Які виплати покладені при народженні дитини: першого, другого, третього

508

Зміст:

  • Допомоги при народженні першої дитини
  • Друга дитина
  • Третя або наступна дитина
  • Юридична обізнаність щодо питання про те, які платежі, при народженні дитини, дозволить уникнути поширених помилок, своєчасно підготувати та надати документацію, необхідну для оформлення грошових посібників, направлених на підтримку сімей, які очікують поповнення. Розміри і терміни виплат залежать від статусу матері, сім’ї, черговості народження дитини.Важливо знати, які платежі при народженні дитини: першого, другого або третього

    Допомоги при народженні першої дитини

    Розміри грошових виплат, що надаються державою при народженні дітей, залежать від юридичного статусу матері, наявності у жінки постійного місця роботи або відсутність такого. Існує кілька основних заходів, спрямованих на підтримку сімей, які очікують поповнення:

  • Допомога по пологам та вагітності. Загальний розмір допомоги розраховується на основі рівня зарплати жінки за двадцять чотири календарних місяці, що передують настанню вагітності. При цьому зазначена виплата не може становити менше 43 653 рублів, що обумовлено сумарним розміром МРОТ. Даний посібник призначається тільки для тих, хто працевлаштований офіційно. Якщо мама не працює, отримання зазначеної виплати виключається.
  • При народженні першої дитини покладається надання виплати, загальний об’єм якої становить 16 873 руб. Зазначена допомога надається незалежно від того, працевлаштована мати або носить статус безробітної. Термін виплати складає не більше півроку з моменту появи на світ немовляти.
  • Регіональне посібник. У ряді регіонів жінкам, які народили первістка, надається також носить одноразовий характер виплата, розмір якої залежить від особливостей законодавства місцевого рівня.
  • Після завершення лікарняного по Бір матері або батька, якщо останній надав заяву про вихід у декретну відпустку, надається виплата, що носить щомісячний характер. Загальний розмір зазначеної допомоги трудоустроенной жінці становить не менше 40% від обсягу середньостатистичного заробітку. При відсутності постійного місця роботи виплата нараховується в сумі близько 3 100 рублів. Для її отримання матері потрібно звернутися в органи соцзахисту.
  • Крім наведених вище варіантів виплат з початку 2018 року було введено додаткову допомогу, що надається сім’ям, дохід яких відповідає певному рівню, а саме – не більше півтора розміру МРОТ на людину. Розмір значно варіюється відповідно регіону проживання сім’ї.

    Посібник, введене з 2018 року, спрямоване на підтримку малозабезпечених сімей та стимуляцію народжуваності. На її одержання мають право розраховувати тільки матері, що народили не раніше 1 січня 2018 року.

    Друга дитина

    При появі на світ другої дитини допустимо розраховувати на можливість оформлення всіх варіантів виплат, перелік яких наведено вище. Як виняток наводиться так званий «путінський допомога», яку можуть отримати тільки громадяни, які народили одну дитину.

    четвертого ребенкаПри появі другої дитини сім’ї має право розраховувати на отримання материнського капіталу

    Крім безпосередньо грошових допомог сім’ям, які народили другу або третю дитину, покладається надання сертифікату на материнський капітал, загальна сума якого на поточний рік становить 453 026 рублів. Реалізація даної грошової підтримки передбачає дотримання строгих правил, в числі яких:

    • до того, як другого народженому в сім’ї дитині виповниться три роки, за допомогою капіталу можна лише погасити іпотечний кредит або надати грошові кошти в якості початкового внеску;
    • після того, як дитині виповниться три роки, допустимо використовувати кошти материнського капіталу для купівлі житла або матеріалів, призначених для будівництва такого.

    Для отримання сертифіката, а також подання заяви на його реалізацію, жінці потрібно звернутися в регіональне відділення пенсійного фонду, що розташоване за її місцем проживання.

    Для отримання позитивного рішення за заявою про розпорядження материнським капіталом потрібно надати в ПФ пакет документів, детальний перелік яких наведений на загальному електронному ресурсі державної установи.

    Третя або наступна дитина

    При появі на світ третьої дитини, а також наступних дітей, сім’ї надається статус багатодітної, що дає право на одержання не тільки стандартних виплат, а також ряду додаткових пільг, в числі яких:

  • У ряді регіонів сім’ям при народженні третього або четвертого дитини надається щомісячна виплата, яка зберігається до трьох років. Проте в даний час зазначена норма реалізується в обмеженому числі муніципалітетів.
  • При народженні п’ятого дитини матері надається можливість дострокового виходу на пенсію.
  • Сім’ям, які не мають в особистій власності земельної ділянки, що надається такий. Використовувати його можна як для ведення різної господарської діяльності, так і для здійснення будівництва житлового будинку. При відсутності необхідності в отриманні землі родині надається грошова компенсація, що заповнює вартість ділянки.
  • Розміри, терміни та особливості надання грошових виплат можуть істотно варіюватися в залежності від регіону. Для отримання повної інформації рекомендується звернутися в будь-яке відділення соціального захисту. Важливо пам’ятати, що надання допомог здійснюється тільки при наявності певних документів, що підтверджують статус сім’ї, жінки, факт народження дитини.

    Дивіться далі: допомога по вагітності та пологах непрацюючим