Як виховати дітей погодків

1085

Зміст:

  • Що робити, щоб полегшити життя вагітної мами
  • Як впоратися з навантаженням післяпологового періоду
  • Важливість режиму
  • Переваги мами погодків
  • Діти погодки – так називають малюків, народжених з мінімальною різницею в часі. Враховуючи загальні потреби дітей, близькість фізичного та інтелектуального розвитку, необхідність підвищеної уваги обом, до появи ще одного малюка краще підготуватися. Перші роки після народження дітей погодків непрості, вимагають чималих сил і терпіння, доведеться вчитися жити в постійному дії, з малою кількістю сну і відпочинку.

    Що робити, щоб полегшити життя вагітної мами

    В однорічному віці дитина проходить етап підвищеної прихильності до матері. Він не підпускає до жінки незнайомих людей, не злазить з рук, вередує. Триває цей період недовго і проходить самостійно, але мамі, у якої скоро народиться друга дитина, з великим животом важко нахилятися і бігати за дитиною.

    Труднощі виховання погодок батьки відчують перші роки життя малюків

    У такій ситуації потрібно в першу чергу заручитися підтримкою близьких. Вагітність вимагає підвищеної тривалості сну, тому нехай бабуся або чоловік посидять зі старшим, зводять його на прогулянку, поки мама відпочине. Важливо правильно організувати харчування, підтримувати організм вітамінами. Для цього в раціон необхідно включити фрукти, овочі, соки та якісні продукти. Подібним чином знижується ризик розвитку анемії і інших проблем зі здоров’ям.

    Чоловік, свекруха чи мама можуть взяти на себе роль «відповідального за холодильник», кухаря, посудомийки.

    При вагітності необхідно обмежити фізичні навантаження і рідше брати дитину на руки. Труднощі з вільним простором для ігор можна вирішити, зробивши одну кімнату безпечною для малюка. Закрити розетки, прибрати гострі предмети. Нехай дитина грає там, відчуваючи себе вільно, не маючи обмежень у просторі. В цей час мама зможе прилягти і відпочити. При цьому вона завжди буде поруч з дитиною.

    Щоб полегшити навантаження на мамину спину, дитину можна пересадити з високого стільця на низький. Це можливо, коли він зможе самостійно ходити і забиратися на нього. З дитячого ліжка можна прибрати 1-2 поперечини, щоб малюк залазив туди сам. У ванній рекомендується поставити стійку табуретку, щоб жінка могла без зусиль ставити дитину в ванну і купати.

    Як впоратися з навантаженням післяпологового періоду

    Після виписки з пологового будинку, коли обидва малюка вимагають уваги і потреби у них різні, починається справжній період труднощів. Заповіді грудного вигодовування дотримуватися складно. Варто тільки докласти немовляти, старший тут же розливає склянка компоту або перекидає горщик.

    Навіть під час нічного сну неможливо побути в тиші – як тільки новонароджений прокидається на годування, постає і потребує уваги старший.

    Щоб впоратися з навантаженням, що з часом може призвести до відчуття безсилля і депресії у жінки, потрібно скористатися допомогою родичів і чоловіка. Це повинні бути корисні і реальні справи:

    • приготувати обід;
    • допомогти з пранням і прасуванням дитячих речей;
    • зробити вологе прибирання в будинку;
    • відправитися на прогулянку з дітьми, щоб мама могла прилягти.

    Психологи радять не вдаватися до допомоги рідних відразу, а адаптуватися до нових навантажень – самостійно готувати, прибирати, гуляти, годувати відразу обох дітей. Через 2-3 місяці все буде виходити на автоматизмі, а режим виробиться самостійно. Залучати до допомоги родичів можна і потрібно, але коли мама навчиться робити все сама, хоча це звучить парадоксально.

    Важливість режиму

    Необхідно привчити обох дітей до режиму – синхронізувати їх біологічний годинник. Спочатку це важко, адже молодшого пора укладати, а старший хоче ще пограти або погуляти. Але варіантів домашнього комбінування часу багато.

    Наприклад, перший головний сон немовляти підлаштовувати під прогулянку старшого. Малюк спить в колясці 1,5-2 години підряд, а мама приділяє увагу першій дитині. Другий основний сон можна підлаштувати під пробудження старшого. Поки дитина відпочиває, у жінки є можливість зробити домашні справи і пограти з первістком.

    Найчастіше перші діти починають грати роль малюків, імітуючи поведінку молодшого брата або сестри. Вони вередують, плачуть, вимагають підвищеної уваги. Це неминучий етап розвитку, на якому старшому дитині здається, що його менше люблять. Буде потрібно багато часу і сил, щоб первісток зрозумів, що його люблять також сильно.

    Чому можна навчити дитини старшого:

    • чекати – наприклад, коли закінчиться мультфільм, мама переодягне маленького і шанує казку;
    • приносити чисті підгузники, подавати серветки, пустушки – нехай старший відчуває себе помічником;
    • на 30-40 хвилин займати самого себе грою;
    • є, самостійно одягатися, розкладати по місцях іграшки.

    Чим раніше старший дитина привчиться допомагати мамі, тим простіше буде справлятися з двома малюками одночасно. У першого з’явиться почуття відповідальності і гордості, що тепер він бере участь у вихованні молодшого і подає йому приклад.

    Переваги мами погодків

    Найбільш напружений період в житті мами дітей погодків триває близько року, поки молодший з них не навчиться самостійно ходити. І хоча навколишні дивуються, як жінці вдається впоратися відразу з двома малюками, вона вже накопичила достатньо досвіду, щоб робити це без особливої напруги.

    проблемыПроблеми виховання погодків у міру їх дорослішання залишаються в минулому

    Народження погодків має свої плюси і мінуси і відрізняється від способу життя в сім’ях, де у дітей велика різниця у віці. Як не дивно, переваги виховання відразу двох малюків, наявності:

    • проблеми з браком часу дисциплінують жінку;
    • мами погодків виглядають стрункішими завдяки постійному знаходженню в русі;
    • можливість побути в декреті відразу з двома дітьми, не затягуючи цей період на 5-6 років;
    • суперництво і ревнощі між погодками – рідкісне явище;
    • діти з раннього віку грають разом, проходять однакові етапи розвитку, нерідко їх влаштовують в одну групу дитячого саду і в один клас у школі;
    • папа погодків більше залучений у процес виховання;
    • розвиток мови молодшого дитини відбувається швидше завдяки наслідуванню старшому;
    • малюки виробляють один режим сну, прогулянок та ігор, дивляться одні й ті ж мультфільми, пізніше однаково харчуються – це економить мамі час і сили.

    Ще однією проблемою стає менше завдяки тому, що погодки не ризикують заразити один одного інфекційними захворюваннями, які зазвичай старші діти «приносять» з школи і садка.

    По мірі дорослішання погодків різниця у віці відіграє менш важливу роль. Будучи дорослими, діти з однорічною різницею зберігають дружні і довірчі відносини, що опікуються один одного.

    Питаючи, як виховати малюків з маленькою різницею у віці, багато батьків побоюються, що не витримають непомірного навантаження. Але людина дуже адаптований до складнощів. І через 2-3 місяці після появи на світ другої дитини звичний ритм життя відновлюється. Потрібно пам’ятати, що ніякі труднощі не замінять подвійного щастя бути батьками.

    Також цікаво почитати: однояйцеві і разнояйцевые близнюки