Як заварювати і вживати пажитник для лактації

2493

Зміст:

  • Вплив пажитника на жіночий організм
  • Як заварювати і пити пажитник для посилення лактації
  • Запобіжні заходи для жінок при ГВ
  • Вираженість лактації залежить від рівня гормону пролактину. На нього можна вплинути, якщо часто прикладати дитину до грудей, а також використовувати деякі лікувальні засоби. Народна медицина рекомендує пажитник для збільшення лактації, але точний механізм дії насіння не вивчений.

    Вплив пажитника на жіночий організм

    Відомо, що ще в 1876 році було запатентовано ліки на основі пажитника, призначене для лікування жіночих хвороб. Сучасна наука з’ясувала, що в насінні рослини міститься фітоестроген діосгенін, який здатний покращувати стан менструального циклу.

    Пажитник використовується для посилення лактації

    Як насіння пажитника стимулюють вироблення молока, невідомо. Проводилися дослідження, які не встановили прямий зв’язок між використанням капсул з гуньбою для збільшення лактації і кількістю молока. Молоді мами, які під час експерименту використовували плацебо, показали аналогічний результат. Але відгуки про насіння говорять зворотне, багато помічають значне посилення вироблення молока.

    Як заварювати і пити пажитник для посилення лактації

    Для жінок у період грудного вигодовування рекомендується використовувати насіння або екстракт в капсулах. Пакетований чай теж ефективний, але він сильно гірчить, що позначається на смак грудного молока.

    Перед тим як заварювати пажитник, його потрібно промити холодною водою. Деякі рекомендують потримати сировину в морозильній камері близько 20-30 хвилин.

    Рецепт приготування чаю наступний:

  • 2 ч. л. насіння заливають склянкою води.
  • Доводять до кипіння, тримають на вогні 5-7 хвилин.
  • Охолоджують і використовують по 50 мл 3 рази на день.
  • Перед тим, як приймати відвар, рекомендується порадитися з лікарем. Обов’язкова умова ефективності – часте прикладання дитини до грудей і відсутність догодовування штучною сумішшю. Не можна пропускати нічне годування, т. к. в цей час пролактин виробляється найбільш активно.

    Годуюча мама повинна дотримуватися питний режим. Достатня кількість рідини – не менше 2 л на добу. Інакше молоко гірше виробляється, стає густішим, що може призвести до лактостазу.

    Запобіжні заходи для жінок при ГВ

    У пажитника є побічні ефекти і протипоказання. Його не можна використовувати під час вагітності, особливо на ранніх термінах. Збільшення синтезу пролактину знижує вироблення інших гормонів, що може призвести до викидня.

    Пажитник здатний підвищувати рівень цукру в крові.

    Протипоказано використовувати насіння годуючим мамам, що страждають діабетом або порушенням толерантності до глюкози. Деякі компоненти можуть викликати бронхоспазм і збільшувати секрецію імуноглобуліну Е – основної причини бронхіальної астми. Тому не рекомендується пити чай при цьому захворюванні.

    При тривалому використанні пажитник може робити запах поту і сечі солодкуватим. Це побічне явище, яке не представляє небезпеки, але його необхідно враховувати. Для дитини чай з насіння не представляє небезпеки. Навіть алергічні явища на рослина є рідкістю. Тому мамам немає причин побоюватися.

    Читайте також: користь пажитника для жінок