Як вибрати наповнювач для котячого туалету?

717


Для кота найкращим наповнювачем стане найбільш наближений до природного. Тобто, він повинен мати натуральний запах, в ньому добре б покопатися, і бажано глибоко, і при цьому сам наповнювач для туалету не повинен пилити.

Людина підтримує прагнення тварини до відсутності пилу, його цілком влаштовує натуральність. Ще вона хоче, щоб амбре котячих походів не поширювалося по квартирі, а лапи улюбленця залишалися сухими і чистими.

Задовольнити бажання обох сторін намагаються виробники, випускаючи різні види продукції для туалетів. Обрати які ви зможете за посиланнями на сайт. У всіх є свої мінуси і переваги, розібравшись з якими, ви зможете купити котячий наповнювач .

Наповнювачі для лотків: за способом дії
По тому, як взаємодіє матеріал наповнювача з рідиною, їх ділять на дві великі категорії: комкуючиєся і вбираючі.

Комкуючиєся
При попаданні сечі на такий наповнювач він починає згортатися в грудки, вбираючи рідину. Щоб навести порядок в туалеті, досить відокремити забруднену грудку і підсипати свіжого матеріалу. Спочатку в лоток насипають товстий шар такого наповнювача (близько 10 см), щоб тварина могла досхочу покопатися.

Переваги комкующегося наповнювача очевидні:

він економічно вигідний, адже не треба міняти і мити весь лоток;
простий у прибиранні;
разом з рідиною так само добре «ховає» запах;
один лоток можна використовувати для декількох котів відразу.
Мінусів практично немає, але якщо вашому улюбленцю не сподобається такий варіант, то змусити його ходити на лоток неможливо. Відторгнення може бути з різних причин: запах (зазвичай роблять з натуральних матеріалів, які подобаються котам, але у кожного мурлики свої переваги), консистенція, індивідуальна непереносимість якогось компонента.

Вбираючі
Такий наповнювач для кішок тільки вбирає, при цьому структура вмісту не змінюється. Подібні наповнювачі потрібно міняти часто, викидаючи абсолютно все, тим більше кішка може розгребти вміст по лотку.

Серед переваг вбираючого наповнювача виділимо:

прибирає запах;
нижча вартість;
випускають такі наповнювачі для кошенят.
Недоліками є те, що потрібно регулярно стежити за чистотою лотка, а це не завжди реально зробити, якщо сім’я цілий день на роботі. Ще величезний мінус-перевитрата наповнювача, адже доводиться викидати відразу все.

Котячий наповнювач: види за матеріалом виготовлення


Найпопулярнішими матеріалами для наповнювачів є матеріал, що вбирає рідину, в його основі лежить глина. Такий варіант подобається пухнастим капризникам своєю природністю — він повністю імітує природні умови. Бентонітові наповнювачі бувають як вбираючі, так і комкуючиїся.
Недоліком даного продукту може стати пильність, а господарів не порадують мокрі лапки з прилиплими крихтами глини. Але все залежить від пропозицій конкретного виробника. Утилізувати такий наповнювач краще в відро, а якщо спускати в каналізацію, то вкрай маленькими порціями.

Деревний котячий наповнювач
Тирса, в основному з хвойних порід, пресують в гранули, пропонуючи самий екологічно чистий наповнювач. Саме деревний наповнювач краще для кошенят.
При попаданні рідини, гранули вбирають її, поступово розпадаючись на тирсу. Власне, це єдиний недолік — тирса можуть застрявати в шерсті і розноситися по будинку. В іншому це ідеальний варіант.
До речі, його можна змивати в каналізацію, але для перестраховки робити це слід в кілька етапів. Змінюють лоток з вбираючим матеріалом раз на два-три дні.

Силікагелевий наповнювач-найдорожчий з поширених варіантів. Гелеві гранули добре вбирають вологу, не поширюють запах, а міняти їх можна раз на місяць.
Купивши упаковку такого наповнювача і заповнивши їм лоток, іншу субстанцію потрібно добре упакувати і помістити в герметичну тару, так як даний гель не любить контакт з повітрям.
Ні в якому разі не можна використовувати для кошенят, адже малюки цікаві, все пробують на зуб, а від такого кусу вони можуть отримати хіможог. Утилізується наповнювач тільки у відро.