Як відучити дитину від нічного годування: дієві способи та загальні рекомендації

2425

Зміст:

  • Як відучити дитину від нічного годування грудним молоком
  • Рекомендацією дитячих психологів
  • Радикальні заходи відлучення
  • Після народження немовля потребує регулярного отримання їжі. Чим дорослішою стає, тим менше його потрібно годувати. Середня тривалість лактації – 1-1.5 роки з моменту народження дитини. В залежності від того, коли жінка бажає відмовитися від годування груддю, потрібно поступово скорочувати кількість нічних прикладань. Розібратися в питанні, коли починати відучувати підростаюче чадо від грудей вночі, варто заздалегідь. Це допоможе в майбутньому вберегти від дискомфорту всіх членів сім’ї. Поступово відучувати від нічних прийомів їжі слід не раніше, ніж з піврічного віку.

    Як відучити дитину від нічного годування грудним молоком

    Вночі у матері відбувається стрибок пролактину, гормону, що відповідає за утворення молока. Тому в перші місяці життя важливо, щоб дитина отримувала його регулярно, незалежно від часу доби. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, дитину слід годувати тільки грудьми мінімум півроку після народження. Дітям постарше починають давати прикорм, вони їдять менше грудного молока, тому можна поступово відучувати від нічних годувань.

    Слід підібрати оптимальний спосіб відучити дитину від нічного годування

    Для поступового відучення від нічних годувань слід дотримуватися таких рекомендацій:

    • поступова заміна молока на кип’ячену воду;
    • скорочення нічних годувань не тільки за кількістю, але і тривалості;
    • збільшення часового проміжку між нічними прийомами їжі;
    • перед сном дається прикорм;
    • збільшення частоти денних годувань груддю;
    • зміна способу вкладання спати;
    • обмеження контакту з грудьми вночі;
    • роздільний сон;
    • пояснення жестами чи на словах.

    Рекомендується запропонувати випити з пляшки воду. Якщо дитина навідріз відмовляється, можна розбавляти грудне молоко в пропорції 1 до 3. Поступово кількість води збільшується, а молока зменшується. Це повільний спосіб, який не дає 100% гарантії відучення. Сенс полягає в тому, що з часом втратиться інтерес до питної води і не захочеться прокидатися. Це допомагає скоротити загальну кількість годувань вночі.

    Зменшення кількості та тривалості вигодовування зменшить інтерес до грудей, так як її не будуть давати на першу вимогу. Метод використовується з 6-8 місячного віку, не раніше. Якщо дитина прокинувся, не слід піддаватися паніці і намагатися його нагодувати. Краще відволікати увагу співом пісень і укачиваниями. Метод попереднього стомлення ввечері сприяє настанню глибокого нічного сну.

    Годування кашею або прикормом підходить для дітей віком від шести місяців. Спосіб дієвий, але працює не у всіх випадках. Деякі діти втрачають сон з-за переповненого шлунка, що заважає їм спати. Що не можна робити в такому випадку: годувати перед укладанням, краще дати кашу за півтори години до сну.

    В період переживання психологічного кризи деякі діти прокидаються до 20 разів за ніч.

    Варіант із збільшенням кількості денних годувань підходить для матерів, які не бажають найближчим часом припинити лактацію. Для цього дитина повинна їсти грудне молоко в достатку днем.

    Якщо дитина спить з матір’ю в одному ліжку, потрібно його розмістити подалі від грудей. Дитина, не знайшовши сосок після пробудження, заспокоюється і обтикатиметься обличчям у бік дорослого. Багато діти вимагають контакт з тілом не для втамування голоду, а щоб заспокоїтися.

    Чим раніше відбудеться відлучення від грудей вночі, тим простіше стане батькам у подальшому. Доведено, що дитина в півроку менш болісно реагує на подібні зміни, ніж однорічний.

    Радикальний метод відучити від нічного годування, це вкласти спати в сусідню кімнату. Перший час дитина плаче при пробудженні і вимагає уваги. Підходить для старших дітей, у 1 рік і більше. Рекомендується приходити до нього і заколисувати, але ні в якому разі не давати груди.

    З часом діти звикають і перестають вимагати груди, турбуючи батьків істерикою. Діти в 1 рік і старше вже розуміють слова, тому потрібно спробувати роз’яснити ситуацію. Якщо дитина опирається і влаштовує істерики, слід набратися терпіння. Може пройти чимало ночей, поки він заспокоїться і зрозуміє, що час для прийому їжі – це день, а не ніч.

