Не розумію, навіщо годувати дітей грудьми після року?

723

В материнстві безліч тем, які викликають розбіжності у матерів. Наприклад, раннє висаджування, спільний сон, потрібна соска-пустушка чи ні… Сперечаються матусі і щодо тривалості грудного годування.

Одна з молодих матусь вирішила знайти відповідь на це питання. Для цього вона, користувачка Мережі з ніком Олька Коструба, склала перелік плюсів і мінусів грудного годування, коли дитині вже більше року.

Ніяк не можу вирішити для себе, завершувати потихеньку мені ГВ або погодувати хоча б до півтора, — зізнавалася матуся. — Зараз нам рік і 1,5 місяця. Вирішила викласти в письмовому вигляді всі плюси і мінуси ГВ на даному етапі і вислухати думку зі сторони. Вирішувати в підсумку, природно, МЕНІ, я мама і т. д… це мені писати не треба)) Просто выскажетесь, як вчинили б на моєму місці або як робили самі, у кого була схожа ситуація.

Отже, на даний момент син годується:

— на нічний сон, денний сон. Тут йде у нього в процесі укладання чергування соска-груди, (смокче то одне то інше, соску плюне — даю груди, відірвався — бере соску і т. д., поки не засне…) засинає то з грудьми в роті, то з соскою. З чого роблю висновок, що з соскою без грудей заснути він зможе, справа звички і часу;

— в процесі сну вдень і коли прокидається. Після пробудження можна прибрати, просто встаючи раніше нього (спимо разом), а от що робити з цими просыпаниями я не знаю. Спить він вдень 2-2,5 години, але два рази прокидається в напівдрімоті і я його доукладываю. Буває просто по спинці поглажу і йому вистачає, а буває поки груди не дам, він не засинає;

— по ночах, з інтервалом 3,5-4 години. Буває більше. Їсть в 10 вечора кашу, потім близько 12 прокидається на «підсмоктування» напівпорожній грудей, яку давала після денного сну (не завжди), а потім їсть приблизно в 2-2.30 і близько 6-7 ранку, по-різному. Ну і під ранок, коли прокидається. Нічні я можу зрушувати (спробую) на пізніше, підсовуючи «розпочату». Замінювати сумішшю або водою не хочу, шило на мило вийде, один фіг вставати і щось давати, вже простіше дати груди і почекати коли перестане їсти вночі. Ось це саме перше подутреннее прибрати буде важко;

— може попросити пару разів протягом дня, якщо, наприклад, не виспався і не в настрої, але такі дні бувають раз в 3-4 дня. Думаю, пережити це можна, просто повалятися, пообніматися, дати соску;

— найголовніше — ЗУБИ. Перші 4 лізли просто з жахливими примхами і висением на грудях, відмовою від їжі, буквально пару ложок все з’їдав і просив груди. Ось цей момент мене найбільше бентежить… приберу груди і доведеться по-перше, суміш давати або кефір або ще щось, щоб дитина голодний без їжі не ходив. І заспокоєння інше придумувати… Зараз мені зручно: дитина задоволений і мама відпочиває))

Їсть дитина все підряд, супи, каші, друге, можна сказати на загальному столі. Єдине — молоко не засвоюється у нього, поки не даю. Помітила, що як тільки скоротила годування грудьми — став менше набирати. Але він у нас пухлик — 11кг при зростанні 73см))

Загалом, виведу плюси ЗАВЕРШЕННЯ ГВ для мене.

1. Укладати спати зможе тато, бабуся. Тобто можна буде залишати на день або на час дитини і бути спокійною))

2. Сон ночами без перерви і можливість покласти спати окремо (зараз спить з нами, з пологового будинку, мені відверто набридло вставати годувати, витягувати його з ліжечка і т. д.).

3. Зможу їсти все, що захочу. Зараз є проблема — поїла щось «не те» — ковбаску, шматочок тортика, салат з майонезом, хліб здобний, помідори, яйце варене, капусту, квасолю, макарони і т. д. список довгий — дитина буде вередувати і погано спати. Так-то я на пп, тобто вдома звикла до сирно-кефірно-овочевим вечорами і все ок. Але коли їдемо в гості до батьків на вечерю — реально потім дитина погано спить… І скучаю за улюбленим стравам типу тушкованої капусти, салату з квасолею…

Читайте також:Ганна Цуканова-Котт поділилася дієтою годуючої мами

4. Можна не боятися завагітніти другою дитиною. Не хочу велику різницю у віці між дітьми, максимум 3 роки.

