Характеристики і правила розведення бджіл бакфаст, гідності лінії педігрі

422

Для підвищення медозбору важливо правильно підібрати породу бджіл, з урахуванням пристосованості комах до природних умов місцевості. Завдяки системі педігрі апіс бакфаст нескладно підбирати лінії бджіл з необхідними робочими характеристиками. У системі також відображена інформація про програми розведення породи, дані селекційного відбору, що має значення при утриманні бджіл в комерційних цілях.

Історія створення

селекціонерам-пасічникам вдається виводити перспективні породи завдяки відбору перспективних бджоломаток. Ченцеві-пасічнику абатства бакфаст вдалося вивести нову породу шляхом схрещування геномів декількох видів і підвидів (грецька, анатолійська, англійська, македонська, єгипетська).

Робочий процес проводився за трьома напрямками:

  • корисні якості комах (продуктивність, здатність роїтися, обсяг споживаного корму при вирощуванні потомства, несучість, імунітет);
  • робочі навички (вміння шукати хабарів, здатність до самозахисту, ранньовесняний старт, витрата корму при зимівлі);
  • поведінкові характеристики (гігієна вулика, миролюбність).

При оцінці бакфаста потрібно враховувати кліматичні умови, в яких виводилися бджоли – вологий клімат британських островів. У таких природних умовах комфортно жити і розвиватися комахою цієї породи.

Основні характеристики бджіл

Бакфаст-порода, що є гібридом декількох видів бджіл. Тому в екстер’єрі проявляються ознаки італійської породи: жовто-коричневий відтінок помірно волохатого черевця, середня довжина витягнутого тіла. Біологічні особливості:

  • стійкість до захворювань (акарапідоз, нозематоз, аскофероз);
  • збереження льотної активності при несприятливих погодних умовах (дощ, туман, вітер);
  • витривалість;
  • швидка відбудова вощини;
  • дотримання гігієни вуликів, збереження основи в чистоті;
  • швидко переключаються з гірших медоносів на кращих.

Особливості використання

Зміст і догляд за бджолами проявляють деякі нюанси, які потрібно враховувати. Для комфортного існування комах облаштовують великі вулики, оскільки бджоли формують великі сім’ї. Зростання чисельності відбувається постійно, що потрібно передбачити при виборі розмірів конструкції.

У літній сезон пасіка вимагає мінімального догляду. Основні роботи: розширення простору вуликів, відкачування меду. Так як бджоли болісно переносять негативні температури, при утриманні комах важливо продумати ретельне утеплення вуликів.

Бджоли раціонально використовують простір вулика при заповненні магазинів і надставок. У гніздовій частині облаштовується бджоломатка, компактно розташовує розплід на нижніх ярусах вулика. Кладка відбувається протягом року. Протягом доби матка відкладає близько 2 тисяч яєць.

Плюси і мінуси

При виборі породи завжди враховуються переваги і недоліки бджіл. Позитивні якості бакфаста:

  • бджоли не залишають на стільниках порожніх осередків-практично всі заповнені медом або розплодом;
  • висока плодючість маток;
  • оскільки особини бакфаст неагресивні, при огляді сімей можна не використовувати димар і захисні сітки;
  • сильна сімейність-вирощуванням розплоду займаються дорослі особини;
  • висока продуктивність. Комахи при необхідності літають на далекі відстані і легко переключаються з одних медоносних рослин на інші;
  • міцна імунна система.

Недоліки породи нечисленні, але про них потрібно мати уявлення. Щоб отримати високий медозбір, потрібно забезпечити збереження чистоти породи, що є дорогою вимогою. Оскільки комахи погано переносять морозну погоду, не рекомендується розводити бджіл в північних районах. Навіть в разі хорошого утеплення вуликів зберігається ймовірність загибелі особин.

Складність розведення

Забезпечити генетичну чистоту породи непросто. Оскільки потрібно враховувати, що бакфаст – це гібрид, що успадковує ознаки багатьох видів. І якщо в схрещуванні братимуть участь трутні місцевих популяцій і не чистопородна матка, то характеристики потомства буде складно передбачити. Тому для заміни матки бажано купувати нову особину в розплідниках німеччини.

всі лінії селекційної породи бджіл бакфаст проявляють високі робочі якості, відрізняються миролюбною поведінкою і відмінною продуктивністю. Особини також володіють сильним імунітетом.