    Рекомендацією дитячих психологів

    Перше що треба зробити, – відгородити чадо від нових вражень у великій кількості. За кілька годин до сну скасовуються активні ігри, не включається голосно телевізор або музика. Походи в магазин або на прогулянку переносяться на денний час. Більш розмірений спосіб життя деяким дітям допомагає знизити кількість пробуджень.

    рекомендации

    Рекомендації залежать від індивідуальної реакції немовляти на способи відлучення

    Можливо вживання пляшечок відварів ромашки або іншого заспокійливого рослини, якщо лікар виявляє ознаки нервового перезбудження у дитини. Метод сприяє поступового відвикання, але не підходить для гіперактивних дітей, які потребують щоденного випліскування енергії.

    Ліжко – місце для сну, а не ігор. По недосвідченості багато батьків грають в активні ігри зі своїми дітьми, з-за чого дитина не усвідомлює справжнього призначення ліжка. Привчати до ігор в інших місцях потрібно з малого віку, щоб у разі пробудження дитина сильно не шумів, і не намагався влаштувати грище в нічний період.

    При регулярному провітрювання приміщення перед сном самопочуття дитини поліпшується. Він спокійніше спить і не виглядає втомленим протягом дня.

    Правильна розстановка предметів в кімнаті допомагає оптимізувати простір для ігор. Не потрібно захаращувати спальню великою кількістю меблів. Інакше буде збиратися багато пилу, з-за чого повітря стане важким. Кімната для дитячого сну облаштовується просторо, і регулярно провітрюється. Свіже повітря і легка прохолода допомагають швидше заснути і рідше прокидатися серед ночі.

    Деякі медикаменти не викликають побічних ефектів, але допоможуть заспокоїти центральну нервову систему. Корисно приймати ванни з сіллю і ефірними маслами хвойних дерев. Це не тільки заспокоює, але попереджає розвиток респіраторних хвороб. Допомагають настої із заспокійливих трав на водній основі. Призначати медикаменти може тільки лікар, самолікування викликає побічні ефекти.

    Найважливіше – не дозволяти довго спати дитині вдень. Не раніше ніж за 6-8 місяців рекомендується налагодити приблизний режим життя. Вдень діти сплять по 2-3 години, а вночі до 12, залежно від вікових рамок. Якщо дитина ляже в денний час, то вночі його неможливо укласти спати, він буде прокидатися. У такій ситуації оптимальний варіант рішення – пробудження та вкладання спати в суворих часових рамках.

    При введенні змін в графік життя дитини важливо спостерігати за його денним поведінкою. Якщо він нервовий і дратівливий, можливо потрібно послаблення заходів щодо отучиванию від грудного годування вночі.

    Радикальні заходи відлучення

    Якщо м’які заходи відучення не допомагають, доводиться використовувати радикальні методи. Найпростіше проігнорувати всі дитячі пробудження і вимоги. Це важке рішення, так як дитина може тероризувати 1-2 тижні батьків і себе. З часом він перестане плакати і просити груди.

    Цей варіант використовується тільки в крайньому випадку, якщо інші способи ніяк не допомагають. Не рекомендується до нього вдаватися просто так.

    Пом’якшувальний варіант – тримати при собі пляшечку з компотом або кефіром. При сильній істериці давати пити тільки в крайньому випадку. Якщо часто поїти дитину, то він звикне, і замість грудей буде випрошувати пляшку.

    Якщо дитина відвикне отримувати грудне молоко вночі, він може відмовитися від грудей повністю. У віці від 1 року це нормальне явище, що не потребує корекції. Відучити від нічних годувань слід не раніше, ніж за півроку. У цей період вводиться перший прикорм. Необхідність в регулярному отриманні грудного молока знижується.

    Профілактика відлучення від грудного вигодовування вночі полягає у створенні жорстких рамок, не передбачають прикладання дитини до ргуди на першу вимогу.

    Існує достатня кількість способів відучити дитину від нічного годування. Залежно від типу темпераменту та характеру слід підібрати метод, найменш травмує дитячу психіку, і допомагає позбавитися від звички в максимально короткі терміни. Також слід пам’ятати, що миттєвих способів не існує.

    Також цікаво почитати: скринінг новонароджених