Який мед краще-свіжий або торішній, чи корисний і як виглядає останній

809

В процесі зберігання мед ферментується, набуває тверду, цукристу консистенцію. Такий нектар не завжди зручно вживати в їжу, додавати в напої, десерти і випічку. А ось що відбувається з хімічним складом продукту бджільництва при тривалому зберіганні, і чи корисний торішній, зацукрований мед для людського організму, розберемося в подробицях далі.

Чи можна їсти торішній мед?

вважається, що у природного дару немає терміну придатності. Але таке твердження не вірне. Якість і збереження солодощі безпосередньо залежать від умов її зберігання.

Щоб бджолиний нектар довгий час залишався смачним і корисним, необхідно дотримуватися таких умов:

  • зберігають мед в щільно закритих ємностях з темного скла, порцеляни або кераміки, покритої спеціальною глазур’ю;
  • поміщають продукт в темне, добре провітрюване приміщення з невисокою вологістю повітря;
  • температуру в приміщенні підтримують в межах від +5 до +15 градусів.

Після відкачування з вулика продукт бджільництва характеризується жовтим, бурштиновим або коричневим відтінком, тягучою консистенцією, дуже солодким смаком і квітковим ароматом. Далі нектар кристалізується, набуває цукристу структуру і змінює колір. Все відбувається через ферментації різних цукрів, що входять в структуру ласощі. Тривалість процесу кристалізації залежить від багатьох факторів, і займає від 3 до 9 місяців.

При порушенні умов зберігання вітамінна солодкість втрачає антисептичні та вітамінні властивості. В їжу такий продукт бджільництва вживати можна і навіть потрібно, адже склад мінералів і солодкий смак в ньому залишаються незмінними, а ось антисептичні та вітамінні властивості ласощі втрачає повністю.

Хімічний склад і калорійність

Якщо порівнювати свіжий продукт бджільництва і однорічний, то калорійність залишається незмінною, залежить від різновиду солодощі. Харчова цінність меду формується, виходячи зі складу рослин, з яких комахи збирали нектар, і становить від 300 до 330 енергетичних одиниць на 100 г продукту.

Подивіться також

Корисні властивості меду з верблюжої колючки, склад і застосування

Цілющі ласощі складаються приблизно з 300 різних сполук і речовин, які залишаються активними і у торішнього нектару.

До складу меду входить:

  • корисні цукру, представлені фруктозою, глюкозою, мальтозою, сахарозою і меліцитозою;
  • повна лінійка вітаміну в, аскорбінова і нікотинова кислоти, токоферол або вітамін е, вітаміни а і к;
  • макро — і мікроелементи представлені практично повним списком з таблиці менделєєва;
  • корисні кислоти;
  • біологічно активні і ароматичні речовини;
  • вода і зола.

До складу ласощі також входять рослинні білки, не більше 0,8 г на 100 г солодощі, і повністю відсутні жири.

Важливо! хімічний склад продукту бджільництва не постійний, змінюється в залежності від сорту і різновиду нектару.

Який мед корисніше-свіжий або торішній?

Якщо свіжий бджолиний дар характеризується досить рідкою і тягучою консистенцією, то торішня солодкість виглядає інакше. Нектар кристалізується, ферментується, стає дуже густим і цукристим або зовсім твердне. Колір у такого меду після ферментації також змінюється, набуває білясті або жовтувато-вершкові відтінки.

Свіжий природний дар вважається носієм безлічі алергенів, які знаходяться в пилку, а потім потрапляють в ласощі. Також свіжий мед довго засвоюється організмом, протипоказаний людям з хронічними відхиленнями роботи органів травлення.

Після річного зберігання концентрація пилку в нектарі зменшується, ласощі втрачає алергени, а завдяки ферментації легко засвоюється організмом.

Важливо! якщо ємності зберігалися в неправильних умовах, цілющі властивості продукту бджільництва знижуються або губляться зовсім.

Торішній мед купують в магазинах або на ринках. В останньому випадку бджолярі дадуть спробувати природний дар, що знижує ризик придбання підробки.

Вибирають річний нектар, виходячи з смаку, консистенції і кольору ласощі.

  • торішній мед завжди кристалізований, має густу, цукристу консистенцію. Якщо продукт рідкий, швидше за все, він розпущений або розбавлений.
  • правильно збережений нектар характеризується липкістю і тягучістю.
  • ласощі не повинно мати стороннього присмаку і аромату.
  • якщо зверху на бджолиному дарі утворився білястий наліт, такий мед не слід купувати.

Також про низьку якість меду попереджає підвищений вміст кислот. Ціна на натуральний продукт бджільництва не може бути занадто низькою.

У домашніх умовах легко перевірити якість придбаної солодощі. Якщо крапля звичайного йоду забарвила нектар в синій відтінок, значить, він містить велику кількість крохмалю. При додаванні краплі оцтової есенції якісний мед не зреагує на добавку, шипіння і бульбашки виникнуть, якщо в складі продукту є вапно.

Рада! купувати цілющі ласощі рекомендовано тільки у перевірених продавців або бджолярів.

Вплив на організм людини

Речовини, що входять до складу торішнього нектару, необхідні для чіткої і правильної роботи людського організму:

  • цілющий продукт зміцнює імунітет, підвищує стійкість організму до фізичних і розумових навантажень;
  • щоденне вживання солодощі активізує роботу головного мозку, благотворно впливає на роботу нервової системи, допомагає позбутися від занепокоєння, нервових зривів і безсоння;
  • також бджолиний дар сприяє правильній роботі серця, зміцнює судини, очищає їх і зраджує еластичність;
  • речовини, що входять до складу цілющого продукту, очищають організм від шкідливих і токсичних накопичень, прискорюють процеси травлення, сприяють позбавленню від зайвої ваги;
  • благотворно річний мед впливає на роботу шлунково-кишкового тракту;
  • нектар має протизапальні й антисептичні властивості, загоює ранки і пошкодження всередині організму.

важливо! природний дар є безцінним джерелом поживних і корисних речовин для шкірного і волосяного покриву. На основі меду виготовляють косметичні маски, бальзами, шампуні і скраби.

Протипоказання і шкода

Крім корисних і цілющих властивостей, продукт бджільництва має і ряд протипоказань. Не можна вживати в їжу бджолину солодкість людям, схильним до алергічних реакцій, і непереносимістю окремих продуктів.

З обережністю їдять мед в період загострення хронічних захворювань органів травлення, хвороб печінки і нирок. Також не рекомендовано безконтрольне вживання нектару людям, що страждають на цукровий діабет, вагітним і годуючим жінкам, а також малюкам до 3-річного віку.

В яких сферах використовують?

Торішній бджолиний мед-унікальний цілющий продукт, який необхідно вживати без перевищення добової норми в 1 столову ложку.

Також природний дар використовують для приготування різних страв, десертів, випічки соусів і маринадів. У народній і традиційній медицині нектар застосовують для лікування і профілактики багатьох захворювань. Завдяки багатому хімічному складу продукт бджільництва відмінно зарекомендував себе в косметології.

Відгуків немає, будьте першим хто його залишить

Залишити відгук

Залиште свій відгук

Я даю згоду на обробку персональних даних