Порада дня: щоб уникнути дитячої істерики, скористайтеся чарівним списком»

1281

Багато мам не приховують, що не люблять ходити в магазин разом з дитиною. Чому? Відповідь проста: діти починають просити батьків купити те, і це, і ще ось це… Подібну картину можна спостерігати в магазинах практично будь-якого типу: продуктових, господарських… В лідерах, звичайно, магазини іграшок…

Читайте також:Порада дня: щоб зупинити дитячу істерику, навчитеся визначати її тип

Малюки часом влаштовують сцени з падінням на підлогу і криками. І перелякані підвищеною увагою до їх персон матусі або вилітають з магазину з кричущим дитиною, або йдуть на поводу у спадкоємців і купують те, що вони просять (читайте «вимагають»).

Психолог Наталія Городуліна звертає увагу батьків на важливий аспект:

Дітям важко контролювати свої бажання, (чесно кажучи, не всі дорослі це вміють). Вони бачать, вони хочуть, вони просять. Нижче кілька ідей, що з цим можна зробити.

Детская истерика

Фахівець пропонує альтернативне рішення, яке дозволить відвідувати магазини без дитячих істерик.

Запишіть, що хоче дитина, – радить психолог. – Діти в силу віку не бачать різниці між іграшкою за 50 рублів і за 5000 рублів. Якщо дитина просить щось дороге, що ви не можете купити зараз — не відмовляйте відразу. Скажіть, що внесете це в список подарунків на Новий рік або день народження. Побачивши, як ви записуєте — дитина відчує, що ви поважаєте його бажання і сприймаєте його прохання серйозно.

А щоб дитина розуміла, що подарунок буде не два рази в рік, психолог радить робити «час від часу несподівані подарунки з цього списку, просто так, без приводу».

Читайте також:Порада дня: перестаньте відповідати дитині «немає грошей» на його прохання щось купити

Ребенок и кукла

Наталія Городуліна зазначає, що це метод є ефективним. Психолог протестувала його на своїх дітей:

З моїми доньками досі відмінно працює метод «записати в список». Зараз вони самі пишуть, що хочуть на ДР, на НГ, часто переписують, передумують.

Матусі в Мережі поділилися своїми «рецептами», як уникнути неприємних сцен в магазині з криками «Купи!».

Перед заходом в магазин завжди проговорюємо, навіщо йдемо. Якщо готові щось купити дітям, то обов’язково фраза «ми подивимося, щоб вистачило оплатити на касі оплачуємо і потім річ твоя». Доньці 5 років видаю кошик і вона сама складає те, що кажу, оскільки в процесі бере участь, створюється враження, що вона вибирає.

Купуємо іграшки по п’ятницях. Тобто, весь тиждень вони мріють про якусь іграшку, можуть обрати іншу, але купуємо тільки в останній будній день. Це не стосується олівців, пластиліну. Зазвичай це дрібні іграшки. Великі і дорогі, дивимося, говоримо, що вони класні, але покупка не входить в наші плани.

Нещодавно Я сама придумала про кишенькові гроші (синові 4 роки): здачу-дрібниця віддаю сину, кажу: «Набереш, купуєш те, що тобі потрібно». Коли накопичив на чергову потрібну йому викрутку, сам купив! Такий довольний був! Правда, зовсім просити не перестав. Але як один з прийомів — дуже навіть працює!

А як ви вирішуєте питання з дитячої проханням «Мама, купи іграшку!»?

Читайте також:

  • Як бути, якщо в дитини істерика: головоломка для батьків
  • Порада від Вікторії Макарской: як відвернути увагу дитини в дитячому магазині
  • Чоловік Бородіної розповів про свій спосіб гасити дитячі істерики
Всі фото: Depositphotos