Як виявити і вилікувати гельмінтози у дітей

1678

Зміст:

  • Що таке гельмінтози і чому вони вражають дітей
  • Людські гельмінтози
  • Остриця
  • Лямблії
  • Геогельминтозы
  • Аскариди
  • Інші геогельминтозы
  • Зараження через їжу
  • Бичачий і свинячий ціп’яки
  • Широкий лентец і печінковий сосальщик
  • Трихинелла
  • Препарати від глистів
  • Глисти – поширене явище серед дошкільнят. Симптоми ураження кишечника неспецифічні, і до того моменту, коли батьки їх розпізнають, дитина може встигнути заразити своїх товаришів по іграх у дворі або групі дитячого саду.Гельмінтози у дітей зустрічаються часто

    Що таке гельмінтози і чому вони вражають дітей

    Гельмінтами називають паразитичних черв’яків, що мешкають в органаизме людини. Це медичний термін, що відповідає слову «глисти». Паразити живуть в кишечнику, печінці, підшлунковій залозі. Причини зараження – проковтування яєць або личинок глистів, які можуть перебувати в їжі, воді або на забруднених предметах.

    Гельмінтози у дітей поширені через нестачу знань про гігієну. Якщо доросла людина точно знає, що треба мити руки перед їжею і після туалету, то дитині тільки належить навчитися цього. В дитячих садах малюки грають загальними іграшками і беруть їх брудними руками після того, як пограли в пісочниці або сходили в туалет. Стежити за тим, щоб діти навчилися основам гігієни – завдання батьків і вихователів.

    Всіпаразитимаютьрізні, інодідужескладніжиттєвіцикли, томуклінічнірекомендаціїпоборотьбізнимибудутьвідрізнятися.

    Глисти можуть потрапити до дитини від хворої людини, з неперевіреною їжі або через переносників.

    Людські гельмінтози

    Ця група об’єднує ряд гельмінтозів у дітей і дорослих, які вражають тільки людей. Ці паразити мають досить простим життєвим циклом: у них один господар – людина, і предмети, забруднені його фекаліями, стають джерелом зараження для інших людей. Людські гельмінти не мешкають на домашніх тварин, але вихованці можуть принести їх яйця на своїй шерсті, якщо контактували з хворими.

    симптомыСимптоми гельмінтозу можуть з’явитися після контакту з тваринами

    Остриця

    Ентеробіоз – найчастіший з дитячих гельмінтозів. Збудником є черв’як дуже маленького розміру, який живе в товстій кишці. Кожна особина живе близько 30 днів. Основна особливість інвазії – постійне самозараження. Глисти щодня відкладають яйця в області заднього проходу, викликаючи сильний свербіж. Так яйця потрапляють на руки, а потім проковтують.

    Симптоми гостриків неспецифічні – це слабкі болі в животі, метеоризм і бурчання. Їх легко прийняти за ознаки неправильного харчування. При тривалому перебігу хвороби і великої чисельності черв’яків виникають головні болі, слабкість, малюк перестає грати з однолітками. Основна ознака, що має насторожити батьків – свербіж в області заднього проходу, який виникає кожну ніч, а при масованому зараженні присутній весь час.

    Лямблії

    Лямбліоз не є гельмінтозом, оскільки його збудники – не хробаки, а найпростіші. Але механізм зараження схожий з аскаридозом. Хвора людина виділять цисти лямблій, які потрапляють на навколишні предмети, а з них – на руки і в кишечник здорових людей. Розмноження паразитів відбувається безпосередньо в організмі людини.

    Симптоми ураження:

    • Ознаки інтоксикації;
    • Алергічні реакції на шкірі;
    • Дефіцит вітамінів і поживних речовин;
    • Нудота, блювання, проноси і запори.

    Ці стани легко прийняти за харчове отруєння. Алергічні прояви диференціюють з дерматитом і іншими шкірними хворобами, дитячими інфекціями з висипом.

    профилактикаСимптоми гельмінтозів у дітей можуть нагадувати отруєння

    Геогельминтозы

    До цієї групи відносяться паразити, чий життєвий цикл обов’язково включає стадію, коли яйця знаходяться в ґрунті. Тільки що відкладені, вони не становлять епідеміологічну небезпеку, їм потрібен час на дозрівання. Яйця глистів потрапляють в організм із забруднених предметів. Відміну від попереднього виду гельмінтозів в тому, що між забрудненням і зараженням проходить час. Зараження відбувається при поїданні немитих овочів і фруктів, з-за звички брати в рот брудні предмети (травинки, камінчики, чужі іграшки тощо).

    Аскариди

    Це ще один виключно людський вигляд гельмінтозу. Аскаридоз вражає дітей і дорослих. Паразити живуть у тонкій кишці, а їх личинки – у легенях, де отримують достатню кількість кисню. Дорослі паразити відкладають яйця, які виходять назовні разом з калом. Інфікування відбувається при контакті із забрудненими предметами, самозараження буває рідко.

    Ознаки хвороби:

    • Болі в животі;
    • Постійне відчуття голоду;
    • При тривалому перебігу – відставання в рості й розвитку;
    • Швидка втомлюваність;
    • Розвиток дефіциту поживних речовин.

    Помітивши такі ознаки, батьки повинні звернутися до лікаря, щоб провести обстеження, а якщо паразити будуть виявлені – відповідне лікування.