І, звичайно, мінуси.

1. Імунітет. Як би не говорили про марність маминого молока після року, я вірю, що гв допомогло дитині за цей час жодного разу не підхопити болячку. Перенесли тільки розеолі, яку в контактному зоопарку підхопили. А через рік нам в садочок, там по-любому буде боліти… Хоча як годувати грудьми такого великого хлопчика, уявляю з працею.

2. Заспокоєння і релакс для мене і для нього. В першу чергу при прорізуванні зубів. Але як-то ж у искусственников вони прорізаються?

3. Заміна молока сумішшю, кефіром або ще чим-то при малому апетиті. Соки, компоти він у мене не дуже любить, п’є багато води. Але живильні речовини звідкись отримувати адже треба… Зараз молоком допиває, а при завершенні як бути?

Молода матуся, докладно розповівши про свою точку зору з приводу грудного годування після року, звернулася до подруг: «Чекаю підказок, рад і вашого досвіду».

Дитині звичайно корисно, — впевнена користувачка під ніком Матуся Лапочки, — а про здоров’я мами хтось подумав? Де ж стільки здоров’я набратися то? Я рік відгодувала, тепер три місяці в лікарні.. Всі лікарі в один голос кажуть, що імунітет слабкий, чогось не вистачає, тому що «дитина все висмоктав!» Хоча я правильно і різноманітно харчувалася, завжди пила вітаміни! Другого місяців 6 откормлю і все!!!

А от матуся з ніком Лариса вважає інакше:

Я буду годувати стільки, скільки захоче Элока. Для нього груди — більше ніж їжа, у нього від задоволення очі закочуються, він стає спокійніше… та й взагалі він просто не уявляє себе без грудей.

Для мене це теж ні з чим не порівнянне задоволення, — зізналася LulechkA. — І мені як то психологічно завжди здавалося… Тільки я можу нагодувати свого малюка! Я йому потрібна! Без мене він ні куди!.. Ось годувала б сумішами… так його кожен зможе нагодувати… і бабуся і тато і тітка… а так я для нього важлива, потрібна, необхідна, просто… я не знаю як нще свої відчуття словами передати.

Я хочу відлучати лише з-за того що треба лікуватися за гінекології… Нам вже 11м. Я б з радістю годувала б далі! Зараз здаю аналізи, якщо протипоказань до ГВ не буде (що навряд чи), то продовжу.

Ми годуємося досі, але я боюся, що дитина після 2 років просто не зможе відмовитися від грудей, увійде це в звичку. Синуля і зараз вночі по 10 разів прикладається, мені звичайно не важко т. к. спимо разом (Галина)

Я відлучила в рік і 10, донька вже 2 рази перехворіла ГРВІ (а до цього за всю життя 1 раз). Від магазинного молока її нудить. Шкодую, що вже відлучила (Ольга-XS)

У мене є подруги, які знають, що у дітей був самоотказ у віці від 1,5 до 2,7 років. Тихо, мирно, без істерик і безсонних ночей (Коте)

Я доньку годувала до 1,10. Завершила як тільки зрозуміла, що вона до цього готова. Завершили майже без проблем, думала, буде гірше. Просто спочатку перестала днем давати, через кілька днів в ніч не дала і вночі не прикладала, давала з чашки попити чай з молоком, заколисувала на руках. Поплакали звичайно обидві, але все пережили))) Донька, до речі, теж майже з нами спала, іноді як засне, перекладала її в ліжечко. В принципі досі так і спимо, нас з чоловіком все влаштовує. Загалом, все залежить від настрою дитини, хоче з нами спати будь ласка. в ліжечку-без проблем. До соски не привчали, тому теж розлучилися непомітно і з нею. Головне, тобі самій налаштуватися так буде легше. Удачі! — підвела підсумок темі відлучення дитини від грудей у віці після року матуся з ніком Марина.

А в якому віці потрібно завершувати грудне вигодовування на ваш погляд?

Всі фото: Depositphotos