Які лікувальні властивості кульбаби корисні для жінок?

2124

Зміст:

  • Опис рослини
  • Корисний корінець?
  • Для жіночого здоров’я
  • У косметології
  • Різні частини трав’янистих рослин можна використовувати для профілактики і лікування захворювань. Наприклад, кульбаба для жінок цінний своїми протизапальними та седативними властивостями. З цієї рослини виготовляються місцеві кошти, відвари, екстракти і продукти харчування, що володіють лікувальними властивостями.

    Опис рослини

    Кульбаба — багаторічна трав’яниста рослина, що росте практично у всіх куточках світу. Наприкінці весни кульбаба можна легко дізнатися з яскравим жовтим суцвіттям. У народній медицині особливою популярністю користуються квітки кульбаби лікарської, що містять різноманітні органічні та неорганічні речовини. Люди збирають цю рослину для виготовлення різних форм лікарських засобів, включаючи відвари і настоянки. Смакові якості кульбаби дозволяють готувати з цієї рослини варення та інші продукти харчування.

    Лікувальні властивості кульбаби доведено лікарями

    Головним компонентом кульбаби є інулін. Це полісахарид, не розщеплюється і не всмоктуються в кишечнику людини. Також у різних частинах рослини містяться вітаміни групи B, аскорбінова кислота, антиоксиданти, залізо, кальцій, фосфор та інші хімічні сполуки. Рослина вважається безпечним для вживання, однак завжди необхідно враховувати ризик розвитку алергічної реакції.

    Корисний корінець?

    У більшості випадків кореневища являють собою найбільш цінні з точки зору медицини частини рослини. Справа в тому, що саме в цих відділах накопичуються цілющі органічні і неорганічні речовини. Лікувальні властивості корінця визначаються його хімічним складом і біологічною доступністю. Іноді використання рослини неможливо із-за вмісту токсичних речовин.

    Корисні властивості корінця кульбаби:

    • Протизапальний ефект. Органічні кислоти та вітаміни пригнічують виділення медіаторів запалення в тканинах.

    • Седативну дію. Вживання відвару кульбаби сприяє зняттю стресу.

    • Поліпшення стану шкіри. Рослина містить кислоти та інші органічні речовини, за допомогою яких можна провести очищення покривних тканин.

    • Нормалізація функцій травної системи. Речовини, що містяться в корінці кульбаби, допомагають боротися з метеоризмом і запором.

    Всі перераховані властивості працюють на місцевому та системному рівні, тому ліки з кореневища може бути використане в різних формах. Користь листя також доведена, однак з цих частин рослини рідше готують засоби народної медицини.

    Для жіночого здоров’я

    Прийом відвару квіток кульбаби всередину дозволяє впливати на всі відділи організму. Лікарські компоненти швидко всмоктуються у кишечнику і з кров’ю розподіляються в органах. Цей засіб можна застосовувати для полегшення симптомів патології жіночої сечостатевої системи.

    Можливі свідчення:

    • Запальні процеси в яєчниках і придатках. У цьому випадку рекомендується випивати кожен день 50-100 мл відвару протягом тижня.

    • Болі під час менструації. Одноразовий прийом внутрішньо 50 мл відвару кульбаби дозволяє домогтися спазмолітичного ефекту.

    • Травми слизової оболонки і шкіри зовнішніх статевих органів. Розчин, за допомогою якого можна обробити проблемні зони, виготовляється шляхом додавання чайної ложки екстракту кульбаби в склянку теплої води.

    При лікуванні гінекологічних проблем з допомогою рослинних засобів необхідно заздалегідь переконатися у відсутності алергії на компоненти ліки. Також рекомендується попередньо отримати консультацію гінеколога.

    У косметології

    Різні частини кульбаби можна використовувати для поліпшення стану шкіри. Протипоказаннями до використання такого засобу є дерматити, алергія і порушення місцевого імунітету.

    КореньКорінь кульбаби рекомендується застосовувати після лікарської консультації.

    Області застосування:

    • Усунення областей гіперпігментації. Шкіра в проблемній зоні очищається і обробляється соком стебла кульбаби. Через 10-15 хвилин необхідно змити засіб та нанести на шкіру заспокійливий крем.

    • Маска для обличчя з протизапальним ефектом. Для цього необхідно змішати сік кульбаби з топленим молоком і огірковим соком. Маска наноситься і змивається через 30-40 хвилин.

    • Лосьйон для боротьби з підвищеною жирністю шкіри. Необхідно додати дві столові ложки відвару квітки і одну столову ложку відвару ромашки в склянку теплої води. Лосьйон рекомендується наносити на шкіру обличчя вранці і ввечері.

    Всі косметичні процедури можна проводити в домашніх умовах. В той же час не слід використовувати рослинні компоненти занадто часто, щоб уникнути пересушування шкіри.

    Таким чином, квітки, стебла і коріння кульбаби відмінно підходять для відновлення жіночого здоров’я і усунення косметичних дефектів. З відвару, настою або екстракту рослини можна приготувати засіб для прийому всередину або обробки покривних тканин.

    Також цікаво почитати: маска з кульбаб для обличчя