    Личинки аскарид мешкають в легенях, з чим пов’язані прояви з боку дихальної системи. Їх часто приймають за ГРВІ, пневмонію, коклюш та іншу патологію. Ускладнення личинок аскарид в легенях – абсцеси, пневмонія або потрапляння паразитів в інші органи.

    Інші геогельминтозы

    Серед інших поширених паразитарних захворювань – волосоголовець, кривоголовка, фасциола. Причини і механізми зараження у паразитів схожі. Яйця або личинки потрапляють в організм людини через брудні руки, а далі розвиваються до дорослої особини і виробляють власне потомство. Ознаки захворювань мають загальні риси – порушення апетиту, біль у животі, втомлюваність і дефіцитні стани. Часто виникають проноси або запори.

    Зараження через їжу

    На відміну від попередніх видів, зараження деякими паразитами відбувається фекально-оральним шляхом. Причини, які задіяні в зараженні глистами через їжу, складніше, і ховаються в життєвому циклі паразитів. Глисти протягом життя проходять кілька стадій і передаються від одного господаря до іншого. Людина найчастіше виявляється остаточним господарем, тобто володарем дорослої стадії паразита, але є винятки. Основа клінічних рекомендацій по боротьбі з такими паразитами – термічна обробка м’яса і риби перед приготуванням.

    профилактикаПрофілактика зараження цепнем — термічна обробка їжі

    Бичачий і свинячий ціп’яки

    Ці паразити мають схожі життєві цикли, в яких людина є остаточним господарем:

    • Яйця паразитів розвиваються в землі;
    • Зрілі яйця потрапляють з рослинною їжею в організм проміжних господарів – великої рогатої худоби або свиней;
    • У тілі проміжного хазяїна розвивається личинка, яка вражає м’язи, утворюючи фіни;
    • Финнозное м’ясо поїдають хижаки, у тому числі осіб;
    • Личинки стають дорослими паразитами, які виділяють яйця в зовнішнє середовище.

    Людина може заразитися від проміжних господарів, але інші остаточні господарі, серед них собаки і кішки, небезпеки не представляють. Свинячий цепнем можна заразитися через личинок, що веде до формування цистицеркоза. Зараження відбувається при контакті з брудними предметами, як при геогельмінтоз.

    Профілактика полягає в уважному огляді м’яса перед приготуванням і ретельній термічній обробці. Яйця і личинки глистів не витримують високих температур, тому смажене, варене або печене м’ясо безпечно для здоров’я. Слабка просмаження або м’ясні страви з кров’ю не гарантують безпеки їжі.

    Широкий лентец і печінковий сосальщик

    Зараження цими паразитами відбувається при вживанні в їжу хворий річкової риби. Життєвий цикл включає двох проміжних господарів і людини в якості остаточного. Паразити не споріднені між собою і мають різну локалізацію. Широкий лентец мешкає в кишечнику, його довжина може досягати 15 метрів. Симптоми гельмінтозу – болі в животі, швидко розвивається дефіцит поживних речовин, особливо вітаміну В12. Діагностика ураження широким лентецом часто починається з того, що у маленького пацієнта виявляється В12-дефіцитна анемія.

    Печінковий сосальщик мешкає в печінці, вражає жовчовивідні шляхи. Проявляє себе порушенням апетиту, жовтяничним синдромом, болями в правому підребер’ї. Може мешкати в підшлунковій залозі. Масоване поразку описторхами викликає абсцеси печінки, розриви жовчних шляхів, панкреатит та цукровий діабет, якщо руйнуються протоки підшлункової залози.

    Трихинелла

    На відміну від попередніх видів, основний господар трихінели – хижаки з родини псових (в основному лисиці і вовки). Людина виступає проміжним господарем, і у нього уражається не кишечник, а м’язи. Небезпека представляє заражена свинина і м’ясо диких тварин. Так само, як і з іншими подібними гельмінтозами, найбільш ефективною профілактикою є термічна обробка.

    Ознаки хвороби – болю в м’язах при русі, алергічні прояви, м’язова слабкість. У дітей поступово наростає відставання у фізичному розвитку, слабкість, яка стає предметом насмішок однолітків. Якщо лікування хвороби не було проведено вчасно, є ризик виникнення гнійних процесів в м’язах.

    лечениеЛікування призначається тільки після встановлення виду паразитів

    Препарати від глистів

    Діагностика глистових інвазій включає в себе кілька етапів:

    • Збір анамнезу – скарги дитини, з ким він контактував, які місця відвідував;
    • Аналіз калу – його вивчають під мікроскопом. Результат може бути отриманий не з першого разу;
    • Додаткові обстеження – ФГДС, колоноскопія, УЗД черевної порожнини для виявлення паразитів, біопсія м’язів при трихінельозі.

    Глистні інвазії на початкових етапах можуть імітувати кір, вітрянку, харчове отруєння, бронхіальну астму і цілий ряд інших захворювань. Найнадійніший відмітний ознака – виявлення яєць глистів в калі або самих паразитів за результатами УЗД або біопсії.

    Лікування проводять протиглистовими препаратами. Точну дозу призначає лікар, виходячи з віку і ваги дитини, виду паразитів.

    Ліки поєднують з іншими препаратами, які знижують вираженість побічних ефектів.

    Глистні інвазії у дітей поширені досить широко. Щоб уникнути зараження дитини глистами, слід прищеплювати дитині корисні гігієнічні звички і уважно відслідковувати, яку їжу він їсть.

    Читайте також: впс у дітей