітність або трапляються викидні на ранніх термінах, це може бути пов’язано з порушенням вироблення ингибина Ст. Аналіз допомагає оцінити оваріальний резерв – кількість життєздатних яйцеклітин. Це важливо при плануванні вагітності в зрілому віці і для підготовки до ЕКЗ. При стимулюванні овуляції рівень глікопротеїну показує чутливість яєчників.

    У підлітковому віці дівчатам призначають аналіз на гормони, якщо їх статеве дозрівання йде швидше або повільніше, ніж потрібно. Жінкам у період менопаузи це дослідження необхідно при підозрі на пухлини яєчників. Також рівень ингибина В відстежують для оцінки результатів лікування.

    Як проводять дослідження

    Матеріал для дослідження беруть з вени і проводять імуноферментний аналіз. Процедуру призначають з ранку на 3-5 день циклу. Щоб результати виявилися коректними, до неї потрібно підготуватися:

  • За два дні до забору крові слід припинити прийом гормональних препаратів на основі андрогенів та естрогенів.
  • Виключити важкі фізичні навантаження і намагатися не нервувати.
  • За 8 годин до здачі крові не рекомендують приймати їжу. Пити воду не забороняється. Алкоголь необхідно виключити за добу. Вечеря напередодні повинен бути легким.
  • Бажано не палити хоча б 4 години до псбора матеріалу.
  • В результатах можливі відхилення, якщо жінка приймає оральні контрацептиви і ліки, що підвищують рівень фолікулостимулюючого гормону і тестостерону. Некоректні показники виникають при тривалому палінні і частому вживанні алкоголю. Вплинути на результат може введення деяких сироваток, проведення медичних процедур з використанням радіоактивного опромінення.

    Що показує дослідження на інгібін В

    Рівень гормону змінюється протягом життя і залежить від стадії менструального циклу. До початку статевого дозрівання концентрація глікопротеїну невелика. Його синтез посилюється з початком пубертатного періоду. Норма для дівчат до 18 років – не більше 83 пг/мл, у жінок репродуктивного віку показники коливаються від 23 до 257 пг/мл, в залежності від фази циклу. Рівень гормону починає зростати на 3-5 день та досягає піку в момент овуляції, потім поступово знижується.

    ингибин в что это такое у женщинНорма ингибина початку циклу

    З наближенням менопаузи синтез ингибина В скорочується. Під час клімаксу і після нього рівень гормону дуже низький, не більше 17,5 пг/мл Іноді глікопротеїн взагалі не визначається.

    Розшифровка показників допомагає діагностувати небезпечні захворювання. Якщо рівень гормону вище або нижче оптимальних значень, виникає порушення репродуктивної функції. Інгібін В підвищений при наявності новоутворень в області яєчників. Це може бути полікістоз, немуцинозные, муцинозні і гранулезоклеточные пухлини. Також причиною стає надмірна стимуляція яєчників при лікуванні безпліддя або підготовки до штучного запліднення.

    Надлишок ингибина У період менопаузи вказує на наявність злоякісних новоутворень в області яєчників.

    Низький рівень ингибина може говорити про згасання функції яєчників. Це відбувається при ранньому клімаксі, патології репродуктивної та ендокринної системи. Також порушення гормонального фону може бути спровоковано жорсткими дієтами і анорексією. Вироблення глікопротеїну знижується при проведенні хіміотерапії. У підлітковому віці рівень ингибина В стає нижче нормальних значень при ожирінні і ранньому статевому дозріванні.

    Як підвищити або знизити рівень гормону

    Відхилення рівня ингибина від норми часто призводить до безпліддя або мимовільного аборту. На жаль, на даний момент не існує ліків, здатного відновити синтез глікопротеїну. Нормалізувати значення можна лише шляхом лікування провокує захворювання.

    При проведенні екстракорпорального запліднення рівень ингибина має вирішальне значення. Дефіцит гормону нерідко призводить до викидня. Щоб цього уникнути, в період планування вагітності пацієнтці призначають високі дози ХГЛ для стимуляції овуляції. Це підвищує шанс на успішне виношування.

    Інгібін В – маркер стану репродуктивної системи. При порушенні його вироблення зачати і виносити дитину буває дуже складно. Під час планування вагітності потрібно відстежувати рівень цього гормону, щоб вчасно виявити відхилення.

    Також цікаво почитати: дугласово простір у жінок